СБУ вилучила на Закарпатті матеріали, які популяризують так звану «Велику Угорщину»

02.12.2020
СБУ вилучила на Закарпатті матеріали, які популяризують так звану «Велику Угорщину»

Угорська карта так званої "етнічної автономії на Закарпатті". (Фото СБУ)

І без того непрості стосунки між Україною та Угорщиною вийшли на новий рівень конфронтації.

 

Цього разу причиною для різких заяв став санкціонований обшук, який СБУ разом з органами прокуратури провела у функціонерів кількох місцевих громадських організацій.

 

«Наразі перевіряється інформація про причетність іноземного фонду до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України, — повідомила пресслужба відомства. — Зокрема, вивчається можливе втручання у внутрішні справи нашої держави та заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини і юрисдикції її державних органів на окремі регіони нашої країни».

 

Під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану «Велику Угорщину» та створення етнічної автономії на Закарпатті.


Як стало відомо, до поля зору правоохоронців потрапило Товариство угорської культури Закарпаття, що відоме також під назвою партія КМКС.

 

Обшуки пройшли у центральному офісі організації та в помешканні її очільника Василя Брензовича. Своєю політичною ідеологією вони називають «регіоналізм i націоналізм», підкреслюючи, що головне для них — Закарпаття.

 

За даними заступника голови місцевої обласної ради Йосипа Борто, силовики навідалися також до офісів благодійних фондів — «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» та «Закарпатський угорський інститут».


На обшуки силовиків уже традиційно відреагував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

 

«На жаль, в Україні знову продовжуються незрозумілі політичні гойдалки стосовно угорських партій та угорської меншини, — висловився він на сторінці у «Фейсбуці». — Через неприпустимість таких дій ми викликали Посла України в Угорщині Любов Непоп задля того, аби висловити своє незадоволення діями керівництва України в Києві».


Крім цього, міністр запевнив, що невдовзі буде зустрічатися з представниками НАТО, аби обговорити питання подальшого блокування членства України у військовому блоці. А також запевнив, що очолюване ним відомство й далі заступатиметься за угорців Закарпаття на кожному міжнародному форумі.


Водночас увагу СБУ до діяльності угорської діаспори складно назвати ангажованою. Наприклад, днями стало відомо, що новообрані депутати Сюртівської ОТГ, склавши присягу, виконали не український, а угорський гімн. Це відео з’явилося на сторінці «Закарпаття ТОП» у «Фейсбуці».

 

«Виходить, присягалися на вірність сусідній державі, — йдеться у коментарі. — У нас готують кримський сценарій, а потім плакатимуться і голоситимуть про втрату Закарпаття?».


За даними ЦВК, до Сюртівської сільради наразі обрано 22 депутати. З них 12 — від політичної сили КМКС, 5 — самовисуванців, троє — від «За майбутнє» і двоє — «Слуги народу». Головою ОТГ вже втретє був обраний Пушкар Арпад. У свою чергу в Закарпатській обласній раді партія КМКС разом зі своїм лідером Василем Брензовичем виборола вiсiм мандатів.