Альфа і омега на столі: рецепти страв із морепродуктів

14.04.2021
Альфа і омега на столі: рецепти страв із морепродуктів

Міністерство охорони здоров’я рекомендує вживати рибу 2-3 рази на тиждень.

Риба має бути обов’язковою в раціоні кожної людини, якщо, звісно, немає обмежень, пов’язаних зі здоров’ям.

 

У складі цього продукту міститься багато корисних речовин: жирна кислота омега-3 позитивно впливає на здоров’я серця, на зір, знижує рівень холестерину.

 

В рибі також міститься вітамін D, який потрібен не лише для засвоєння кальцію, а й для здорового сну та міцного імунітету. Міністерство охорони здоров’я рекомендує вживати рибу 2-3 рази на тиждень.


Збалансоване харчування — запорука здоров’я та довголіття. Тому ми підготували 3 рецепти смачних рибних страв. Обирайте той, який сподобався найбільше, і готуйте разом iз нами.

Овочевий салат зі смаженою рибою

 

Цей салат корисний, смачний і ситний, він може стати самостійною стравою на вашому столі.


Для приготування знадобиться: 250 г філе морської риби (краще обрати біле м’ясо), 3 картоплини, 3 томати, стебло цибулі порей, пера зеленої цибулі, маленький пучок свіжої петрушки, мелений чорний перець, 15 мл рослинної олії для смаження, 15 мл оливкової олії для заправки, 30 мл лимонного соку, 15 г цукру, дрібка солі.


Рибне філе розділіть на порційні шматочки. Посоліть, поперчіть та збризніть лимонним соком. Відставте рибу на 15 хв, щоб вона замаринувалася.


Картоплю очистіть та відваріть до готовності в підсоленій воді. Дайте їй охолонути. Картопля не має перетворитися на пюре, тому слідкуйте, щоб вона не розварилася. Нарізайте її середнiми шматочками.


Цибулю-порей наріжте тоненькими кільцями й викладіть в окрему посудину. Додайте сіль та цукор. На декілька хвилин відставте цибулю маринуватися.


На сковорідку додайте невелику кількість рослинної олії та обсмажте мариновану рибу до рум’яної скоринки.


Томати промийте під холодною водою та наріжте кубиками. Підготуйте глибоку салатницю та викладіть туди обсмажену рибу, картоплю, помідори, мариновану цибулю.

 

Дрібно наріжте пера зеленої цибулі та петрушку, додайте їх у салат. Заправте оливкою олією, лимонним соком, перцем та сіллю до смаку. Добре змішайте всі інгредієнти.


Викладіть салат у порційні креманки та подавайте з грінками.

Апетитні котлети  

 

 

Смачні, соковиті рибні котлети будуть чудовим доповненням гарніру або приємним бонусом до овочевого салату.


Підготуйте 500 г філе білої морської риби, 350 г батона без шкірки, зубчик часнику, сіль та перець до смаку, 15 г рослинної олії для смаження, зелень.


250 г батона замочіть у холодній воді на декілька хвилин. Батон, який залишився, підсушіть i подрібніть на крихти.


Рибне філе перекрутіть у м’ясорубці. У глибокій посудині змішайте фарш, розмочений хліб, подрібнену зелень та спеції до смаку. Добре змішайте всі складники.

 

Сформуйте з цієї маси невеликі котлети, змочуючи періодично руки холодною водою, щоб фарш не прилипав. Обваляйте кожну котлету в хлібних крихтах, які підготували заздалегідь.


Сковорідку змастіть рослинною олією та викладіть котлети. Обсмажте їх з обох боків до рум’яного кольору. Готові рибні вироби викладіть у форму для випікання та накрийте кришкою або фольгою. Помістіть їх у розігріту до 170 градусів духову піч на 10 хв.


За бажанням такі котлети можна приготувати на пару, але тоді їх не потрібно панірувати у хлібних крихтах. Смачно подавати такі котлети з домашнім майонезом або томатним соусом.

Риба в капусті

 

 

Ця страва буде до смаку тим, хто любить тушковану капусту.


Для приготування потрібно: 400 г філе тріски, 500 г білокачанної капусти, цибулина ріпчаста, невеликий шматок кореня селери, морква, 25 г томатної пасти, 30 мл рослинної олії, 20 мл лимонного соку, сіль, перець та інші спеції до смаку.


Філе риби промийте, просушіть та наріжте порційними шматочками. Посоліть, поперчіть i збризніть лимонним соком. Залиште рибу маринуватися на декілька хвилин.


У цей час зніміть верхні листки з капусти. Наріжте її тонкою соломкою. Цибулю дрібно наріжте кубиками. Моркву та селеру натріть на дрібній тертці.


Сковорідку змастіть рослинною олією. Спочатку обсмажте на середньому вогні цибулю до рум’яного кольору, потім додайте моркву та селеру. Обсмаж­те ще декілька хвилин.

 

Після цього додайте у сковорідку капусту. Заправте все томатною пастою, додайте спеції до смаку. Тушкуйте овочі до приготування на маленькому вогні, постійно помішуючи, щоб овочі не пригоріли.


У форму для випікання викладіть половину тушкованих овочів, рибне філе і накрийте все овочами, що залишилися. Протягом 30 хв випікайте страву в духовій печі при 170—180 градусах. Готову страву прикрасьте подрібненою зеленю.


Смачного!