На Львівщині реставрують 16 об’єктів культурної спадщини: почнуть із ратуші початку 20 століття

25.11.2020
На Львівщині реставрують 16 об’єктів культурної спадщини: почнуть із ратуші початку 20 століття

Ратуша в селі Нове Місто.   (Фото надане пресслужбою Львівської ОДА.  )

У селі Нове Місто Старосамбірського району на Львівщині реставрують ратушу, збудовану ще в 1910 році, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення у стилі модерн. 

 

Як повідомляють в облдержадміністрації з посиланням на голову Добромильської ОТГ Петра Куляса, у 20-30-х роках минулого століття у цій ратуші діяв магістрат Нового Міста, а вже у радянські часи — Народний дім і бібліотека.  

    

«Після реконструкції ми плануємо повернути попередню назву «магістрат», на першому поверсі  відкрити  краєзнавчий музей, на другому  — старостат, адже Нове Місто матиме статус старостинського округу.  На вершині ратуші облаштуємо місця для відпочинку мандрівників із видом на костел,  який розташований поруч і теж є пам’яткою архітектури державного значення», — зазначає Петро Куляс.
    

Унікальність ратуші у Новому Місті ще й у тому, що вона розташована на перехресті доріг Старосамбірщини з прикордонною зоною. Окрім того, поруч є готичний костел, зведений у XVI-XVII століттях. Ця пам’ятка досить популярна серед паломників i туристів з України і Польщі.
    

«Зараз туристи з Польщі та групи паломників відвідують той костел святого Мартина. Тож, переконаний, реставрація ратуші збільшить туристичний потік на Старосамбірщину та пожвавить розвиток цієї території, яка багата культурною спадщиною», — говорить голова Добромильської ОТГ і обіцяє докласти всіх зусиль, «аби врятувати й донести до нащадків усе те, чим славиться наш народ».
    

Реставрація ратуші — справа складна та копітка. Оскільки необхідно зберегти автентичні фрагменти пам’ятки, зокрема сам каркас та покрівлю. Тож першочерговим і найважчим був демонтаж складних старих конструкцій, опісля на першому поверсі проклали армовану плиту на металевих балках. Важливо до настання морозу здійснити оздоблювальні роботи вежі та перекрити дах.
    

Загалом реставрація обійдеться у 16 мільйонів гривень. Її мають завершити до кінця 2021 року. Заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко каже, що цього року з бюджетів різних рівнів на реконструкцію виділили 6 мільйонів гривень. 
    

За словами посадовця, на Львівщині реставрують 16 об’єктів культурної спадщини. На порятунок старовинної архітектури на рік з обласного бюджету виділили 22 мільйони гривень. «Наступного року стартує президентська програма «Велике будівництво в культурі», до якої ми подали понад 20 архітектурних пам’яток нашої області. Сподіваюсь, зможемо охопити реставраційними роботами ще більше об’єктів», — констатує чиновник.