Медовик із фруктами та святкова «Єва»: яблучні рецепти від королеви випічки Лілії Цвіт

13.10.2020
Медовик із фруктами та святкова «Єва»: яблучні  рецепти від королеви випічки Лілії Цвіт

Лілія Цвіт.

Буде справедливо екватор осені присвятити яблукам — фруктам, які люблять, напевне, всі.
 
Поети їм присвячують вірші, художники — картини, композитори — пісні, а дієтологи — корисні поради.
 
А ці незабутні мамині чи бабусині сади — в яблунях, грушах, сливах та вишнях — це, як писала наша Ліна Костенко, «казка з казок». 
 
Та що там говорити, яблука — це диво природи. Лілія Цвіт, наша сьогоднішня порадниця, каже, що з яблуками можна творити такі смачні дива, ніби ви пройшли курси яблучної кулінарії у самої природи. І перед великим святом — Покрови Пресвятої Богородиці, — на яке природа особливо щедра своїми дарами, бо святкує разом із вірянами, радить спекти власне яблучне диво. 
 
Лілія Цвіт знає, що каже. Дуже добре знайома нам, та й загалом багатьом господиням у нас і за кордоном, вона успішно навчає творити: з допомогою ютуб-уроків і майстер-класів у величезній кулінарній спільноті з понад півмільйонною аудиторією.
 
Як кажуть, користуючись випадком, подякуємо обдарованій кулінарній майстрині з Дрогобича Лілії Цвіт (це — творче ім’я Олени Солтан) за нові й нові рецепти, які допомагають і нам розкрити свої кулінарні можливості.
 
Що добре в порадах визнаних майстринь, як-от Лілія Цвіт, що вони знають, як навчити. Вони не пропонують пекти відразу височенні торти чи пироги з тіста, яке замішується багато разів і довго. Їхні рецепти прості й доступні, прораховані дуже точно, «на око — це не мірка, — каже дрогобицька майстриня. — Тісто любить точність і любов». І якщо вже берешся за справу, то роби її з душею і любов’ю, нагадує кулінарка, або не варто й починати. Тісто відчуває руки майстрині і навіть її настрій.
 
Маленька Єва і Максим — діти Лілії Цвіт — безумовні квіти натхнення для творчості мами, в якій чільне місце займають дивовижної краси короваї. А ще — природа надихає, каже майстриня.
 
«Ось нещодавно побачила таку картину: бездонне небо, гори, величні і неймовірні, і бузкові квіти. І так це мені запало в уяву, що невдовзі народилися короваї у таких же квітах — бузкових, гірських, чарівних».
 
Чоловік у всьому підтримує дружину, а, як відомо, у творчості підтримка рідних — найголовніше. І мама, як добра чарівниця, поряд: радить, підтримує, захоплюється смачною творчістю доньки. Ось така історія любові, яка знаходить вираження у всьому, і в кулінарії — також. 

Яблучний кекс — насолода за кілька хвилин!

«Осінь — чудовий сезон для випічки з яблуками. Тому пропоную спекти чудовий кекс із яблук» — починає наш смачний яблучний екскурс визнана кулінарка. «Запашний, ніжний, із кислинкою... Такий домашній кекс із яблуками можна приготувати за кілька хвилин! З простих, доступних продуктів. У ньому добре відчуваються яблука, які надають соковитості. Моїм дітям дуже сподобалося, тому пекла двічі за день», — ділиться враженнями Лілія Цвіт.

Потрібно на форму 25х11 см: яблука, очищені від шкіри та зернят — 300 г, яйця — 3 шт., цукор — 150 г, ванільний цукор — 1 п., масло — 150 г, сметана — 100 г, крохмаль — 100 г, борошно — 200 г, розпушувач — 2 ч. л.
 
Яйця, цукор, ванільний цукор збиваємо до утворення пишної світлої маси. Додаємо розтоплене масло, сметану і перемішуємо міксером. Потім слід додати крохмаль (кукурудзяний або картопляний), борошно та розпушувач і замісити тісто міксером. Воно виходить середньої консистенції, яке легко перемішувати ложкою. 
 
Яблука почистити, порізати на грубі шматочки та додати до тіста, все перемішати. Потрібно, щоб тісто повністю покривало яблука. Викладаємо тісто у застелену форму та рівномірно розподіляємо його. Важливо не «переборщити» з яблуками, бо кекс може не вдатися. 
 
Випікаємо кекс при температурі 170 градусів приблизно годину — залежно від розміру форми і товщини тіста. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою, вона має бути сухою. І все — маєте справді апетитний, ошатний, дуже смачний кекс. Наступну порцію ви приготуєте ще швидше!

Медовик із яблуками — солодка невагомість

«Запашні, м’які, пухкі та високі медові коржі, яблучна начинка та сметанний крем... Все це гармонійно поєдналось. І вийшов дуже смачний та гарний пляцок! Крім того, зовсім не складний у приготуванні. Спробуйте і насолоджуйтесь! Всім смачних медово-осінніх рецептів!» — надихає на цей шедевр Лілія Цвіт.

Форма 25х35 см
Тісто: яйця — 6 шт., цукор — 1 склянка, мед — 1 склянка, сода — 2 ч. л., оцет — 1 ст. л., борошно — 2,5 склянки.
 
Начинка: яблука — 2 кг, цукор — 1 склянка, вишневе желе — 2 п., масло — 50 г.
 
Крем: сметана — 900 г, цукор — 1 склянка, загущувач — 3 п.
 
Для прикрашання: шоколад — 100 г.
 
Щоб приготувати медове тісто, яйця збиваємо з цукром в пишну масу. Додаємо рідкий мед. Якщо у вас мед застиг, то розтопіть його в мікрохвильовці чи на водяній бані. Збити все міксером.
 
Додати соду, погашену оцтом, перемішати. Всипати борошно та замісити тісто. Викласти у форму, застелену пергаментом. Випікати при температурі 190 градусів 40-50 хвилин. Готовий корж остудити, розрізати на 3 рівні частини. Можна спекти 3 коржі окремо. Тоді час випікання буде меншим.
 
Яблучна начинка. Яблука почистити, потерти на грубій терці. Викласти на сковороду, додати цукор та масло. Тушкувати  близько 20 хвилин, доки яблука не розваряться. До гарячих яблук додати 2 п. вишневого желе. Ретельно перемішати. Остудити до кімнатної температури.
 
Крем. Сметану збити з цукром. Додати загущувач, збити.
 
Збираємо пляцок. Медовий корж — 1/2 яблучної начинки — 1/3 сметанного крему — медовий корж — 1/2 яблучної начинки — 1/3 сметанного крему — медовий корж  — решта сметанного крему — тертий шоколад.
 
Залишити пляцок у холодильнику на 6-12 годин, щоб просочився. Медова краса готова!

Варшавський яблучник для закоханих

«Неймовірно смачний пляцок із яблук! М’який, пухкий, просто тане в роті. Рецепт зовсім нескладний. Усі його шари печуться разом, а виглядає, ніби з кремом. Спробуйте! І ви закохаєтесь у цей рецепт», — каже Лілія Цвіт.
 
Тісто: маргарин — 2 п., цукор — 1 склянка, жовтки — 10 шт., білки — 5 шт., олія — 0,5 склянки, борошно — 2,5 склянки, розпушувач — 3 ч. л., манка — 4 ст. л., какао — 3 ст. л.
Начинка: білки — 5 шт., цукор — 1 склянка, кокосова стружка — 300 г, крохмаль — 2 ст. л., яблука — 2 кг.
 
Глазур: шоколад — 100 г, молоко — 2 ст. л.
 
Форма 25х35 см.
 
Тісто. М’який маргарин збити з цукром, додати жовтки, збити, олію — знову збити. Додати борошно та розпушувач, манку та замісити тісто. Наприкінці додати 5 збитих білків та обережно перемішати. Розділити тісто на 2 частини. До однієї додати какао та перемішати до однорідності. Викласти коричневе тісто у застелену пергаментом форму. 
 
Кокосова начинка. 5 білків збити в піну. Додати цукор, збити до стійких піків. Додати кокосову стружку та крохмаль, перемішати все міксером. Викласти кокосову начинку на коричневе тісто. 
 
На кокосову начинку викласти потерті яблука, злегка відтиснувши з них сік рукою. Зверху яблука обережно розрівняти ложкою.
 
На яблука викласти біле тісто. Випікати при температурі 190 градусів 1 год. Пляцок вийняти з форми, остудити. 
 
Полити пляцок глазур’ю з підігрітого шоколаду та молока, посипати кокосовою стружкою.

Торт «Яблуко Єви» — для свята душі

Цей торт майстриня пекла на день народження своєї донечки Єви, яка дуже любить згущене молоко. Тому в рецепті його багато. Також у торті є карамелізовані яблука, які надають кислинку.
 
«Дуже вдалий бісквіт на згущенці, ніжний карамельно-вершковий крем та соковиті яблука! Неймовірне поєднання! Спробуйте», — рекомендує Ліля Цвіт. 
Форма — 20 см.
 
Бісквіт: 6 яєць, 100 г згущеного молока (вареного), 100 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 100 г цукру, 1 ч. л. какао.
 
Карамелізовані яблука: 4 великі яблука (700-800 г), 100 г цукру, 50 г масла, 0,5 ч. л. кориці, 0,5 ч. л. куркуми.
 
Крем: 300 г згущенки, 400 г сметани.
 
Глазур: 100 г згущенки, 1 ст. л. сметани.
 
Печемо бісквіт. Білки збити в піну, додати цукор, збити, щоб цукор розчинився. Додати жовтки, збити. Покласти згущене молоко кімнатної температури, перемішати на низьких обертах міксера. Додати борошно, розпушувач, какао та замісити тісто.
 
Викласти у застелену пергаментом форму. Випікати при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин, доки бісквіт підрум’яниться. Вийняти з форми, остудити. Порізати на 3 рівні коржі.
 
Яблука почистити від шкіри та вийняти серединки. Порізати пластинками товщиною приблизно 1 см. На сковороді розтопити масло. Додати цукор, спеції і перемішати. Підігрівати, щоб цукор розтопився.
 
Додати шматочки яблук, перемішати. Тушкувати ще 5 хв. Наприкінці ще раз перемішати. Зняти з вогню, обережно вийняти яблука з сиропу, який залишити для просочування коржів.
 
Крем. Сметану збити в пишну масу. Якщо у вас магазинна сметана, то додати 1 п. загущувача до сметани. По ложці додавати згущенку, збиваючи масу до однорідності.
 
Збираємо торт. Для початку просочуємо коржі сиропом від яблук. Тоді на корж викладаємо 1/2 карамелізованих яблук. На яблука викладаємо 1/2 крему. Тоді знову корж і повторюємо все у тій самій послідовності ще раз.
 
Глазур зі згущенки. До згущеного молока додати сметану. Підігрівати все, помішуючи, доки маса не стане однорідною. Але не кип’ятити! Гарячою глазур’ю змастити торт зверху. Прикрасити так, як захочете: горіхами, цукерками, фруктами!
 
Світлого свята Покрови! Смачних яблучних пирогів і цієї осені!