Щити від військової хунти: на протестах у М’янмі загинули щонайменше 18 людей

02.03.2021
Щити від військової хунти: на протестах у М’янмі загинули щонайменше 18 людей

Щити і рогатки — зброя протестувальників М’янми.

У М’янмі під час протестів проти військового перевороту в неділю, 28 лютого, загинуло щонайменше 18 людей, повідомило управління верховного комісара ООН з прав людини.

 

Впродовж дня у кількох місцях по всій країні поліція та військові протистояли мирним демонстрантам із застосуванням зброї.

 

«Згідно з достовірною інформацією, отриманою управлінням верховного комісара ООН iз прав людини, загинуло щонайменше 18 людей і понад 30 було поранено», — йдеться у повідомленні. Таким чином ця неділя стала найкривавішим днем після перевороту, що відбувся 1 лютого.


У багатьох містах країни силовики застосовували проти демонстрантів і силу, і зброю. У найбільшому місті країни Янгуні вони використали проти натовпу світло-шумові гранати, сльозогінний газ, а також стріляли у демонстрантів.

 

Сутички між правоохоронцями та мітингувальниками також стались у містах Мандалай, Тавой та Баго. Лише за суботу, за інформацією державного телебачення М’янми, було заарештовано майже пів тисячі людей.


За словами очевидців, у Янгоні кілька учасників акцій загинули від куль, передає агенція «Рейтер». Велика кількість людей зазнали поранень.

 

За повідомленням новинного сайта Myanmar Now, силовики цілили протестувальникам у голову. Мітингарі будували барикади та вигукували протестні гасла.


Як повідомлялося, 1 лютого військові М’янми відсторонили від влади цивільне керівництво країни на чолі з Аун Сан Су Чжі, оголосили надзвичайний стан, який триватиме протягом року, та встановили комендантську годину з 8-ї вечора до 4-ї ранку у великих містах.

 

Також у країні продовжують відключати інтернет, бо протестувальники використовують соцмережі для організації нових акцій і заходів. Колишній генерал та донині віцепрезидент М’їн Све тепер виконуватиме роль перехідного глави держави.

 

Втім уся повнота влади належатиме керівнику збройних сил Мін Аун Хлайну. Поки триватиме надзвичайний стан, саме він буде найголовнішою особою держави.


Аун Сан Су Чжі та президент країни Він М’їн перебувають під арештом. Військові обґрунтовували свої дії заявами про маніпуляції на парламентських виборах в листопаді, на яких перемогла партія Су Чжі.

 

Міжнародні спостерігачі називали вибори вільними і чесними. У низці країн світу засудили переворот і вимагають звільнення арештованих політиків.