Щось легеньке на десерт: рецепти корисних солодощів

06.04.2021
Щось легеньке на десерт: рецепти корисних солодощів

Італійське желе.

Дедалі частіше лікарі наголошують на шкідливості цукру для людини.

 

Від надмірного споживання цього продукту в організмі починають порушуватися природні процеси, і це викликає різні побічні реакції: висипання на шкірі, набір зайвої ваги, поява «апельсинової шкірки» на тілі, цукрова залежність тощо.

 

Але при цьому цукор теж необхідний у помірній кількості, адже глюкоза живить наш мозок.

Без солодкого — ніяк!

Солодощі сприяють виробленню «гормону щастя» — серотоніну, от чому всі люди так люблять поласувати десертом. Однак тут і ховається найбільша проблема: виробляється звичка отримувати приємні відчуття від споживання цукру.

 

Замість того, щоб знайти інші страви, які можуть підняти настрій, багато людей свідомо чи ні обирають з’їсти шоколадку чи шматочок тортика. В помірній кількості цукор не нашкодить організму, але коли це вже переходить межу і стає звичкою, потрібно зупинитися.


Наш організм не може відрізнити натуральний цукор, який міститься у фруктах, меді, молоці, від штучного, який виробляється з буряку чи цукрової тростини.

 

Тому корисно замість звичних цукерок та тістечок їсти більше фруктів та ягід. Але насправді ми навіть не здогадуємося, скільки цукру споживаємо щодня, бо він міститься в багатьох продуктах.

 

За рекомендацією Національної служби охорони здоров’я Великобританії, доданий цукор не має перевищувати 10% від загальної кількості калорій, які людина отримує з іншими продуктами протягом дня.

 

Для чоловіків ця міра приблизно 70 г, для жінок — 50 г (13 чайних ложок цукру), але цей показник може змінюватися, залежно від ваги, віку, стану здоров’я та активності.


Отже, їсти солодощі можна, але потрібно дотримуватися міри. Привчайте організм отримувати приємні емоції не лише від споживання вуглеводів. І частіше замінюйте чистий цукор на фрукти, мед та інші корисні замінники.

 

Потрібно знати, що обирати на десерт, аби це було не лише смачно, а й корисно. Тож пропонуємо підбірку рецептів здорових десертів, від яких отримаєте не лише задоволення, а й користь.

Цукерки з сухофруктів

Насправді цей рецепт можна змінювати як вам заманеться: можете додавати будь-які улюблені сухофрукти, натуральні сиропи. Отож підготуйте 100 г кураги, 100 г в’яленого інжиру/фініків, склянку апельсинового соку або рому, 100 г волоських горіхів, 1 ст. л. меду, 100 г кокосової стружки.


Курагу та інжир залийте апельсиновим соком або ромом, залиште на 40 хв. Волоські горіхи обсмажте на сухій сковорідці або в духовій печі декілька хвилин, дайте їм охолонути та мілко по­дрібніть.


Інжир та курагу покладіть на кухонну серветку, щоб підсушити зайву рідину. Коли сухофрукти обсохнуть, наріжте їх дрібними шматочками.


Змішайте всі складові, окрім кокосової стружки, та сформуйте з отриманої маси кульки. Обкатайте їх у кокосовій стружці. Залиште цукерки на декілька хвилин «відпочити». Насоло­джуйтеся смачним та корисним десертом до чаю.

Запечені яблука

Підготуйте 4 яблука, 100 г фруктового пюре або нежирного домашнього сиру, 0,5 склянки абрикосового соку, 100 г волоських горіхів.


Яблука ретельно промийте. Виріжте серцевину таким чином, щоб кісточок не було, але низ був закритим. Горіхи злегка обсмажте на сухій сковорідці, дайте охолонути та мілко подрібніть. Змішайте їх із фруктовим пюре або сиром, за смаком можете додати мед або інший підсолоджувач.

 

Заповніть яблуко цією масою. Краще використовувати скляну форму для випікання. Викладіть в неї яблука та налийте у форму абрикосовий сік. Випікайте при 180 градусах 35-45 хв, поки яблука не розм’якнуть, не накривайте кришкою. Подавайте десерт зі збитими вершками або морозивом.

Panna cotta

Для приготування цього італійського десерту знадобиться знежирений йогурт без добавок 400 мл, вершки 20% жирності — 200 мл, мед — 2 ст. л., ванілін — 0,5 ч. л., желатин — 3 ч. л., склянка свіжих або морожених ягід/фруктів, цукрова пудра — 2 ст. л., вода 1 ст. л.


В окремій ємності желатин залийте водою, збийте виделкою та дайте охолонути.


У невеличку каструлю налийте вершки та доведіть їх практично до кипіння на маленькому вогні. Зніміть із вогню, дайте їм трохи охолонути. Додайте набряклий желатин у вершки та добре перемішайте.


Йогурт, мед і ванілін змішайте у зручній посудині. Додайте цю суміш до вершків та ретельно збийте. Залиште на декілька хвилин, щоб суміш охолола.


Підготуйте формочки по 250 г — це можуть бути креманки або навіть бокали. Краще їх злегка остудити. Залийте десерт у формочки та покладіть у холодильник на 3-4 год.
У каструлі змішайте ягоди/фрукти, цукрову пудру та воду.

 

На маленькому вогні, постійно помішуючи, готуйте ягідну сальсу протягом 2-3 хв., поки ягоди не розм’якнуть. Дайте суміші охолонути. Після того як йогурт повністю захолоне в холодильнику, у форми залийте ягідну сальсу та знову по­ставте в холодильник. Насолоджуйтеся ніжним смаком десерту.


Десерт можна подавати у формі або обережно перекласти з неї на тарілку, поставивши перед цим десерт формочці в теплу воду на 1 хв. Прикрасьте м’ятою або стружкою чорного шоколаду. Смачного!