Вади системи: лікарні Харкова дос не отримали закуплені кисневі концентратори

20.11.2020
Вади системи: лікарні Харкова дос не отримали закуплені кисневі концентратори

Кисневий концентратор.

Кілька тижнів тому у Харківській області через стрімкий ріст хворих на ковід склалася критична ситуація із запасом кисню.

 

За даними першого заступника голови облдержадміністрації Тараса Пастуха, люди буквально стоять у черзі, аби потрапити на лікарняне ліжко з кисневою точкою.

 

Більше того, почастішали випадки, коли біля одного приладу медики змушені класти по два чоловіка, щоб ті дихали почергово.
    

Історія із пошуком та закупівлею рятівних концентраторів висвітила усі вади державної медичної системи. Втім, необхідний товар зрештою таки з’явився на харківській митниці. Але тут трапилося нове нещастя.

 

Процес розмитнення партії був призупинений, оскільки громадська організація «Бюро добрих послуг» запідозрила міських чиновників у відвертій махінації.

 

«За нашими даними, товар не відповідає заявленим характеристикам і може зашкодити здоров’ю людей, — повідомив голова «Бюро» Олексій Кусов.

 

— Крім того, аби зменшити суму податку на прибуток і виведення коштів за кордон, товар імпортується по значно вищій ціні. Документи підробляються. У подальшому вказані товари реалізуються державними та комунальними підприємствами за цінами, що у 3-5 разів вищі собівартості». Заяву з таким текстом громадські активісти направили до Державної митниці, ДБР та СБУ, запустивши процес додаткових перевірок.
    

У міській раді вже прокоментували скандальний інцидент, пояснивши його причину прошуками політичних конкурентів. «Концентратори були закуплені за найнижчими цінами, які взагалі є на ринку — 37800 гривень.

 

Наступна партія — 44 тисячі, ще наступна — 60 тисяч,— повідомила заступник мера Світлана Горбунова-Рубан. — Керівник громадської організації, що подала заяву, представляє «Блок Світличної». Очевидно, його хтось попросив подати ту заяву. При цьому він наніс шкоди. Не керівникам закладів, а людям, яким нічим дихати».
    

Як «УМ» уже повідомляла, іменний блок колишньої очільниці регіону Юлії Світличної (її пов’язують iз головою обласного осередку ОПЗЖ Ігорем Райніним) брав активну участь у виборах мера. Але їхній кандидат не увійшов до трійки лідерів.