Голова ОБСЄ Анн Лінде побувала в зоні ООС та відвідала КПВВ «Золоте»: головне про візит

22.01.2021
Голова ОБСЄ Анн Лінде побувала в зоні ООС та відвідала КПВВ «Золоте»: головне про візит

Голова ОБСЄ пообiцяла всiляко сприяти виконанню Мiнських домовленостей. (Фото з сайта ukrinform.ua.)

На фронті «режим тиші» упродовж минулих вихідних окупанти знову нахабно порушували: з 15 по 17 січня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала на Донбасі 91 обстріл українських позицій. Більшість порушень режиму припинення вогню зареєстровані у Донецькій області — 83.


Згодом активність окупантів дещо стихла: зокрема, 20 січня в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано «лише» два порушення режиму припинення вогню.

 

Так, неподалік населеного пункту Старогнатівка збройні формування Російської Федерації відкривали вогонь у бік наших позицій із великокаліберного кулемета та снайперської зброї.


Унаслідок ворожих пострілів був поранений військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил: воїна оперативно доставили до лікувального закладу, де йому надається необхідна допомога. Про факт порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК було повідомлено представників ОБСЄ.


Станом на 7-му годину 21 січня уздовж усієї лінії розмежування порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Варто зауважити, що 20 січня під час перебування в Луганській області нещодавно призначена голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде спільно з учасниками іноземної делегації та українськими посадовцями, серед яких були уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, відвідали КПВВ «Золоте».

 

Тимчасовий виконувач обов’язків командувача Об’єднаних сил генерал-майор Віктор Ганущак ознайомив гостей із функціонуванням пункту й запевнив, що всі КПВВ в районі проведення ООС готові здійснювати пропускні операції, але «адміністрація» тимчасово окупованих територій України всіляко перешкоджає нормальному пропуску громадян.


Пані Анн Лінде констатувала бажання України завершити війну та висловила підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах.

 

«Шведське головування працюватиме над мирним урегулюванням цього конфлікту. Як голова ОБСЄ я сприятиму виконанню Мінських домовленостей. Для мене символічно, що перебуваю на сході України і маю можливість говорити з вами на КПВВ у Золотому. Саме тут я зустрічалась із представниками громадянського суспільства, і вони мені розповіли про гуманітарну ситуацію, які зусилля докладають для того, щоб полегшити життя цивільного населення. Мій візит безпосередньо до лінії розмежування ще більше відкрив мені очі, і я тепер дійсно бачу, що досі триває війна в Україні, досі фіксуються жертви та смерті. Власне, минулого тижня трагічно загинув один військовослужбовець ЗСУ на Донбасі. Я висловлюю слова співчуття його близьким та родині», — заявила Анн Лінде.


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зауважив, що ситуація на цьому пропускному пункті — ілюстрація загалом ситуації у мирному врегулюванні: «Україна докладає всіх зусиль для того, щоб війна припинилася, щоб території були деокуповані, щоб люди могли жити нормальним життям. Сьогодні я хочу скористатися нагодою і звернутися до Росії: «Виконайте свої зобов’язання, щоб припинити війну і дати людям можливість гідного життя».


У свою чергу, Людмила Денісова наголосила, що з боку ОРДЛО в односторонньому порядку Україні з дня на день передадуть дев’ять осіб.

 

«Нам відомо, що вже перебувають у СІЗО в Луганську троє осіб, яких готують на передачу, і в Донецьку в СІЗО — шестеро. Їх зараз годують, миють, надають їм медичну допомогу, охайного вигляду. Їх передадуть таким маршрутом: Луганськ — Донецьк — Ростов-на-Дону — Мінськ і Київ. Ми в очікуванні», — уточнила пані Денісова.