Вік не завада: 175-річна Смілянська райлікарня є однією з найсучасніших на Черкащині

30.09.2020
Вік не завада: 175-річна Смілянська райлікарня є однією з найсучасніших на Черкащині

Поліклінічне відділення Смілянської районної лікарні, зведене ще за часів графа Бобринського, нині капітально відремонтоване. (Фото з «Фейсбука».)

На Черкащині, у Смілянській центральній районній лікарні імені Софії Бобринської, основну ставку нині роблять на постачання обладнання.
 
 
Нещодавно тут отримали сучасний апарат УЗД, а перед цим відкрили кабінет комп’ютерної томографії. 
 
 
«Ще хочемо відремонтувати операційний блок (маємо на ці роботи  проєкт і кошторис) і поставити туди сучасне обладнання. Плануємо оновити обладнання для проведення діагностичних i лікувальних процедур в урології, для реанімаційного, для приймально-діагностичного відділень, треба обладнати по-новому лабораторію і відділення переливання крові», — розповідає «Україні молодій» Зоя Зирянова, головний лікар цього лікувального закладу.
 
За її словами, Смілянській районній лікарні 175 років, вона закладалася ще графом Бобринським для його працівників. Тут досі є одна будівля, зведена за його часів. Там тепер поліклініка.
 
«У 2017-18 роках ми її капітально відремонтували — замінили систему опалення, каналізацію, поставили сучасну пожежну сигналізацію, зробили євроремонт, усі кабінети мають комп’ютерне забезпечення. Усе це завдяки коштам Державного фонду регіонального розвитку, фонду соціально-економічного розвитку та фінансуванню з місцевого бюджету», — веде далі Зоя Григорівна.
 
Вона каже, що за останні п’ять років у районній лікарні утеплили фасад, замінили вікна, двері, перейшли на альтернативний вид опалення, повністю замінивши систему опалення. Це дало відчутний результат — економимо електроенергію, у відділеннях тепло, а пацієнти задоволені тим, що у палатах комфортна температура.
 
Також відремонтували реанімаційне відділення, закупили туди обладнання. Зробили першу чергу ремонту приймально-діагностичного відділення, там залишилося відремонтувати тільки діагно­стичні кабінети.
 
Зробили ремонти в пологовому, гінекологічному, в урології, неврології, створили достойні умови перебування й там. Відремонтували стерилізаційне відділення, воно нині окремо міститься, як і повинно бути.
 
Також цього року, наголошує головний лікар, перевели травматологію з п’ятого поверху на перший. Зробили там сучасний ремонт та облаштували палати функціональними ліжками. Тепер лікарня працюватиме як травмпункт, у цілодобовому режимі. 
 
«Хочу похвалитися нашим дитячим відділенням, де працюють активні молоді лікарі. Воно не лише відремонтоване, а й затишне, там нові меблі, а на стінах — малюнки з героями улюблених дитячих казок. Ще з 2009 року маємо статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Серед районів Черкащини були другими після Черкаського», — зазначає Зоя Зирянова.
 
Вона каже, що у колективі районної лікарні давно зрозуміли, що від реформи у медицині нікуди не дітись. І зміни в цій галузі обов’язково потрібно робити. 
 
«Переконана, що з питань реформування медичної галузі у нас в країні було проведено дуже мало роз’яснювальної роботи. І тому навіть медики, а тим більше пересічні громадяни, недостатньо обізнані з цим», — говорить пані Зирянова. 
 
Звісно, уточнює, відразу медична реформа не дасть відчутних результатів, але з часом, поступово, результат обов’язково буде. Бо вона спрямована на те, щоб зміни були не лише в медицині, а щоб покращувалася якість життя наших людей. Щоб ми перейшли від лікування наслідків хвороб до профілактики виникнення захворювань.