«Ненависть, яка призвела до Сребрениці, досі жива»: Анджеліна Джолі звернулась до боснійців

15.07.2020
«Ненависть, яка призвела до Сребрениці, досі жива»: Анджеліна Джолі звернулась до боснійців

Анджеліна Джолі.

Останнім часом ім’я Анджеліни Джолі частіше згадують у зв’язку з її розлученням із Бредом Піттом та непростими баталіями щодо розподілу батьківських обов’язків, аніж із її творчими планами чи здобутками.
 
 
При цьому часто забувають, що зірка, крім своїх безпосередніх професійних обов’язків, виконує ще й місію Посла доброї волі ООН, відвідує чимало країн, де від воєн, голоду чи браку води страждають мільйони дітей. 
 
 
Нещодавно актриса нагадала людству про страшну трагедію, що сталася чверть століття тому не де-небудь на задвірках планети, а в самісінькому серці Європи — Боснії, де 25 років тому в маленькому містечку Сребреніца боснійські серби вирізали 8 тисяч чоловіків і хлопчиків — боснійських мусульман.
 
Анджеліна звернулася до молодих людей, які народилися в Боснії вже після цієї страшної трагедії: «Я думаю про матерів і всіх родичів тих, хто загинув, чиї чоловіки, брати, сини були вбиті 25 років тому. Мої думки про жертви, про дітей, які позбулися можливості жити і любити… Ви можете спитати, який стосунок  ви маєте до тих подій? Але та ненависть, яка призвела до Сребрениці, досі жива — і ви це знаєте».
 
У 2011 році Джолі зняла художній фільм, присвячений цій трагедії, що має назву «В краю молока і меду» — важка історія кохання під час різанини, коли двоногі істоти втрачали людську подобу.
 
Картина важка, але потрібна для усвідомлення причин, що викликають безпричинну ненависть до тих, хто живе поруч, але молиться іншим богам чи розмовляє інакшою мовою.
 
У своєму зверненні актриса попрохала молоде покоління протистояти такій агресії, щоб не повторювати помилок минулого.