Гранатомети в «асортименті» і дрони: за чотири доби бойовики понад десяток разів порушили режим тиші

27.10.2020
Ситуація на лінії зіткнення з окупантами лишається контрольованою Об’єднаними силами.
 
За минулі чотири доби у районах відповідальності українських бригад зафіксовано понад десяток порушень домовленостей, досягнутих 22 липня 2020 року.
 
Стрілецьку зброю російсько-окупаційні війська застосували поблизу населеного пункту Артема, Кам’янки та неподалік Шумів.
 
Окрім того, режим припинення вогню противник порушив у районі Новолуганського, задіявши на цій ділянці автоматичний станковий гранатомет.
 
Поблизу Широкиного зафіксовано проліт ворожого БПЛА типу «квадрокоптер». Засобами радіоелектронної боротьби Об’єднаних сил ворожий безпілотник нейтралізували.
 
Біля Авдіївки противник застосував ручний протитанковий гранатомет, а поблизу Водяного поливав оборонців України вогнем з автоматичного станкового гранатомета та стрілецької зброї.
 
У районі Катеринівки окупанти вели обстріл iз підствольного гранатомета та стрілецької зброї.
 
Бойових втрат і поранень серед українських захисників унаслідок пострілів не було. Вогонь у відповідь ми не застосували. Нагадаємо, єдиний раз за весь період режиму тиші Збройні сили відкривали вогонь у відповідь, коли на позиціях перебували народні депутати. 
 
Тим часом на Луганщині загинув командир батальйону бойовиків «Призрак» Олексій Марков. За інформацією підконтрольних сепаратистам та російських медіа, смерть настала від травм, отриманих в автомобільній аварії. Марков — громадянин РФ, у 2014 році «добровольцем» приїхав воювати на Донбас у складі проросійських формувань.
 
Потрапив у батальйон «Призрак», яким почав командувати з 2016 року після смерті попередніх командирів. «Союз добровольців Донбасу» (організація, яку створив колишній «лідер ДНР», російський політтехнолог Олександр Бородай) повідомив, що на момент смерті Олексій Марков командував «14-м батальйоном територіальної оборони Народної міліції ЛНР». Це підрозділ, на який переформатували «привидів». 
 
Нагадаємо, що батальйон «Призрак» (згодом — «бригада») — незаконне проросійське формування, яке у 2014 році створене під егідою місцевого «польового командира» Олексія Мозгового, котрий згодом загинув пiд час внутрішнього переділу окупаційної влади.
 
Його бійці якийсь час контролювали район Антрацита на Луганщині, де, за даними правозахисників iз Truth Hounds, зафіксовано розстріли цивільних та інші воєнні злочини. Також «Призрак» воював за Дебальцеве взимку 2015 року.
 
Тим часом медики в окупованому Донецьку б’ють на сполох: брак медикаментів досяг критичної межі, мало де можна купити антибіотики, противірусні, жарознижуючі препарати. В інших містечках нема навіть елементарного.
 
Найбільше страждають діабетики: нема ні тест-смужечок на рівень цукру в крові, ні цукрознижуючих ліків. Це при тому, що, за статистикою, діабетики хворіють на ковід-19 у десять разів частіше і в ускладнених формах. Утім, окупаційній владі воно й на руку: чим менше місцевих мешканців залишиться, тим більше пустих квартир віддадуть під заселення заїжджим посіпакам.