На Львівщині виставою в костелі привертали увагу до занедбаних пам’яток

22.09.2020
На Львівщині виставою в костелі привертали увагу до занедбаних пам’яток

Село Демня — музей кам’яних скульптур (Фото Євгенія КРАВСА.)

У закинутому костелі Матері Божої в селі Демня Миколаївського району Львівської області Перший академічний український театр для дітей та юнацтва спільно з проєктом «Під зорею Пінзеля» показав виставу «П’ятидесятниця» - «Pentecost». .
 
 
Так театральний колектив розпочав 101-й сезон Першого театру і водночас актуалізував важливу тему: збереження культурної спадщини.  
 
 
Костел Матері Божої в Демні (це 40 км від Львова) датується 1913 роком. Він, як і сотні  інших культурних пам’яток в Україні, потребує консервації і реставрації, інакше кане в забуття через безповоротну руйнацію. Простір занедбаного костелу підсилив теми, які порушує режисер Лариса Діденко у свої виставі: дискусії про цінності, гуманізм і про культуру, яка стала заручником політики. 
 
«Спершу ми планували зіграти виставу у визначному місці — перед закинутим костелом Всіх Святих (1758 р.) у селі Годовиця, — розповідає Івона Лобан.
 
—  Храм є ровесником собору Святого Юра. Він будувався в той же час i тими самими майстрами, що й основна святиня греко-католиків. Його архітектор Бернард Меретин, але найбільше відомий собор своїм вівтарем — творінням рук видатного Іоана Пінзеля.
 
У 2012-13 роках роботи з вівтаря костелу стали основою виставки у Луврі. Нині, на жаль, костел у Годовиці перебуває у жахливому стані. І щоб привернути увагу до костелу задля його порятунку, Перший театр розпочав співпрацю з ГО «Арт-студія Івони Лобан» у рамках проєкту «Під зорею Пінзеля», який започатковано три роки тому. Сподіваємося, буде змога подивитися виставу і в Годовиці».
 
Гості, що відвідали виставу «П’ятидесятниця» у Демні, мали змогу ознайомитися з населеним пунктом, який нагадує музей кам’яних скульптур під відкритим небом. Там — і зруйнована каплиця-усипальниця відомого мецената графа Станіслава Скарбека, який у 1842 р. звів перший у Львові і третій за своїми розмірами театр Європи (зараз — театр ім. М. Заньковецької), 1840 р. заснував «Інститут для сиріт і убогих», а у 1846 р. створив «Фундацію пенсій для акторів, режисерів, співаків театру графа Скарбека у Львові».
 
Бажаючі завітали і в кімнату-музей колишнього «Доброчинного закладу-інституту для сиріт та убогих», в будівлі якого нині розташовано психіатричну лікарню (КНП ЛОР «Львівська обласна психіатрична лікарня «Заклад»), та побували на старому цвинтарі, де є фігури, датовані ще 1838 роком.
 
Побачили чи не перше творіння Михайла Дзиндри — фігуру святого Лазаря, яку відомий у світі скульптор створив у 13 років на могилі своїх батьків. 
 
До речі, незалежний міський медіа-хаб «Твоє місто» вів пряму трансляцію вистави. Подивитись виставу можна і у збереженому записі.