Вчителька-авторка і виконавиця реп-уроків з біології під час локдауну пішла зі школи: зацькували колеги

24.02.2021
Вчителька-авторка і виконавиця реп-уроків з біології під час локдауну пішла зі школи: зацькували колеги

Пiсля звiльнення зi школи вчителька продовжує вести онлайн-уроки.

Без перебільшення, курйозний випадок трапився днями в ефірі програми «Інформаційний вечір», що транслюється харківським каналом Simon.

 

У студію журналісти запросили вчительку біології Ольгу Халепу, яка стала відомою завдяки незвичній формі подачі матеріалу в період карантину.

 

Як «УМ» уже повідомляла, педагог із села Яковлівка Лозівського району знайшла неординарний підхід до викладання нових тем в умовах дистанційного навчання.

 

Вона виїжджала на природу і просто неба начитувала матеріал у стилі реп. Її ролики привернули увагу школярів молодших класів по всій Україні, тому Ольга Халепа за цікаве новаторство зрештою отримала почесне звання «Учитель року».

 

Запрошуючи її до студії, журналісти хотіли почути щось про розвиток креативного проєкту, але натомість пережили справжнісінький шок. Виявляється, пані Ольга ще минулого року покинула школу, в якій пропрацювала 13 років поспіль.

 

Причина банальна — педагоги не змогли пережити професійного успіху колеги і зробили все для того, аби вона добровільно написала заяву про звільнення.

 

«Вони здійснювали психологічний тиск, — повідомила вчителька, — блокували всі мої починання і проєкти. Був повний «ігнор». Це було справжнісіньке пекло. І тоді я сама собі сказала: «Оля, досить! Невже всі ці грамоти і медалі варті того, аби терпіти таку наругу?».

 

Наразі педагог­новатор ніде не працює, але знайшла нову форму подачі матеріалу завдяки каналам YouTube і Telegram. У її персональній «аудиторії» — 4 тисячі слухачів, яким вона переповідає пізнавальні факти з біології.

 

Прийняти запрошення до іншої школи вчителька не може, оскільки тоді доведеться виїхати зі свого села, а це досить проблематично. Найсумніше ж для неї те, що подібні проблеми наразі переживає не лише вона.

 

Пані Ольга каже, що сьогодні завдяки соціальним мережам постійно спілкується з креативними вчителями, які проживають у різних куточках країни. На жаль, вони теж скаржаться на застарілі й дуже консервативні методи викладання уроків у теперішніх школах. Сучасні діти, вважає педагог, потребують зовсім інших підходів до подачі матеріалу, але найчастіше вчителі не готові до таких радикальних змін.

 

До речі, заміну Ользі Халепі у Яковлівській школі так досі й не знайшли. Біологію там викладає вчителька... зарубіжної літератури.