Об’єднання українських товариств Латвії дискваліфікували за проштовхування «русского міра»

16.03.2021

Неприємним інцидентом серед патріотичних українських сил стало рішення, яке Світовий конґрес українців уперше ухвалив за свою понад 50-літню історію: 13 березня Рада директорів СКУ виключила зі своїх лав латвійську організацію за антиукраїнську позицію, а саме за участь в акціях прихильників «русского міра», поширення антиукраїнської пропаганди, брехні про війну на Донбасі тощо.

 

Що спонукало до таких дій Об’єднання українських товариств Латвії, яке було однією з трьох складових організацій балтійської держави, залишається загадкою. Однозначно, що така його діяльність явно демонструє антиукраїнську позицію, а це суперечить основним засадам діяльності та цінностям СКУ.


Радикальне рішення СКУ було ретельно виважено, адже непросту для організації ухвалу зроблено за результатами тривалого моніторингу діяльності ОУТЛ, офіційного спілкування з його Проводом iз наданням безпосередніх доказів про антиукраїнську діяльність ОУТЛ i проханням їх опротестувати, консультацій із провідними українцями в Латвії, а також на підставі слухання на спеціальному засіданні Ради директорів 13 березня заступника голови цього об’єднання.


Як повідомляє СКУ, «на основі зібраної у відкритих джерелах інформації було встановлено, що члени та керівники ОУТЛ явно демонструють антиукраїнську позицію», зокрема ведуть «пропагування різної антиукраїнської інформації в соціальних мережах; участь в акціях організацій, що керуються ідеологією «русского міра»; поширення дезінформації про війну на сході України та наклепів на владу України, яка начебто є «фашистською хунтою», яка вбиває дітей; висловлювання, які дискредитують Революцію гідності; просування ідеї про створення новоросійської республіки; ідеалізацію терористів та військових злочинців на Донбасі, зокрема Олександра Захарченка».


У «заслугах» ОУТЛ також «співпраця з російськими пропагандистськими ЗМІ; підтримка проросійських радикальних груп у Латвії, які підривають її суверенітет; пропагування у Латвії забороненої радянської символіки та історії; участь провідників i представників ОУТЛ у заходах посольства Російської Федерації в Латвії; проведення культурних заходів у закладах РФ i запрошення на них дипломатичних представників держави-агресора».


Усі ці докази були надані президенту та Проводу ОУТЛ в офіційному письмовому зверненні, проте... жоден з них не було спростовано ні письмово, ні під час виступу представника ОУТЛ на спеціальному засіданні Ради директорів СКУ.

 

Уся ця «бурхлива» діяльність ОУТЛ і стала причиною для виключення її з членства в СКУ.


Проте ця подія жодним чином не перешкоджатиме конґресу взаємодіяти зі своїми складовими організаціями в Латвії, щоб посилити українські патріотичні сили та підтримати формування нового центрального представництва українців у Латвії для здійснення проукраїнської громадської діяльності.


 «Сьогодні, коли Україна вже сьомий рік протистоїть російській агресії, одним з основних завдань СКУ і його мережі в понад 60 країнах світу є підтримка українського народу щодо захисту територіальної цілісності України, — заявив президент СКУ Павло Ґрода.

 

— Тому СКУ вважає неприпустимим членство в СКУ будь-якої організації, яка пропагує антиукраїнську політику та співпрацює з російськими владними структурами. СКУ відкритий до співпраці з українськими громадськими організаціями в діаспорі, які стійко стоять на проукраїнській позиції, що відповідає основним засадам діяльності СКУ».