Президент Віктор Ющенко закликає допомагати перезимувати птахам

11.12.2020
Президент Віктор Ющенко закликає допомагати перезимувати птахам

Третій президент України Віктор Ющенко долучився до акції допомоги природі. (Фото Владимира ЩЕРБАКА.)

У всесвітній День клімату, 8 грудня, у Києві стартувала загальнодержавна акція, а з нею і флешмоб «Нагодуй птахів узимку».

 

Першу годівничку повісили в парку Голосієве на мільйонному дереві, яке, поряд з іншими, було посаджено 17 жовтня в рамках проєкту «Озеленення України».

 

Загалом, того дня по всій країні було висаджено понад два мільйони дерев, інформує пресслужба Державного агентства лісових ресурсів.


Морозного ранку в столичному парку до розміщення годівничок для пернатих і білок, яких у межах міста в Голосієвому дуже багато, долучилися третій президент України Віктор Ющенко, Посол Чорногорії в Україні Драгіца Понорац, Президент CEO Club Ukraine Сергій Гайдачук, ініціатор проєкту «Озеленення України», генеральний директор Книги Рекордів України Аня Крисюк та інші. Понад 100 «пташиних їдалень» було розташовано у Голосіївському парку.


«Найбільше, чого б мені хотілося — щоб з України брали приклад. Дуже позитивно, що преса сьогодні відгукнулась на такий чудовий захід, і, сподіваюся, що розкажете кожному, як важливо дбати про природу та навколишнє середовище, — сказав Віктор Ющенко.

 

— Закликаю кожного посадити дерево та розвісити в себе на подвір’ї годівнички та допомогти птахам. Я не хочу, щоб волонтери з Європи приїжджали з-за кордону і розчищали Боржаву від сміттєвих заторів і не хочу, щоб моє покоління мало борги перед природою».


До кінця грудня в Україні обіцяють розвісити 15 тисяч годівничок. Вони зроблені, зокрема, вихованцями учнівських лісництв під мудрим керівництвом викладачів, деревообробників та лісівників.

 

Через голод у холодну пору, кажуть, може не дожити до весни до 90% птахів, які є справжніми друзями лісів, парків і садів. Бо, наприклад, родина синиць за літо знищує близько 4 тисяч гусениць.

 

«Природа була завжди, а люди були не завжди на цій планеті, і коли двісті років тому ми почали будувати міста, то природа їх не помічала, — сказав президент CEO Club Ukraine Сергiй Гайдайчук.

 

— Але сьогодні ми побудували глобальне місто, яке охопило всю планету. Сьогодні ми займаємось бізнесом, забуваючи про природу. Такі заходи, як сьогоднішній, не лише сприяють збереженню біорізноманіття, допомагають птахам і тваринам пережити холодну зиму, а й залишають у душах людей приємний спогад та відчуття відповідальності перед планетою. Сьогодні ми продовжили загальноукраїнську акцію «Озеленення України» і показали, як можна заради добрих справ об’єднати українців різних поколінь. А весною плануємо продовжити проєкт та висадити дерева в 100 країнах світу за один день».