Українську бігунку Наталю Кроль дискваліфікували на 20 місяців: провалила допінг-пробу

12.08.2020
Українську бігунку Наталю Кроль дискваліфікували на 20 місяців: провалила допінг-пробу

Через дискваліфікацію дворазова чемпіонка Європи Наталя Кроль (до заміжжя — Прищепа) пропустить майбутню Олімпіаду в Токіо. (Фото з сайта ukrinform.ua.)

Відтоді, як у світовому спорті з подвійними зусиллями взялися боротися з допінгом, в Україну з завидною регулярністю надходять повідомлення із Всесвіт­ньої антидопінгової агенції про дискваліфікації вітчизняних олімпійців.
 
 
Чергова неприємна допінг-звістка стосувалася знаної української легкоатлетки, май­стрині бігу на 800 м Наталі Кроль, котра до заміжжя носила прізвище Прищепа. 
 
 
Проваливши на початку року допінг-тест, після кількох місяців детального вивчення справи українська бігунка отримала 20-місячну дискваліфікацію.
 
 
Відтак буде змушена пропустити майбутні літні Олімпійські ігри в Токіо.
 
Загалом, відсторонення Кроль від офіційних змагань розпочалося 16 січня 2020 року, коли вона здала позитивну пробу на сечогінний препарат гідрохлортіазид, й триватиме до 15 вересня 2021 року.
 
Як повідомляє пресслужба Федерації легкої атлетики України, спортсменка погодилася з покаранням та відмовилася від заслуховування справи в дисциплінарному арбітражі.
 
Щоправда, сама Наталя виказує невдоволення тим, як ФЛАУ вела супровід її справи. За її словами, керівництво федерації залишило її сам на сам з проблемою.
 
Мовляв, сама недогледіла, сама й розбирайся. При цьому Кроль пояснила, що сечогінний препарат у її організмі опинився випадково, коли вона поспіхом прийняла куплену в аптеці таблетку від гіпертонічного кризу, не побачивши, що до складу комплексного препарату входить заборонений антидопінговою агенцією складник.
 
Водночас дворазова чемпіонка Європи наголошує, що завершувати спортивну кар’єру не планує, порівнюючи дискваліфікацію з таким собі «тайм-аутом», упродовж якого можна буде повирішувати якісь інші питання.
 
Підтримувати ж спортивну форму буде у рідному Рівному, хоча й каже, що сучасного бігового покриття для бігу в шипованих кросівках у місті досі немає.
 
Водночас у сусідньому Луцьку є осучаснений стадіон «Авангард» з необхідними професіоналам біговими доріжками.  Тож, як свідчить Кроль, у спорті вона буде доти, доки відчуватиме сили показувати високі результати.
 
А щодо антидопігнової роботи вітчизняної легкоатлетичної федерації, то дискваліфікована спортсменка просить її керівників посприяти тому, аби в Україні було створено сайт із переліком усіх медичних препаратів, які є в мережі вітчизняних аптек та можуть містити у своєму складі заборонені для застосування атлетами речовини.
 
До того ж, на думку Кроль, наявності лише одного фахівця з фармакології у складі легкоатлетичної команди України замало для такої великої збірної.
 
Вкотре варто нагадати й про необхідність створення в Україні антидопінгової лабораторії, котра б мала міжнародну акредитацію. Думається, що за таких обставин, фармакологічних проколів в активі українських спортсменів значно поменшає.