Наступного тижня в Україні можуть знову посилити карантин

03.07.2020
Кількість інфікованих коронавірусом в Україні зросла. За останню добу виявили ще 706 хворих. Найбільше нових випадків — у Львівській, Закарпатській, Рівненській та Одеській областях.
 
У Міністерстві охорони здоров’я прогнозують спалах хвороби після вихідних в Одесі, куди багато громадян поїхали на відпочинок.
 
За словами міністра Максима Степанова, в нічних клубах i на пляжах люди не дотримувались карантинних обмежень. Тому в уряді заявили, що в Україні можуть посилити карантин, якщо показник активних хворих досягне 60 осіб на 100 тисяч населення.
 
За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, йдеться не про залякування населення, а про зростання кількості хворих. Також він не виключив, що в окремих містах чи областях доведеться повернутися до зупинки транспорту.
 
Посилити обмеження вже вирішили у столиці. Там ресторани та кафе тепер працюватимуть до 22-ї. Також о 22-й мають завершуватися всі розважальні та спортивні заходи. У міській владі пояснили, що це — вимушене рішення. Адже кількість інфікованих у столиці зростає. За минулу добу в Києві виявили сотню нових хворих.
 
До наступного вівторка продовжили карантин і на Львівщині. Крок вимушений, пояснюють в облдержадміністрації, адже показники захворюваності на коронавірус невтішні. Щодня кількість нових хворих зростає на 150—240 осiб, госпіталізованих пацієнтів теж стабільно багато.
 
Нині лікарні завантажені майже наполовину. Комісія порадила підприємцям забезпечити своїх працівників перевезенням до місця роботи, аби зменшити навантаження на маршрутний транспорт у години пік.
 
Однак у деяких країнах ситуація таки йде на спад. Відкрито кордони, але не для українців. Рада Європи рекомендувала з 1 липня відкрити зовнішні кордони Євросоюзу для 14 країн.
 
України серед них немає. До списку ввійшли Алжир, Австралія, Грузія, Канада, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Таїланд, Туніс, Уругвай, Чорногорія, Південна Корея та Японія.
 
Крім того, рекомендовано відкрити кордони для жителів Андорри, Монако, Сан-Марино і Ватикану. До цього переліку може потрапити й Китай, якщо дозволить громадянам ЄС поїздки на свою територію. США, Бразилія та Росія, які лідирують за кількістю виявлених випадків коронавірусу, до списку не ввійшли.
 
Цей перелік країн переглядатимуть кожнi два тижні. Натомість, міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив: українці зараз можуть їхати до Туреччини, Хорватії та Албанії без епідемічних обмежень, до Чорногорії за наявності тесту про відсутність COVID-19, до Єгипту — з проходженням самоізоляції після повернення.
 
На даний момент в Україні в лікарнях із коронавірусом лежать 4 тис. 724 людини. Із них 92 пацієнти підключені до апаратів штучної вентиляції легень. Усього хворими на СOVID-19 заповнені майже 18% лікарняних ліжок у закладах першої хвилі та 5% ліжок — у лікарнях другої хвилі.
 
Найбільша кількість госпіталізованих пацієнтів у Закарпатській області — там вони займають понад 70% лікарняних місць, у Волинській області — понад 55%. Майже половина ліжок у стаціонарах зайняті хворими з коронавірусом у Чернівецькій, Львівській i Вінницькій областях.