«Косметика» для уряду: як змінився склад кабінету міністрів Франції

08.07.2020
Генеральний секретар Єлисейського палацу Алексіс Колер оголосив склад нового кабінету міністрів Франції на чолі з прем’єр-міністром Жаном Кастексом.
 
Серед «нових облич» в уряді президента Емманюеля Макрона бачимо чимало «старих». Оскільки велика частина представників попереднього кабміну перейшла в новий.
 
Колишній міністр держфінансів Жеральд Дарманен замінив на посту главу МВС Франції Крістофа Кастанера, який керував міністерством iз жовтня 2018 року.
 
Жан-Ів Ле Дріан перепризначений на посаду міністра закордонних справ у новому уряді Франції. Французьку дипломатію Ле Дріан очолює з часу приходу в Єлисейський палац президента Емманюеля Макрона в 2017 році. Він один iз ветеранів французького уряду: до цього з 2012 року впродовж п’яти років політик керував міністерством оборони.
 
Пост міністра збройних сил у кабінеті зберегла Флоранс Парлі, яка очолювала військове відомство останні три роки. Брюно Ле Мер залишився в уряді на посаді міністра економіки та фінансів. Новим міністром юстиції замість Ніколь Беллубе призначено відомого адвоката Еріка Дюпон-Моретті.
 
Міністром культури замість Франка Рістер стала Розлін Башло, яка входила до складу уряду в період президентства Ніколя Саркозі, а останнім часом працювала на телебаченні. Рістер, у свою чергу, займеться питаннями зовнішньої торгівлі.
 
Міністром екології призначено главу парламентської комісії з питань сталого розвитку Барбару Помпілі. Елізабет Борн, яка займала раніше цю посаду, стала міністром праці. Роксана Марасіняню призначена міністром спорту. Елізабет Морено відповідатиме за питання гендерної рівності.
 
Жюльєн Денорманді очолить міністерство сільського господарства. Габріель Атталь призначений прессекретарем уряду.
 
Усього в кабінеті, очолюваному прем’єр-міністром Жаном Кастекса, 16 міністрів і 14 віцеміністрів. Згідно з обіцянкою президента Макрона в уряді збережено гендерний паритет. 
 
14 липня, в день національного свята — Дня взяття Бастілії, президент Емманюель Макрон виступить на телебаченні з промовою.
 
До наступних президентських виборів залишається менше двох років, тож має представити нації основні напрями розвитку країни на цей період. Працювати над розвитком буде новий уряд, власне, задля цього його і переформатували.