Портал у майбутнє: чим вражають і захоплюють Арабські Емірати

16.02.2021
Портал у майбутнє: чим вражають і захоплюють Арабські Емірати

До рукотворного півострова у Перській затоці з рекордною зоною відпочинку та розваг веде монорейкова дорога.

Поїздка в Арабські Емірати випала несподівано, але дуже вчасно.

 

Майже рік обмежень навіть у спілкуванні з близькими друзями, перекриті карантином кордони...

 

І раптом дізнаєшся, що є можливість безпечної подорожі в цікаву країну з гарантовано безпечним і комфортним відпочинком. Поїхали?.. Поїхали.

Тести і підтексти

На щастя, ажіотаж і черги в медичні лабораторії вже спали. Записатися і здати необхідний для відвідин іншої країни тест уже не складно.

 

В Україні він, щоправда, коштує недешево, тому й мало хто зважується на нього без призначення лікаря. В ОАЕ він безкоштовний і обов’язковий для всіх туристів: безпека громадян там цінується понад усе.

 

Кмітливість економних громадян пострадянського простору відома. Відтак довідка про здоров’я нашого туриста повинна бути підтверджена спеціально обладнаною лабораторією Дубайського аеропорту.

 

Для надійності результату передбачливі араби забезпечили для гостей країни ще й цілу низку буферних готелів. Вони цілком відповідають рівню комфорту тих, відпочинок у яких ви передплатили.

 

І як тільки електронна база контролю отримує підтвердження, що ви таки вільні вiд вірусу, ворота країни для вас відчиняються майже навстіж.

 

Майже — бо, як ми пам’ятаємо, в ОАЕ діють певні рамки щодо вживання алкоголю та зовнішнього вигляду. Втім це стосується тільки публічних місць.

 

Практично в кожному готелі є спеціальні бари з широким вибором спиртного для тих, кому відпочинок без цього — не відпочинок. Звісно ж, ціни на нього стимулюють тверезий спосіб життя.  


Передбачливі туроператори забезпечують туристичним групам водіїв і екскурсоводів, яким зрозумілі національні особливості гостей.

 

В Еміратах працюють на партнерських засадах компанії з усього світу. Таким чином, тут і раціонально розподіляють прибутки (51 відсоток у будь-якому спільному бізнесі обов’язково належить місцевим громадянам), і максимально забезпечують врахування ментальних особливостей потенційних зарубіжних клієнтів.

 

Так, водієм і гідом у нашої групи були грузини, спеціально запрошена екскурсовод — наполовину українка. І майже кожен відвіданий готель чи ресторан мав або на рецепції, або й серед управлінців співробітників з України та країн СНД.

 


У привітних ресторанах ОАЕ дотримуються всіх необхідних умов, аби смачну місцеву їжу відвідувачі споживали в повній безпеці.

Епіцентр народження рекордів

Ви знали, що офіс британської «Книги рекордів Гіннесса» ще в 2013 році передислокувався в Дубай? Просто таким чином вони значно економлять і час, і гроші. Бо реєструвати світові рекорди з префіксом «най-» останнім часом доводиться саме тут.

 

Місто, що активно розбудовується в Перській затоці, встановило з тих пір більшість світових рекордів, понад сотню з яких занесено у згадану «Книгу...». Дубай у 2014 році вразив світ своїм феєрверком iз 500 тисяч ракет. Шоу на честь Нового року проходило в головних визначних пам’ятках міста, серед яких — рукотворна Пальма Джумейра, архіпелаг Світ і найвища у світі башта Бурдж Халіфа.

 


Кожен номеру чималій кількості готелів, у яких довелося зупинятися під час подорожі з туристичною компанією TPG, — зразок зручності, акуратності й комфорту.

 

З останньої два французькi сміливці встановили світовий рекорд Гіннесса найвищим стрибком iз парашутом iз нерухомого об’єкта. Під час святкування Дня незалежності ОАЕ місто встановило світовий рекорд, створивши найбільший у світі прапор із квітів. Маючи площу понад 1,1 млн м2, Дубаї Молл став найбільшим у світі торговим центром. Автоматизована автостоянка Emirates Financial Towers є найбільшою у світі: може вмістити одну тисячу сто дев’яносто один автомобіль.

 

Метро Дубая стало найдовшою мережею підземки без машиністів, маючи дві лінії загальною протяжністю майже 75 кілометрів. Акваріум «Діскавері» в Дубайському торговельному центрі має найбільшу в світі акрилову панель (32,88 м в ширину, 8,3 м у висоту і товщиною 750 мм) вагою в 245 тис. 614 кг, а магазин Candylicious — найбільший у світі магазин солодощів із площею більше 1 тис. м2.

 

Дубайський фонтан є найбільшою у світі системою танцюючих фонтанів, встановленою на штучному озері Бурдж Халіфа, з площею понад 12 гектарів. Найбільша золота каблучка вагою в 63,856 кг демонструється на місцевому ринку золота.

 

Знадобилося 55 осіб і більше 24 тис. людино-годин, щоб створити цей шедевр, носити який зможе тільки велетень. Ставши лідером у побудові високих веж, Дубай, окрім найвищої у світі 828-метрової башти Бурдж Халіфа, став і власником найдовших у світі ліфтів, найбільшої кількості поверхів (160), найвищого населеного поверху і найвищого оглядового майданчика. Ресторан At.mosphere, розташований на 122-му поверсі, став лідером поміж висотних ресторанів світу, а 77-поверховий JW Marriott Marquis — найвищий поміж висотних готелів.

Емірати в асортименті

ОАЕ туристичні — це не тільки розкішний Дубай. У країні сім еміратів, і кожен із них має свою яскраво виражену спрямованість і характеристики. Тут кожен мандрівник знайде собі відпочинок до душі і за гаманцем. У цьому світі перфекціонізму є і місця для спокійного відпочинку з цілком бюджетними готелями.


Сусідку Дубая Шарджу називають культурною столицею еміратів. Чимало туристів, котрі не можуть собі дозволити найдорожчі готелі, купують тури в скромнішу, але не гіршу за комфортністю і безпекою Шарджу, та щовечора розважаються в Дубаї.

 

Прекрасна набережна і чудові парки, автентичні вулички і сучасні споруди готелів. У Шарджі панує особлива сімейна атмосфера.Тихий і спокійний Аджман також вигідно відрізняється від решти еміратів цінами.

 

Тут немає епатажного галасу Дубая і столичного ритму Абу-Дабі, але приємна провінційність має свої переваги. Мініатюрний емірат площею 250 квадратних кілометрів наче загубився на узбережжі Перської затоки, до якої інші емірати зазвичай виходять справедливими смужками. Але ця компактність і дозволяє йому зберігати відмінну від інших атмосферу затишку. Рас-Аль-Хайма — спокійна розкіш ОАЕ.

 

Тут вулиці тонуть у зелені, а туристи із задоволенням приєднуються до загального пляжного темпу. Тут ви оціните природні красоти і м’якший клімат, що більше пасує для відпочинку з малюками. Власне, кожен емірат здатен порадувати власною неповторною, але завше безпечною і комфортною атмосферою.


Музей майбутнього в Дубаї.

Іноземцю на замітку

Будьте готові до оригінальної перевірки в аеропорту: крім проходження митного і паспортного контролів, там скануватимуть сітківку ока. Ваші дані заносять до державного реєстру, і якщо ви порушите правила і будете депортовані з країни — то вже точно ніколи не повернетеся.


Метро відкривається о 05:50 і зазвичай працює до півночі (до 01:00 в четвер і п’ятницю). Але під час карантину графік руху може змінюватися. Ми з подругою через це спізнилися на останній потяг і довелося брати таксі, щоб доїхати до свого готелю після захопливого нічного шоу танцюючих фонтанів біля найвищої у світі башти.


Метрополітен Дубая, в основному, наземний і в ньому всього дві лінії, а станції мають зручну прив’язку до зупинок міського транспорту. Квитки можна придбати на станції аеропорту (ціна залежить від кількості зон, які ви збираєтеся проїхати). У дубайському метро, до речі, перші вагони потяга — «золотого класу» або «жіночі»: там немає кабіни водія, і ви можете милуватися містом через лобове скло. Але за проїзд у деяких iз них доведеться заплатити дорожче.


Що важливо знати про звичаї в ОАЕ, аби не потрапити в незручне становище? Входячи в мечеть або до когось додому, потрібно знімати взуття. Якщо ви вирішили присісти відпочити, ваші підошви не повинні бути направлені в чий-небудь бік.

 

Перебуваючи в мечеті, потрібно дотримуватися тиші і не привертати до себе зайвої уваги. А обходити молільників попереду — нечемно. Не прийнято також їсти стоячи або на ходу чи розглядати людину, яка їсть.

 

Приїжджим не заборонено вживати спиртне, але тільки у відведених для цього місцях. Поява на вулиці в нетверезому вигляді спричинить штраф або навіть арешт і депортацію. Сідаючи в таксі без лічильника, заздалегідь домовтеся з водієм про оплату. Штрафи за кинуте на вулиці сміття великі, навіть якщо ви просто промахнулися повз урну.Лихослів’я в громадському місці також жорстко карається.


Але з кожним роком умови перебування іноземців у мегаполісах усе більше лібералізується. Особливо ж — у туристичних місцях та світових мережах готелів. Тому вашу повсякденну свободу навряд чи комусь спаде на думку тут обмежувати, якщо ви дотримуватиметеся елементарних правил поваги до місцевих звичаїв.