Захисники навічно: у Черкасах відбулася фотовиставка «Обличчя пам’яті»

02.09.2020
Захисники навічно: у Черкасах відбулася фотовиставка «Обличчя пам’яті»

Фотовиставка «Обличчя пам’яті» присвячена черкаським родинам, які на війні втратили своїх чоловіків. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У Черкаському обласному художньому музеї відбулася презентація проєкту фотографа Ігоря Єфімова «Обличчя пам’яті», в якому взяли участь 30 родин загиблих черкаських бійців.
 
 
Як повідомили «УМ» у Черкаській обласній державній адміністрації, ініціатором проєкту стала місцева організація «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО», зокрема голова громадської організації Олена Ложешнікова, а організаційним партнером — управління комунікацій ОДА.
 
За словами автора проєкту Ігоря Єфімова, фотовиставка присвячена родинам, які на війні втратили своїх чоловiкiв. Батьки, дружини і діти воїнів зображені на світлинах. Вони сфотографовані у кітелі Збройних сил України. Мундир один для всіх, як символ спільної для країни втрати. Адже трагедія торкнулась і родин, і друзів, і сусідів.
 
Це травма, що об’єднує весь український народ. Військовий кітель у кадрі нагадує, що війна триває, — зазначає автор проєкту Ігор Єфімов.
 
Але, наголошує він, триває і життя. Тому на кількох фотографіях присутні квіти, що здавна у мистецтві уособлювали прекрасне та водночас швидкоплинне життя. Зрізані квіти — як метафора обірваних життів тих, хто надав можливість нам насолоджуватись миром та красою світу. 
 
Заради пам’яті про близьких участь у фотовиставці взяли родини загиблих. У підписах під знімками вони вирішили вказати лише свої імена, бажаючи акцентувати увагу саме на героях, яких втратили.
 
Для них важливо, щоб люди дізналися, де герої воювали, як загинули. Щоб інші також пам’ятали та цінували віддані життя заради миру в країні. Переглянути фотовиставку  «Обличчя пам’яті» можна в Черкаському обласному художньому музеї ще протягом трьох тижнів.