ДеЗЕнфекція країни: як «Слуга народу» з тріском провалила місцеві вибори

27.10.2020
ДеЗЕнфекція країни: як «Слуга народу» з тріском провалила місцеві вибори

Перші в історії України вибори в умовах пандемії відбулися за рекордно низької явки.
 
Лише 36,8 відсотка українців прийшли на виборчі дільниці й віддали свої голоси (навіть за умов, що ці голоси збирали по інфекційних відділеннях, одягнені, мов космонавти, представники дільничних комісій).
 
Це найнижча явка за всю історію України. І вона спричинена не лише пандемією, а й провалом роботи по всіх фронтах президента та його партії «Слуга народу». Як наслідок — величезне розчарування виборців і бойкот місцевих виборів. 
 
Крім того, це були перші вибори в Україні, коли на ранок понеділка судити про результати можна було тільки з екзитполів. Підрахунок голосів буде непростим і тривалим.
 
Проміжні результати будемо знати не раніше середи, а остаточні — на кінець тижня. І якщо в Києві виборці отримували тільки два бюлетені, то в регіонах — по 4-5 (з кандидатами до селищної ради, на посаду селищного голови, районної та обласної рад і навіть до парламенту).
 
А у великих містах, де немає остаточної перемоги у виборах мерів, буде ще й другий тур. Він запланований на 15 листопада.

Президентський «Титанік» зіткнувся зі своїм айсбергом 

Усього за рік провладній партії «Слуга народу» вдалося «профукати» рекордний рейтинг, який вона мала під час парламентських перегонів-2019. «Слуги» не змогли здобути перше місце до переважної більшості міськрад 14 великих міст України, а відтак можуть забути про монобільшість на регіональному рівні.
 
У найбільших містах України не буде жодного мера-«слуги», більше того — представники президентської партії навіть не потраплять до другого туру, оскільки посідають третє-четверте місця за підсумками голосування (за винятком, наприклад, Ужгорода та Кривого Рогу, де «слуги» таки побрали 2-гі місця, але шансів піднятися на перше під час другого туру не мають).
 
Це засвідчує аналіз даних екзитполів, які оприлюднили «Студія Савіка Шустера» і телеканал «Україна 24», а також соціологічна група «Рейтинг» після завершення голосування о 20.00 у неділю.
 
«Зрозуміло, що я жорстко стежитиму за новообраною місцевою владою. Це вкрай важливо для країни. Бо це — саме про якість життя», — пообіцяв Володимир Зеленський. А що йому лишається, якщо «своїх» людей на місцях він просто не буде мати?
 
«Титанік» під назвою «Слуга народу» сьогодні зустрівся зі своїм айсбергом, — констатує політолог Тарас Березовець. — Шлюпок на всіх не вистачило. Паніка добралась до пасажирів другого і третього класів. Але на палубі першого класу оркестр грав веселий марш».
 
«Партія Зеленського з тріском провалює вибори. Провалює практично по всіх регіонах України, — додає політичний експерт Андрій Смолій.
 
— Від Львова, де вони, ймовірно, взагалі не проходять, до Києва, де «слуги» мають нищівні 9%. Від Вінниці, де ті ж 9%, до Харкова, де заледве отримують 12%. Це результат брехні та фарсу, скандалів та піару, тупих роликів та політичних переслідувань. Все, що робив Зеленський протягом цих півтора року, — це відверте фарисейство та знущання над країною. Результат не забарився.
 
Звісно, сумно за результати ОПЗЖ та «місцевих» проросійських сил, проте все ж бачимо, що очевидним переможцем є «Європейська Солідарність», яка заходить в усі облради та міськради країни з достойними результатами».

Київ: чи буде другий тур? 

У Києві зі значним відривом від своїх найближчих конкурентів лідирує чинний градоначальник Віталій Кличко. До речі, сам Віталій Кличко так і не зміг узяти участь у виборах — просто напередодні він захворів і отримав позитивний тест на COVID-19.
 
За даними екзитполів, ексчемпіон iз боксу набирає 47% голосів виборців, тоді як його суперники — Олександр Попов, Сергій Притула, Ірина Верещук — набирають по 8% голосів. Наразі головна київська інтрига — чи відбудеться другий тур виборів, адже Віталій Кличко, згідно з прогнозами, цілком може отримати перемогу вже в першому турі.
 
Як повідомляє «Інтерфакс» iз посиланням на джерело, близьке до територіальної виборчої комісії, Кличко після опрацювання 67% бюлетенів набирає близько 51% голосів.
 
На другому місці — колишній «регіонал» та ексголова КМДА Олександр Попов, який балотується від «ОПЗЖ». Він, згідно з оперативними даними «Інтерфаксу», набирає 9,4% голосів. Третім іде представник «Голосу» Сергій Притула із результатом у 7,7%. 
 
Що стосується виборів до Київради, то (тут і далі — за даними екзитполів) найбільше голосів здобуває партія «Удар Кличка» — 21,3%, хороший результат у «Європейської солідарносіт» — 18,0%. З удвічі меншим результатом далі йде «Слуга народу» — 9,5%, «Голос» набирає 7,2%, «Єдність Олександра Омельченка» — 6,8%, «Опозиційна платформа — За життя» — 6,7%, ВО «Батьківщина» — 6,6%. 
 
Найбільше Київ — колиска трьох революцій — здивував саме другим місцем Олександра Попова — кандидата від реваншистів з ОПЗЖ, людини, чиє ім’я було заплямоване розгоном студентів під час Революції гідності.
 
«Найцікавіше» в результатах — це якраз те, що друге місце з підтримки киян посів Олександр Попов. Хочу нагадати, що я не пішов на вибори (в мери Києва. — Авт.) саме тому, що було розуміння: головна мета на цих виборах — не перемогти Кличка, а запобігти небезпеці реваншу, — зазначає нардеп від «ЄС» Олексій Гончаренко. — У цій гонці хтось мав поводитися по-дорослому і в інтересах країни.
 
Завдання «Слуг» і ОПЗЖ — спочатку дискредитувати Київ і киян, а потім пустити до влади проросійських зрадників. При цьому інші кандидати не вчинили мудро, а пішли на вибори і, по суті, відтягнули в Кличка голоси та створили можливість другого туру. Як наслідок, маємо «зелене світло», яке загорілося для масштабного просування «ОПЗЖ» і здачі інтересів столиці». 

Харків: хворий Кернес залишається кермувати 

У Харкові другого туру, най­імовірніше, не буде. Згідно з даними екзитполів, 57, 9% голосів отримав чинний мер міста Геннадій Кернес: хоча він уже два місяці не з’являється на публіці й навіть не записує відеозвернень, перебуваючи на лікуванні в Німеччині.
 
І хоча соратники Кернеса запевняють, що той почувається задовільно, ходять чутки, що в харківського голови — інсульт, він майже не розмовляє.
 
Та попри це харків’яни з готовністю вручили долю свого міста людині, яка невідомо, чи зможе ним керувати. Найближчим суперником Кернеса став Олександр Фельдман від ОПЗЖ з результатом  12,12%, на п’яти йому наступає Олексій Кучер від «Слуги народу» з 11,98% голосів виборців.
 
Представники патріотичних сил набирають укупі ледве 10 відсотків («Європейська Солідарність», «Голос», «УДАР Кличка», «Демократична сокира»).
 
Вибори до Харківської міськради доводять, що місто залишається кублом реваншистів: «Блок Кернеса — успішний Харків» отримує 39,52%, ОПЗЖ — 16,99%, «Слуга народу» — 12, 39%, Партія Шарія — 6,41%, Блок Світличної «Разом!» — 5,42%.
 
І вже зовсім несподівано в переліку партій, які подолали 5-відсотковий бар’єр, виглядає поява «Європейської Солідарності», яка претендує на 9,17% симпатій виборців. Це тішить, що все-таки кожен десятий у Харкові — не ватник, а патріот. 

Дніпро: Фiлатов проти Краснова 

У Дніпрі, де у виборах узяли участь ледь більше 30 відсотків виборців, лідирує чинний мер Борис Філатов iз 44,47 відсотка голосів.
 
Його найближчий суперник Загід Краснов від партії «Громадська сила» претендує на 14,44% голосів, а Олександр Вілкул («Блок Вілкула «Українська перспектива»), найімовірніше, до другого туру не потрапить зі своїми 11,27 відсотка.
 
А от Сергій Риженко від «Слуги народу» претендує лише на 10,6 відсотка, приналежність до провладної партії зовсім не додала переваг відомому лікарю, радше, навпаки. 
 
Розстановка ж сил у майбутній міськраді міста виглядає так: партія мера Філатова «Пропозиція» — 28,33%, «Опозиційна платформа — За життя» набирає 17,15% голосів, «Слуга народу» — 15,21%, «Громадська сила» — 10,44%, «Європейська солідарність» — 7,50%, «Блок Вілкула «Українська перспектива» — 5,24%.
 
Цікаво, що президент Зеленський, найімовірніше, пролетів навіть у власній вотчині — в рідному місті Кривий Ріг. Його «слуга» Дмитро Шевчик фінішував iз результатом 31,01%, а лідирує кандидат від «Блоку Вілкула «Українська перспектива» Юрій Вілкул (чинний міський голова і батько вищезгаданого Олександра Вілкула) з 42,8% голосів виборців. Неважко здогадатися, на чиєму боці буде перевага і в другому турі виборів.  

Львів: Садовий і Синютка у другому турі

У другий тур виборів голови Львова проходять чинний мер Андрій Садовий (38,3%) та ексочільник Львівської ОДА Олег Синютка (27,2%). Львів традиційно потішив патріотичними настроями, бо в першій п’ятірці на посаду мера немає ні «слуг», ні ОПЗЖ.
 
Міська рада Львова також буде патріотичною: до неї входять «Європейська Солідарність» (26,8%), «Самопоміч» (20,9%), «Голос» (12,1%),«Свобода» (6,4%), «Вар­­та» (5,7%).  
 

А ТИМ ЧАСОМ…

Злодій, який опиняється в президентському кріслі, і вбивця, який «відмотав» чималенький строк, на посаді голови ОТГ — це реалії українських виборів.
 
Просто сенсацією нинішніх перегонів став ексдепутат Верховної Ради Віктор Лозінський, якого засуджували до 15 років ув’язнення за вбивство.
 
У неділю він переміг у виборах голови Підвисоцької ОТГ Голованівського району Кіровоградської області — це поруч із місцем скоєного вбивства, повідомляє ВВС News Україна.
 
Лозінський iшов на вибори як самовисуванець. Його головним конкурентом був кандидат від «Слуги народу» Сергій Баліцький, родина якого має агробізнес у регіоні.
 
Він заявляв про погрози з боку Лозінського, але той заперечував це. Лозінський напередодні виборів дав інтерв’ю, в якому заявив, що добився справедливості й зняв усі судимості.
 
У 2016 році він вийшов із в’язниці за «законом Савченко». Провладна партія програє навіть особам iз неоднозначною репутацією — і це вже не просто діагноз, а вирок.
 

ДО РЕЧІ 

Чи повернеться Ляшко — інтрига зберігається
 
У Бахмачі, що на Чернігівщині, на окрузі №208 паралельно з місцевою владою обирали народного депутата до Верховної Ради.
 
Місце виявилося вакантним після трагічної загибелі нардепа Валерія Давиденка (23 травня 2020 року його знайшли мертвим із вогнепальним пораненням у голову в офісі в Києві).
 
За депутатський мандат там змагаються троє лідерів — очільник «Радикальної партії» Олег Ляшко, «слуга народу» Анатолій Гунько та самовисуванка Людмила Давиденко, дружина покійного нардепа. 
 
Олег Ляшко, спираючись на дані екзитполів, ще звечора привітав себе з перемогою у мережі «Фейсбук»: «Дякую всім і кожному за перемогу! Я повернувся». Проте на ранок ситуація вималювалась не така вже й переможна. Як повідомив Центрвиборчком, за результатами підрахунку 24,12% дільничних протоколів на окрузі №208, Ляшко набирає 33,04% голосів виборців, а Гунько — 32,45%. Їх наздоганяє Людмила Давиденко з результатом 26,88% голосів виборців.
 
«Ми виграли вибори в 208-му окрузі, але програли підкупу і корупції влади, — прокоментував Олег Ляшко. — За даними ЦВК, аномально висока явка у 50% на цьо­му окрузі у 1,5 раза (!) перевищила середню явку по країні. Це доказ, що в окрузі спрацювала масштабна сітка підкупу виборців. Тому ми не визнаємо результатів цих куплених виборів, вимагаємо справедливого розслідування і покарання усіх причетних до фальсифікацій».