Шана і вдячність за свободу: загиблих за Україну на Євромайдані згадують у багатьох країнах світу

19.02.2021
Шана і вдячність за свободу: загиблих за Україну на Євромайдані згадують у багатьох країнах світу

Художник Микола Гончаров поруч з відомим написом зобразив на чорному тлі чотири квітки.

До днів пам’яті про наймасовіші розстріли в Києві учасників Євромайдану 18-21 лютого 2014 року Національний музей Революції гідності за підтримки Інституту національної пам’яті розпочав інформаційну кампанію «Вдячні за свободу». 

 

Цей слоган, яким в Україні вже традиційно вшановують пам’ять героїв Майдану, нині отримав нове графічне доповнення.

 

Художник Микола Гончаров поруч з відомим написом зобразив на чорному тлі чотири квітки. Одна з них має символічний небесний колір, три інші зафарбовані червоним, нагадуючи краплі пролитої за свободу крові.


Поповнився новими сюжетами відеопроєкт «Характери гідності», який був започаткований у 2019 році. Наразі він уже нараховує 38 документальних фільмів. Це короткі історії про дитинство, вчинки, стосунки з близькими, мрії та прагнення героїв Небесної Сотні. За словами авторів ідеї, розповіді найближчих родичів покликані нагадати нам про ціну свободи та відповідальність за її збереження.


«Над цим проєктом я працюю вже три роки, — розповіла режисерка Дарина Кульчицька. — Насправді історій могло бути значно більше. На жаль, до когось ми просто не встигли, але є чимало тих, хто не готовий говорити. Думаю, що для багатьох рідних — цей проєкт має терапевтичну складову, сповідальну. Слухаючи їхні спогади, мимоволі стаєш ближчою до самого загиблого. І він сприймається вже як знайома людина. І втрату цієї людини теж сприймаєш як утрату когось близького».


Герої проєкту «Характери гідності» є прикладом для інших, надихаючи людей змінюватися самим та міняти світ довкола себе.

 

«Герої Небесної Сотні та історія Революції гідності, попри доволі короткий проміжок часу, який відділяє нас від подій 2013-2014 років, уже стали частиною української ідентичності, живою пам’яттю про те, що ми є вільними людьми, які готові боротися за свободу та свій цивілізаційний вибір», — каже голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.


Уже восьмий раз поспіль мистецька фундація «Територія А» проведе акцію «Ангели пам’яті». Українці, що проживають у різних куточках своєї країни і світу, створять і розвісять 19 лютого на деревах витинанки з білого паперу, які символізують загиблих за Україну і нашу спільну болючу пам’ять та віру в перемогу світла над темрявою.


Цього року до столичного флешмобу приєднаються українські громади й амбасади Франції, Канади, США, Бельгії, Туреччини, Норвегії, Греції, ПАР, Польщі, Угорщини, Латвії, Кіпру, Португалії, Фінляндії, Австралії.


«Акція «Ангели пам’яті» перетворилася з невеликої київської ініціативи на масштабну народну акцію шани і любові, — коментує ініціаторка акції Анжеліка Рудницька. — Це до сліз зворушливо і радісно. Для мене кожен ангел — цінний, він не лише символ загиблих за Україну, а й знак небайдужості тих, хто, попри всі складності, творить нову омріяну Україну».


Серед іншого, 20 лютого, з 19:00 до 23:00, відбудеться традиційне запалення «Променів гідності» на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві та представлення мультимедійного проєкту «Сторожа гідності».