Українська збірна знову програла: цього разу німцям і з мінімальним рахунком

13.10.2020
Українська збірна знову програла: цього разу німцям і з мінімальним рахунком

Окрім низки рятівних «сейвів» у матчі проти німців, воротар збірної України Георгій Бущан здійснив і непотрібну дитячу помилку. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після принизливого фіаско у товариському матчі французам (1:7) мінімальна поразка збірній Німеччини у третьому турі Ліги націй для національної збірної України виглядає, як крок у правильному напрямі.
 
Утім в останніх трьох матчах, грати в яких довелося проти грандів європейського футболу, «синьо-жовті» лише програвали, і це вочевидь достатній аргумент для того, аби тренерський штаб української збірної сфокусувався на проблемі.
 
Очільник української збірної Андрій Шевченко зауважує, що його головне завдання на найближчий час — це підготовка команди до майбутнього чемпіонату Європи, котрий відбудеться улітку наступного року.
 
«Лігу націй ми розглядаємо як підготовку до фінальної стадії чемпіонату Європи та відбору на чемпіонат світу. Якщо ж ми зуміємо затриматися в дивізіоні А Ліги націй, це буде суперрезультат, особливо у світлі тих труднощів, які у нас виникли зі складом», — наголосив головний тренер «синьо-жовтих».
 
Якщо так, то вимагати від української команди миттєвих результатів узагалі не слід. Як видно, конкурувати з Іспанією та Німеччиною наразі українським збірникам, особливо в ослабленому коронавірусом складі, не під силу.
 
А принциповим у турнірному сенсі для збірної України має стати поєдинок за збереження прописки в елітному дивізіоні ЛН, у якому 17 листопада «синьо-жовтим» опонуватиме команда Швейцарії.
 
Її, нагадаємо, підопічні Шевченка переграли в першому турі групового турніру, у Львові, та наразі випере­джають у турнірній таблиці.
 
Стосовно матчу з німцями, то Шевченко похвалив своїх підопічних за виконану ними установку на гру. Зазнавши послідовних розгромів від Іспанії та Франції, на поєдинок проти німців Шевченко вирішив суттєво переглянути ігрову стратегію. У матчі з «бундестім» «синьо-жовті» грали від оборони.
 
Чекаючи свого шансу в контр­атаках, українським збірникам довелося провести значну частину поєдинку без м’яча. За такої тактики українські ворота хоч і оберігалися від надмірного тиску, однак повністю убезпечити володіння Георгія Бущана від небезпеки не вдалося.
 
Як і проти французів, Бущан знову був головною дійовою персоною у складі «синьо-жовтих», адже його роботу було видно найбільше. Не обійшлося без дитячої помилки динамівського голкіпера, але її можна списати на відсутність у кар’єрі 26-річного воротаря матчів з суперниками естракласу.
 
Проводячи лише другий поєдинок за національну збірну, воротар «допоміг» німцям забити переможний м’яч, але цей факт не завадив Бущану стати в очах експертів  кращим гравцем матчу у складі збірної України.
 
«Це досвід, який ти не отримаєш у чемпіонаті України, на тренуваннях. Це зовсім інші емоції. Психологічно дуже важливо бути стійким у таких матчах, зберігати концентрацію упродовж усіх 90 хвилин», — наголосив півзахисник «синьо-жовтих» та італійської «Аталанти» Руслан Малиновський.
 
У вівторок увечері на «синьо-жовтих» чекає ще один серйозний іспит: у Києві команду Шевченка екзаменуватимуть лідери квартету А4 — іспанці.
 
Як і в попередньому матчі, на НСК «Олімпійський» знову будуть присутні вболівальники.
 
І нехай через коронавірусні обмеження на трибуни потраплять лише 30% глядачів від загальної місткості, їхня присутність може допомогти господарям гідно зіграти проти «червоної фурії». 
 

ТАБЛО

Ліга націй. Дивізіон А. Група 4. 3-й тур. Україна — Німеччина — 1:2 (Малиновський, 75 (пен.) — Гінтер, 20; Горецка, 49; У: Бущан, Караваєв, Забарний, Миколенко, Соболь, Малиновський, Сидорчук (Макаренко, 85), Коваленко (Шапаренко, 77), Ярмоленко (Марлос, 69), Яремчук, Циганков (Зубков, 69)). Іспанія — Швейцарія — 1:0.
Турнірне становище: Іспанія — 7, Німеччина — 5, Україна — 3, Швейцарія — 1.