Сміх, свіже повітря і білок: що найкраще допомагає зміцнити імунітет

06.04.2021
Сміх, свіже повітря і білок: що найкраще допомагає зміцнити імунітет

Сміх і добрий настрій роблять нас міцнішими.

Весняне потепління спонукає нас одягнутися легше, вийти з дому без шапки і «зайвої» кофтини. 

 

Однак не поспішайте кардинально змінювати гардероб. Адже в період вологої погоди і дефіциту сонячного проміння ризик застудитися і захворіти зростає. І в цей час як ніколи важливо подбати про імунітет.


Зміцнити його допоможуть універсальні адаптогени. До них, за словами київського дієтолога Оксани Скиталінської, належать щоденний рух (прогулянки в прискореному темпі, вправи, біг), здоровий сон (7-9 годин), відмова від куріння, медитація (хоча б 15 хвилин щоденної релаксації), спілкування з приємними людьми.


Звісно, значною мірою імунітет залежить від харчування. Щоденний раціон мають складати продукти з трьох груп продуктів: адаптогени, білкова їжа, прянощі. Адаптогени допомагають організму пристосуватися до стресових ситуацій.

 

Лікар радить зелений чай — 2-3 чашки на день. Його можна поєднувати з чорним чаєм, але бажано пити без цукру. Добре підтримує опірну здатність організму ­бджолиний пилок: одну неповну чайну ложку суміші пилку з медом (у пропорції 1:1) варто вживати двічі на день.


Білкова їжа, за словами пані Оксани, вкрай важлива для роботи імунної системи. Споживайте яйця, зварені «на м’яко», кисломолочні напої — хоча б склянку на день.

 

Кефір, ряжанку чи йогурт добре поєднувати з ягодами смородини, чорниці, малини: навіть у замороженому вигляді вони зберігають більшість своїх вітамінів. Пам’ятайте про супи на нежирному бульйоні.

 

Дієтолог рекомендує закладати овочі (картоплю, капусту всіх сортів, моркву, гарбуз, селеру тощо) в киплячу воду, варити під кришкою на слабкому вогні, в кінці додати зелень.


Прянощі подразнюють слизову оболонку носа, горла, стимулюють місцевий імунітет, вони багаті на фітонциди. Однак важливо знати міру. Отож у чай, узвар, настій шипшини додавайте гвоздику (1-2 квіточки). Щодня з’їдайте четвертинку невеликої цибулини і 2-3 зубці часнику. Хрін добре поєднувати з вареним буряком та лимонним соком.

 

«Додавайте в чай шматочок імбиру. Готуючи страви, не забувайте про куркуму — маєте спожити одну чайну ложку в цілому протягом дня», — зауважує лікар.


Не забувайте, що деякі продукти пригнічують імунітет. Скажімо, цукор перешкоджає імунним клітинам протистояти атаці бактерій, смажена їжа погіршує стан клітинних мембран, робить їх вразливішими до інфекцій. Від алкоголю також краще відмовитися — він погіршує роботу печінки.


І не менш важливо — ставитись до життя по-філософськи. Зберігайте, культивуйте в собі почуття гумору. Вміння сміятися (в тому числі над собою) допомагає зменшувати напругу, поліпшує настрій. Усе це — підмурівок для сильного імунітету.