А нам не все одно: чому мешканці Чернігівщини не хочуть пропустити місцеві вибори

23.10.2020
А нам не все одно: чому мешканці Чернігівщини не хочуть пропустити місцеві вибори

Українців, бажаючих прийти на виборчу дільницю та віддати свій голос за партію або окремого кандидата, стає все менше.
 
Місцеві вибори 2015 року запам’яталися досить низькою кількістю виборців, які отримали бюлетені на дільницях.
 
За даними Центральної виборчої комісії, явка громадян, які мають право голосу, становила тоді лише 46,6%. На повторні місцеві вибори, що відбулися в листопаді 2015 року, прийшло ще менше людей — близько 34%. 
 
Якої кількості виборців чекати на дільницях 25 жовтня цього року? Чи вплинуть на це епідемія коронавірусу, сумніви в чесності проведення голосування або недовіра до кандидатів?
 
Результати опитування Соціологічної групи «Рейтинг», що проводилось із 16 по 19 жовтня, показали, що 61% опитаних готові взяти участь у місцевих виборах, а у разі загострення ситуації з коронавірусною хворобою — 51%. 
 
Мешканці Чернігівщини висловили свої думки стосовно місцевих виборів та участі в них.
 
«Я йду на місцеві вибори з надією обрати нових депутатів, які в майбутньому зроблять наше життя хоч трішки кращим та благополучнішим. Також я не хочу, щоб мій голос зник або ним скористалися непорядні учасники виборів», — зазначає Дмитро, військовий.
 
«Цього року на вибори не піду. Я навчаюсь у Києві, тому маю київську реєстрацію місця проживання. Та мене більше хвилює те, що відбувається в моєму рідному селищі. Я там живу, там мій дім, моя родина. Я хочу бачити, як депутати та голова впливають на його розвиток і благоустрій. Якби була можливість проголосувати на дільниці селища, в якому проживаю, я б віддала свій голос за гідного кандидата. Під час місцевих виборів вирішується не тільки майбутнє міста, селища чи села, а і його жителів», — наголошує Оксана, курсантка.
 
«Я вірю в щасливе майбутнє нашої громади та порядність деяких кандидатів, тому прийду на виборчу дільницю, щоб віддати свій голос за них», — розповідає Максим, студент.
 
«Багатьох виборців намагаються підкупити: одного — грошима, іншого — гречкою. Хто більше людей схилить на свій бік, той виграє. Віддавати голос нікому не хочу. Кожен кандидат щось обіцяє, але, в підсумку, нічого не робить. Який сенс іти голосувати?» — нарікає Ірина, кухар. 
 
«Йти голосувати, звичайно, потрібно всім, кому не байдуже майбутнє наших дітей та онуків. На ці місця ми повинні обрати дійсно порядних і чесних людей, яким будемо довіряти. Я декілька разів брала участь у виборчому процесі: була й членом комісії, й секретарем, й головою ТВК. Можу сказати, що люди активно йдуть голосувати, тому в нашому окрузі явка виборців завжди перевищує 50%», — вважає Світлана, бухгалтер.
 
За роки незалежності України люди вже ­встигли наслухатись обіцянок недобросовісних кандидатів та побачити, як проходять фальсифіковані вибори. Не дивно, що довіра до органів державної влади та способу їх формування значно знизилась. Це призвело до зменшення кількості виборців, які хочуть прийти на дільницю для голосування.
 
Та щоб історія «легітимного президента» й Революції гідності не повторилася знову, варто взяти на себе відповідальність та свідомо скористатися правом голосу на виборах. Таке рішення принесе набагато більше користі, ніж бездіяльність.