Школяр розробив Telegram-бот для спілкування з людьми із вадами слуху

29.07.2020
Школяр розробив Telegram-бот для спілкування з людьми із вадами слуху

Сашко Лучин. (Фото з сайта Заліщицької державної гімназії.)

Підліток із райцентру Заліщики на Тернопільщині Сашко Лучин створив незвичайного Telegram-бота, який перетворює аудіо на текст і, зокрема, може допомогти спілкуватися з людьми з вадами слуху.
 
 
Розробка хлопця, учня Заліщицької державної гімназії та слухача Малої академії наук України, оцінена золотою медаллю на першій у світі віртуальній виставці інновацій E-NNOVATE, що її організувала міжнародна компанія Innovative Business Solutions (Мала академія наук України була співорганізатором та партнером проведення).
 
 
Як повідомляє тернопільське відділення МАНУ, бот юного винахідника транскрибує звук до тексту на десяти мовах, дає змогу спілкуватися з глухими людьми в реальному житті та дозволяє їм слухати аудіоповідомлення в онлайн-чатах.
 
Він безкоштовний, простий у користуванні й може функціонувати на різних платформах i навіть на старих пристроях з обмеженими можливостями. А доступ до нього можна отримати через популярну послугу обміну повідомленнями у Telegram. 
 
До речі, ще одну золоту медаль на цій виставці отримав теж хлопчик з України — Ігор Шибка з Дніпра. Він створив мультипроцесорну комбіновану систему телемеханіки, яка дає змогу створювати колаборативних роботів iз різного обладнання або механізмів (основна перевага системи — можливість контролювати такого робота з будь-якої точки світу). 
 
Для Сашка Лучина це вже друге високе визнання його таланту за останні кілька місяців. Раніше він здобув срібну медаль на Міжнародному конкурсі винаходів та інновацій (INTARG), основне завдання якого — популяризувати винаходи та інновації для впровадження їх у промислове виробництво.