Після повені в Карпатах звідти знову почали вагонами вивозити ліс

03.07.2020
Після повені в Карпатах звідти знову почали вагонами вивозити ліс

Ешелони їдуть на Захiд.

На думку урядовців, рівень біди виявився більшим, аніж у 2008 році.
 
 
Кабінет Міністрів уже виділив iз резервного фонду дербюджету 754 мільйони гривень для допомоги жителям постраждалих від паводків регіонів Західної України, адже збитки від повені лише в Закарпатській області оцінили у 176 мільйонів гривень.
 
 
Ці гроші будуть спрямовані на проведення екстрених заходів iз ліквідації наслідків стихії.
 
У недільній молитві Папа Римський закликав увесь світ молитися за постраждалих від повені в Україні, а представники посольства США розповіли, що 100 тисяч доларів через USAID спрямовані постраждалим регіонам із метою ліквідації наслідків стихії, яка розходилася не на жарт.
 
Нагадаємо, рясні зливи спровокували повінь у західних областях нашої країни, через які загинуло троє місцевих жителів, підтоплено тисячі будинків, зруйновано понад 300 мостів, пошкоджено понад 650 кілометрів автодоріг.
 
Найбільше від негоди постраждали Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області. Місцеві річки вийшли з берегів, прорвали греблі та підтопили найближчі населені пункти.
 
Стихія вирувала три дні: гірськолижний курорт Буковель просто «поплив», у Галичі затопило лікарню, де лікували людей iз COVID-19, а в Калуші притулок для собак пішов під воду за 40 хвилин, тварин виносили волонтери та рятувальники. У селі Банилів Чернівецької області на Черемоші дощова вода прорвала дамбу, почалося підтоплення будинків місцевих жителів.
 
Відразу 11 установ охорони здоров’я виявилися підтопленими на Івано-Франківщині. Запевняють, ситуація залишається під контролем Міністерства охорони здоров’я: медики готуються до можливих спалахів коронавірусної та кишкової інфекцій. Над ліквідацією наслідків негоди на заході України працюють 1,5 тис. осіб, чотири гелікоптери, рятувальники ДСНС, а також рота рятувальників Нацгвардії.
 
Прокуратура Івано-Франківської області за матеріалами Служби безпеки порушила кримінальну справу за 441-ю статтею КК України за фактами масового знищення рослинного світу, що призвело до повені в регіоні.
 
— До екологічної катастрофи Західну Україну привела не лише вирубка лісу, а й забудова заплав i прибережно-захисних смуг, — заявив голова Держекоінспекції Андрій Мальований. — Водним кодексом України заборонено будівництво ближче, ніж за 25 м від берега на малих річках, ближче 50 м — на середніх, ближче 100 м — на великих. Якщо ухил більший за 3%, то відстань подвоюється.
 
Солідарний із ним і голова громадської організації «Українська природоохоронна група» Олексій Василюк, який упевнений, що для відновлення ґрунту знадобиться кілька століть.
 
— Так склалося історично, що заплави утворилися в місцях розливу річки, тому там не слід було будувати будинки з самого спочатку, — прокоментував ситуацію керівник ГО. — З певною регулярністю туди приходила й приходитиме велика вода, бо вона й повинна там текти. Якщо щось трапиться на її шляху, вона, швидше за все, це зруйнує. Вирубка лісу, безумовно, ускладнює ситуацію, але навіть якщо наша держава скаже: все, ми не рубаємо ліс, ситуація однак залишиться напруженою.
 
Тим часом Telegram-канал «Україна у шоці» повідомляє, що буквально за пару днів після повені в Карпатах звідти знову почали вивозити ліс. Ні для кого не секрет, що в наших горах ростуть букові ліси, які вже тривалий час незаконно вирубують браконьєри та експортують до Європи.