«Служу Росiї?» Як спецслужби США виявили ЗЕ! «кротів» Москви на Банковій

04.09.2020
«Служу Росiї?» Як спецслужби США виявили ЗЕ! «кротів» Москви на Банковій

ЗЕ! «кроти» Кремля на Банковій.

У попередньому номері «УМ» (02.09.2020р.) у публікації «ЗЕ! «Кріт» на Банковій» я розповів, хто, коли і як «злив» інформацію про спільну операцію українських та американських спецслужб із затримання «вагнерівців».
 
 
У цій статті ви дізнаєтеся, якою була головна мета США в цій операції, про яку до певного часу не знав ні Зеленський, ні керівництво ГУР МО і СБУ.
 
 
Їх одночасно перевіряли, чи не є вони «кротами» Москви.

Відповідь США на заяву Путіна

В інтерв’ю телеканалу «Россия-24» 27 серпня Путін заявив, що затримання в Білорусі 33 російських найманців ПВК «Вагнер» — «це операція спецслужб України і США. Зараз це достовірно відомо».
 
Увага! Путін у своїй заяві зміщує акцент на затримання «вагнерівців» саме в Білорусі й наголошує, що це справа рук українських та американських спецслужб. Конструкція такої заяви є тонкою маніпуляцією.
 
Новопризначений керівник ГУР МОУ Кирило Буданов вважає «фейком» версію про причетність СБУ до затримання «вагнерівців» у Білорусі та заявляє про її російський «слід».
 
Але лукавить, коли заперечує, що українські та американські спецслужби проводили спільну операцію з виманювання «вагнерівців» через Білорусь.
 
Дійсно, ні СБУ, ні ЦРУ США не мають ніякого відношення до затримання «вагнерівців» саме в Білорусі, оскільки інформацію про свою спільну операцію вони ні Путіну, ні Лукашенку «не зливали».
 
Інформацію про затримання «вагнерівців», яке було заплановане в Україні на 25 липня, на моє глибоке переконання, «злили» Путіну і ФСБ «кроти» Зеленський та Єрмак (детально про це йдеться в попередній публікації).
 
США не заперечили того, що їх спецслужба разом з українською проводила спільну операцію з виманювання «вагнерівців» через Білорусь в Україну, де їх планували затримати. США лише жорстко відповіли Путіну на використання ним бойовиків ПВК «Вагнера».
 
Речниця Державного департаменту США Морган Ортагус заявила: «Ці історії відволікають увагу від справжньої проблеми, яка полягає в тому, що Росія використовує ці сили для приховування власних наполегливих зусиль поставити уряди інших країн у незручне становище, посилити розбрат усередині країн, підтримати автократів та загалом сіяти хаос, щоб дати Росії можливість впливати на події глобально».
 
«Нахабне використання Москвою найманців ПВК «Вагнера» в цілому світі збагачує російську еліту, завдаючи шкоди країна, у яких вона працює. Використання Росією кампаній впливу для ослаблення супротивників є неприйнятним», — наголосила Морган Ортагус (див.).
 
Спроба керівників ГУР і СБУ спростувати інформацію про те, що вони зі спецслужбами США проводили спільну операцію з виманювання «вагнерівців» iз Росії через Білорусь в Україну, де їх планували затримати, є недолугою. Операція проводилася!
 
Це підтвердив координатор «вагнерівської спецоперації», співробітник СБУ, який дав відеоінтерв’ю журналістці Любові Величко (див. відео: https://youtu.be/wId7sXIF2OE, текст інтерв’ю читайте тут). 
 
У випадку провалу подібних операцій керівники спецслужб західних країн мовчать і нічого не коментують! Коли ж наші керівники-спецслужбісти навчаться цього?
 
Про своє звільнення з посади начальника ГУР МО Бурба заявив, що він «iз повагою ставиться до рішення Верховного головнокомандуючого здійснити ротацію». «Як військовослужбовець я був і залишаюся поза політикою... Не все на війні залежить від нас», — наголосив генерал-полковник Бурба.
 
Спроба окремих колишніх керівників ГУР, СБУ і СЗР (Служба зовнiшньої розвiдки) України (не називаю їхнiх імен лише з поваги до минулих заслуг і їх сивого волосся) відбілити Зеленського та Єрмака, мовляв, ніяка операція iз затримання «вагнерівців» не проводилася, це фейк Москви, щоб дискредитувати українську владу і спецслужби, є голослівною і викликає лише усмішку.
 
Їх загальні розмірковування, що такого не могло бути взагалі, більше схожi на саморекламу, з надією, що, можливо, Зеленський призначить їх на якісь посади в офісі президента, як було недавно з призначенням екс-тричі ген­прокурора Піскуна радником нинішньої ген­прокурорші Венедіктової.
 
Аналіз доступного обсягу інформації дає підстави зробити висновок: спільна операція українських і американських спецслужб із затримання «вагнерівців» проводилася і проводилася успішно, але менш ніж за добу до її завершення (25 липня) була провалена через ЗРАДУ президента Зеленського і глави його офісу Єрмака, які «злили» її Путіну.
 
Наслідки будуть негативні, якщо скандал навколо «вагнерівців», Зеленського — Єрмака вб’є перспективи підвищення рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в т. ч. даних космічної розвідки.
 
А такий наслідок цілком реальний, оскільки американцям немає сенсу ділитися розвідданими, якщо є серйозна небезпека, що всі ці відомості відразу стануть надбанням ФСБ РФ. 

Візит конгресменів США та "оперативний захід №16...GF" 

14 лютого цього року група американських конгресменів (Крістофер Мерфі, Рональд Джонсон і Джон Баррассо) відвідала Україну, зустрілася із Зеленським і 18 лютого передала свої міркування в доповіді комітету з питань зовнішніх зв’язків Сенату США про результати свого візиту в Україну.
 
Основний розлом думок з приводу військової допомоги Україні був у питанні про розширення співпраці розвідувальних структур США та України й підвищення рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в тому числі й більш повних даних космічної розвідки, на чому наполягала частина членів сенатського комітету з внутрішньої безпеки та державних справ.
 
Проти цього активно виступало керівництво Національної розвідки США.
 
Після досить гострих дискусій за пропозицією одного з сенаторів було реалізовано «оперативний захід №16...GF», який означав, що спецслужби США проводять комплекс оперативних і розвідувальних заходів iз верифікації та документування зв’язків вищого керівництва України з державними структурами РФ, у першу чергу з її спецслужбами. 
 
Для глибшого розуміння «оперативних заходів №16...GF» рекомендую колегам із СБУ ознайомитися з моєю публікацією в «УМ» (07.02.18.) під заголовком «Ігрища на крові: «Фіговий листок» американських санкцій проти Росії», де йдеться, зокрема, про політичні ігри Путіна і Трампа та спецслужб США і РФ (див).
 
На необхідність застосування «№16...GF» вплинуло й оприлюднення тексту липневої телефонної розмови між Трампом і Зеленським, через яку розпочали процедуру імпічменту щодо президента США, що була оприлюднена напередодні їхньої зустрічі 25 вересня 2019 року на полях 74-ї сесії ГА ООН. 
 
Іншими словами, США вирішили провести оперативну перевірку Зеленського (останньою краплею для прийняття цього рішення став його таємний візит в Оман у січні 2020 року і зустріч iз представником Путіна), а також його близького оточення та призначених Зеленським керівників спецслужб і силових відомств, чи не є вони «кротами» Москви.
 
Суть заходу була проста. Залучивши як довіреного учасника військову розвідку Великобританії, через ГУР МО України США запропонували нашiй стороні свою участь в операції iз затримання бійців ПВК «Вагнера», які воювали як на території України, так і на території Сирії та Лівії.
 
Сам результат операції iз затримання «вагнерівців» майже не цікавив США і Великобританію. Участь Росії в сирійському і лівійському конфліктах добре задокументовано спецслужбами США і декілька сотень «вагнерівців» були знищені в пісках Сирії і Лівії. 
 
Головним для США була фіксація наявності (або відсутності) витоків інформації та її обсягів у Росію з українських державних структур: офісу президента, МО, ГУР, СБУ, СЗР.
 
Українська сторона (президент Зеленський і керівники спецслужб) навіть не здогадувалася, що розвідка США при взаємодії з союзниками Великої Британії та інших країн НАТО проводили операцію «китайська шкатулка» (назва умовна), коли запропонували ГУР і СБУ провести спільну операцію з виявлення, збору в одну або дві групи «вагнерівців» під видом роботи у Венесуелі і країнах Близького Сходу, виведення їх із Росії через Білорусь на літаку до Туреччини з вимушеною посадкою на одному з аеродромів України і захоплення «вагнерівців».
 
Операція була розроблена спеціалістами спецслужб США і Великої Британії, які мають досвід проведення подібних операцій і володіли повним обсягом інформації про ПВГ «Вагнер». Американці запропонували ГУР МО України через військове відомство Англії об’єднати зусилля iз затримання «вагнерівців», які вчинили воєнні злочини в Україні, Сирії і Лівії. 
 
Українська сторона з вдячністю погодилася на пропозицію, оскільки ГУР і СБУ самостійно вели оперативний пошук iз фіксації місця перебування і документування даних про російських «вагнерівців» і найманців-бойовиків, які брали участь у бойових діях на Донбасі проти України, після збиття ними українських військових літаків, гелікоптерів і пасажирського літака Малайзійських авіаліній в 2014 році. 
 
Спільна операція спецслужб України і США розпочалася понад рік тому, коли Зеленський уже був обраний президентом (21.04.20.), а голова СБУ Василь Грицак (звільнений 27.12.19.) і генпрокурор Юрій Луценко ще залишалися на своїх посадах (звільнений 29.08.19). 27 серпня 2020 року в ефірі «Право на владу» Луценко підтвердив, що українські спецслужби iз західними партнерами дійсно проводили масштабну спецоперацію щодо затримання «вагнерівців».
 
«Я знаю, що всі ці розмови були задокументовані в минулому році в рамках одного кримінального провадження і в рамках співпраці українських спецслужб із західними і близькосхідними партнерами. Ці «вагнерівці» були знайдені, їм було поставлено запитання про участь у військових злочинах на території України. У Міністер­стві оборони та СБУ проводили оперативні записи, які надсилали до Генеральної прокуратури України», — сказав Луценко.
 
«Ця операція могла бути головним козирем України в нашому протистоянні з Росією, у тому числі у боротьбі за мир. «Вагнерівців», цікавих Україні через причетність до збиття малайзійського «Боїнга та війни на Донбасі, збирали в одну групу навмисно, — зауважив Луценко (див. відео).
 
Керівництво спецслужб України не знало, що для їхнiх американських колег важливою метою в спільній операції було встановити, чи є російські «кроти» в оточенні новообраного президента України Зеленського і серед призначених ним керівників спецслужб та оборонного відомства.
 
Для нових керівників спецслужб України коротко поясню суть спецоперації під умовною назвою «китайська шкатулка», яку досить часто практикують спецслужби Заходу (шкатулка-головоломка, яка може бути відкрита лише після якоїсь неявної дії або серії маніпуляцій. Для відкриття шкатулки необхiдний рух ряду невеликих її частин). 
 
Кінцеву мету спільної операції щодо «вагнерівців» знали лише її організатори — керівництво Національної розвідки США. У нашому випадку операція мала дві мети. 
 
Про першу знали залучені сторони (ГУР і СБУ), які вважали, що єдиною метою операції є вербування «вагнерівців» на заробітки у Венесуелу, збір їх в одну-дві групи, доставка основної групи з Росії в Білорусь, а далі літаком рейсу «Мінськ—Стамбул» до Туреччини, основний маршрут якого проходив через повітряний простiр України. Далі — вимушена посадка на одному з наших аеродромів і захоплення спецназом «Альфа» всіх 33 «вагнерівців-заробітчан».
 
Так повинна була завершитися спільна українсько-американська операція iз затримання «вагнерівців» ще в першій половині 25 липня, коли б не було доповіді керівників ГУР МО і СБУ (Бурби і Баранецького) 24 липня Зеленському в присутності Єрмака та інших, що призвело до «зливу» інформації Путіну і в кінцевому результаті — провалу операції. 
 
Результат «оперативного заходу №16...GF» США (таємна і головна мета операції) такий: Росія отримала як мінімум два повідомлення від своїх українських ЗЕ!«кротів» про підготовку операції «українських, американських і англійських спецслужб» і відразу вибухнула масштабною інформаційною кампанією про «провокації та дезінформації з боку України», що, власне, було вже лише додатковим підтвердженням витоку інформації з найближчого оточення Зеленського або і від нього самого.
 
Американські та англійські спецслужби зафіксували витік інформації та канали цього витоку. Висновки з цього факту зроблені й матимуть дуже сильний вплив на багато процесів в Україні. Не виключаю, що незабаром про все це буде в американській пресі.

Відставка Зеленського — порятунок України      

Довіра до Зеленського в американському розвідувальному товаристві підірвана. Це факт! Про це мені вже відомо від окремих американських сенаторів.
 
Будемо сподіватися на те, що цей скандал не позначиться на обсягах американської військової допомоги Україні у фінансовому вимірі. Все-таки Україна для США є дуже важливим партнером, і Вашингтон зацікавлений у підвищенні нашої здатності протистояти російській агресії.
 
Але для нас дуже негативним наслідком буде, якщо скандал навколо «вагнерівців» і Зеленського — Єрмака вб’є перспективи підвищення рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в т. ч. даних космічної розвідки.
 
Оперативні й високоточні супутникові дані — це те, що вимірюється не в грошах, а у врятованих життях українських військових, які завдяки цим даним можуть швидко дізнатися про будь-які пересування ворожих підрозділів. Але, судячи з подій після провалу спільної операції щодо «вагнерівців», Зеленського, схоже, турбує не це, а лише те, як урятувати Єрмака.
 
Наприклад, Зеленський назвав «маячнею» інформацію про «злив» спецоперації із затримання «вагнерівців». «Я не знаю ні про який «злив» якоїсь там операції», — заявив Зеленський 20 серпня в iнтерв’ю «Радіо «Свобода».
 
У відповідь на уточнювальне запитання журналіста, чи планувалася така операція, Зеленський роздратовано перепитав: «Навіщо ви ставите таке провокаційне запитання? Навіщо зараз ви президенту України кажете, що операція планувалася?».
 
Нагадаю Зеленському. Про операцію, яку проводили українські та американські спецслужби із затримання «вагнерівців», йому вперше доповіли ще в березні ц. р. 
 
Наголошую, якщо президент Зеленський негайно не звільнить Єрмака і він не буде арештований, то це буде прямим доказом того, що Зеленський такий же «кріт» як і Єрмак, і вони разом працюють на Москву!
 
Нам треба розуміти, що лише тісна співпраця зі США є запорукою успіху України у війні з РФ! Тому важливо якнайшвидше добитися усунення Зеленського з поста президента України і притягнення його до кримінальної відповідальності за державну зраду, поки він не здав усю Україну в «обійми» Росії і не перетворився на диктатора типу Лукашенка.