Заступницею глави ХОДА можуть призначити ексдружину Мураєва: харківські активісти пікетуватимуть Кабмін

08.07.2020
Активісти харківських організацій «Правого сектору», «Спілки ветеранів АТО», ВО «Свобода» та «Фрайкору» проведуть 8 липня пікет біля будівлі Кабміну з вимогою не погоджувати на посаду заступника голови ХОДА Валерію Мураєву.
 
Йдеться про ексдружину лідера партії «Наші» Євгена Мураєва, яка після офіційного розлучення з чоловіком залишилася з ним в одному політичному човні.
 
Як відомо, ця організація у своїй діяльності використовує риторику московських ідеологів, називаючи Революцію гідності «державним переворотом», а війну на Донбасі — «громадянським конфліктом». Сам Євген Мураєв є формальним власником кількох промосковських ЗМІ, включаючи телеканал «Наш». 
 
Тож появу серед керівників прикордонного регіону «потенційного колаборанта» активісти називають досить тривожним сигналом. Вони вже провели акцію протесту біля будівлі ХОДА, відправили звернення до офісу президента, а тепер зібралися біля Кабміну. 
 
«Голова облдержадміністрації Олексій Кучер не хоче помічати антидержавницькі та українофобські настрої Мураєвої, — написали в офіційній заяві. — З початку війни вона встигла побувати у всіх проросійських політичних проєктах. Цікаво також, що призначення відбувається в результаті кулуарних домовленостей, а не в рамках відкритого конкурсу. Де ті соціальні ліфти, які обіцяв президент?» 
Говорячи про кулуарні домовленості, учасники акції протесту мають на увазі той факт, що Валерії Мураєвій часто закидають тісну співпрацю з міським головою Геннадієм Кернесом, який у патріотичних колах ніколи не викликав довіри. Саме тому протестувальники вважають iмовірне призначення «ударом по обороноздатності та політичній стабільності не тільки регіону, а й держави в цілому».
 
Коментуючи політичний скандал, Олексій Кучер підтвердив, що вже передав до офісу президента документи кандидатів на посади своїх заступників. Серед них дійсно є й Валерія Мураєва.
 
«Я живу в Україні, і для мене важлива проукраїнська позиція, — сказав він. — Що ж стосується політичної належності, то я на це, як бачите, не звертаю увагу. Головне для мене — професіоналізм. А вона є потужним спеціалістом. У неї є певна концепція розвитку на тих напрямах, де є певні проблеми. Зокрема, це медицина».