Папа Римський закликав легалізувати цивільні одностатеві шлюби

23.10.2020
Папа Франциск став на захист одностатевих цивільних союзів.
 
Уперше така позиція висловлена назагал вустами глави католицької церкви в документальному фільмі під назвою «Франциск», показ якого відбувся на Римському кінофестивалі в середу, 21 жовтня.
 
Фільм сфокусовано на найбільш значимих для Папи Франциска проблемах. Це, зокрема, стан довкілля, бідність, міграція, расова нерівність і нерівність доходів та люди, які найбільше страждають від дискримінації.
 
«Гомосексуалісти мають право бути частиною сім’ї. Вони діти Божі й мають право на сім’ю. Ніхто не повинен бути через це вигнаний або нещасний, — каже Франциск в одному зі своїх інтерв’ю для стрічки. — Що ми повинні мати, так це закон про цивільний союз. Таким чином вони будуть охоплені законом»
 
Раніше Франциск заявляв, що переслідування в сучасному світі євреїв, циган i представників ЛГБТ-спільноти нагадують йому часи Адольфа Гітлера. 
 
Служачи архієпископом Буенос-Айреса, Франциск схвалював цивільні союзи для гей-пар як альтернативу одностатевим шлюбам. Однак він ніколи не виступав публічно на користь цивільних союзів у статусі Папи. 
 
Постановником фільму є Євген Афінеєвський — американський режисер, продюсер, актор, сценарист, президент компанії New Generation Films. На початку 1990-х він емігрував із Росії до США.
 
Став режисером фільму «Зима у вогні» про українську Революцію гідності, що отримав приз глядацьких симпатій як найкращий документальний фільм на кінофестивалі в Торонто. Афінеєвський мав повний доступ до кардиналів, архівів Ватиканського телебачення та самого понтифіка.
 
Він стверджує, що відвертість і довіру Папи отримав завдяки своїй наполегливості та доставці понтифіку його улюбленого аргентинського чаю мате й печива Alfajores, які дістав через кількох знайомих аргентинців у Римі.