Бракує ліжок і кисню: найскладнішою ситуація з коронавірусом на Прикарпатті та Буковині

02.03.2021

За попередню звітну добу, останню зимову, в Україні виявили 4285 нових заражень коронавірусом.

 

Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

 

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у Вінницькій, Івано-Франківській, Житомирській, Чернівецькій i Львівській областях.


Водночас за чотири дні вакцинації щеплення від коронавірусу в Україні зробили понад 3 тисячі людей. За вихідні вакцинувалося трохи більше сотнi людей. Це один iз найнижчих показників у Європі.

 

В Міністерстві охорони здоров’я очікують, що найближчим часом вакцинація пришвидшиться. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер.


«Кампанія з вакцинації продовжується, за останній час в Україні вже провакциновано понад 3 тисячі людей. Згідно з планами Міністерства охорони здоров’я, вакцинація відбувається каскадним способом, тож у найближчій перспективі слід очікувати, що кількість провакцинованих суттєво почне збільшуватися. Це нормальний процес, зараз він тільки запущений і там є свої процедури, як це має відбуватися», — зазначив чиновник.


Попри повільну вакцинацію, досить з оптимістичним прогнозом виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, до кінця року всі охочі отримають вакцину від коронавірусу. Зараз Україна вже має контракти на 30 мільйонів доз препарату. І водночас тривають перемовини про нові поставки, запевняє прем’єр.


Запис на щеплення розпочався з 1 березня. Буде доступно кілька механізмів подання заявки — через портал цифрових послуг «Дія», мобільний додаток «Дія» або контактцентр МОЗ.

 

Також записатися на щеплення можна буде у свого сімейного лікаря. Після онлайн-реєстрації людина отримає підтвердження про запис в електронну чергу. Коли з’явиться можливість вакцинуватися, прийде повідомлення для ви­бору пункту щеплення і часу. Дані про вакцинацію внесуть до єдиного реєстру на базі системи eHealth, яку використовують сімейні лікарі.


Тим часом не відступає недуга в західних областях. Там переповнені лікарні і не вистачає кисневих апаратів. Найскладнішою ситуація залишається в Івано-Франківській області та на Буковині.

 

Через перезавантаженість Центральна міська лікарня Івано-Франківська призупинила госпіталізацію ковід-хворих, недужих відправляють в інші міста на лікування. Ще 10 лікарень Прикарпаття завантажені на сто відсотків.


Переповнені нині також лікарні Ужгорода. А в Чернівецькій області запровадили обмеження «червоної» зони.


За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, до «червоної» зони найближчим часом також можуть потрапити Вінницька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Тернопільська, Донецька та Луганська області. Адже кількість хворих у цих регіонах стрімко зростає. Нині Україна на 8-му місці в Європі за кількістю нових випадків «ковіду». Такі дані сайта «Ворлдметерс».

 

І якщо в Європі ми восьмі, то у світі займаємо сімнадцяте місце за кількістю хворих на коронавірус. Від початку пандемії в нашій країні зареєстрували приблизно один мільйон триста п’ятдесят тисяч інфікованих.


Тим часом керівник компанії «Біонтек» заявив, що, ймовірно, щеплення від Covid доведеться робити регулярно.

 

В інтерв’ю іноземним ЗМІ Угур Шахін припускає, що людям, аби подовжити дію вакцини, треба буде приймати додаткові дози препарату щороку або кожні півтора року. Водночас пан Шахін зазначає, що такі дії виправдані, адже масові щеплення зменшують кількість інфікованих коронавірусом на 92%.