Згадаймо мудрість латинян

28.10.2020
Латиняни, що жили в районі Риму («Рома» латинською), подарували світу латинську мову, яка стала мовою науки. На її основі виникла сім’я романських мов: італійська, французька, іспанська, португальська, румунська та ще кілька мов.
 
Латинські літери — основа писемності більшості дер­жав світу. Латинські прислів’я та приказки витримали тисячолітні випробування. Бо вони мудрі, стислі, влучні.
 
На будівлі бібліотеки Львівського політехнічного інституту (нині це «Львівська політехніка»), де я навчався в минулому тисячолітті, викарбовано вислів латинською: Hic mortiu vuvunt et muti loquuntur.
 
Так у перекладі звучить уявлення латинян про бібліотеку: «Тут мертві живуть і німі розмовляють». Чи можна придумати щось мудріше і влучніше? Мута-німфа, яку за надмірне базікання Юпітер покарав німотою.
 
Відомі антиукраїнські висловлювання Йосифа Кобзона. Він називав Україну фашистською державою, країною вбивць, бандерівців. За кілька років до своєї смерті приїхав у Донецьк, захоплений окупантами. Його спитали, чи він не боїться, що українська влада йому заборонила в’їзд в Україну?
 
Кобзон відповів: «Я плював на Україну». До його самої смерті Дмитро Гордон відвідував у різних країнах свого друга Йосифа Кобзона. Гордон на телебаченні неодноразово говорив, що він не поділяє поглядів свого друга-співака, що він намагається змінити погляди останнього про Україну. Не переконав.
 
При цьому Гордон кожного разу запевняв, що він любить Україну, що він патріот України. Тут мені на думку приходить латинський вислів: «Скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти». Після цього весь патріотизм Гордона спростовується мудрими латинянами.
 
Більшість громадян України справедливо вважають президента РФ Путіна ворогом України. Є, звичайно, і такі люди, що люблять Путіна. Та це хай буде на їхній совісті. Вони забули про анексію українського Криму, про окупацію Донбасу, про тисячі вбитих і поранених українців путінськими окупантами.
 
Віктор Медведчук — кум Путіна. Медведчук має в Україні кілька провідних телеканалів. Ці телеканали намагаються запевнити українців, що тільки Медведчук може звільнити українців із московських тюрем. Що тільки через Медведчука можна досягнути миру на Донбасі.
 
Що тільки Медведчук може домовитись із Путіним про зниження ціни на російський газ та нафту для України. І тут знову пригадую латинський вислів: «Друг мого ворога — мій ворог». І ніякі медведчуківські телеканали не переконають, що мудрі латиняни помиляються. «Шила в мішку не сховаєш». Але це вже думка мудрих українців. 
 
 
Гарій МАКАРЕНКО