Вань, купуй юань! Росія хоче «забарикадуватися» від американської фінансової системи

26.02.2021

Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков в інтерв’ю американському бізнесовому виданню Bloomberg назвав долар «токсичним джерелом постійних ворожих дій» і висловив упевненість у необхідності знизити до мінімуму залежність Росії від американської валюти.

 

Москва «має забарикадуватися від фінансової та економічної системи США» для зниження впливу антиросійських санкцій, наголосив дипломат.


Упродовж останніх років Вашингтон запровадив санкції проти більш ніж 90 російських державних банків і корпорацій нафтогазового сектору, вищих чиновників і великих підприємців, і, ймовірно, американська сторона має намір ввести ще більше обмежувальних заходів, припустив заступник голови російського зовнішньополітичного відомства.


Міністерство закордонних справ не відповідає за економічну політику, і Рябков не уточнив, які кроки можуть бути зроблені для подальшого зниження залежності Росії від долара.

 

За його словами, напруженість у відносинах iз суперником Росії в «холодній війні» останнім часом неухильно росла, і зараз, можливо, ситуація навіть гірша, ніж у часи комуністичної епохи, сказав Рябков, який займається зв’язками зi США в міністер­стві закордонних справ РФ. «Ніколи не було нічого подібного — не просто відсутність довіри, а взаємна ворожiсть. Емоції зашкалюють настільки сильно, що ми, ймовірно, не побачимо будь-яких поліпшень упродовж довгого-довгого часу», — спрогнозував дипломат.


Того ж дня, в середу, 24 лютого, стало відомо, що мінфін РФ включив у валютну структуру Фонду національного добробуту (ФНБ) єну та юань.

 

«Мінфін Росії інформує, що в нормативну валютну структуру коштів ФНБ включені японська єна з часткою 5% і китайський юань iз часткою 15%. Частки долара США і євро при цьому скорочені з 45% до 35%, а частка фунтів стерлінгів збережена незмінною на рівні 10%», — наводить ТАСС повідомлення відомства.


Такі зрушення — частина стратегії «дедоларизації» російської економіки. Крім того, російська влада намагається таким чином зробити її більш стійкою перед загрозою нових санкцій США.