«За Сармата стоятимемо до кінця»: до учасників голодування під ОП приєдналися ще двоє добровольців

01.07.2020
«За Сармата стоятимемо до кінця»: до учасників голодування під ОП приєдналися ще двоє добровольців

Четвертий тиждень біля офісу президента триває голодування ветеранів АТО, які вимагають повернути за ґрати убивць ексбійця батальйону «Донбас» активіста Віталія Олешка (позивний «Сармат»).

Четвертий тиждень біля офісу президента триває голодування ветеранів АТО, які вимагають відновлення справедливості: повернення за ґрати убивць ексбійця батальйону «Донбас» активіста Віталія Олешка (позивний «Сармат»), що сталося 31 липня 2018 року в Бердянську, та притягнення до відповідальності колегії суддів, які 29 травня 2020 року відпустили вбивць під домашній арешт. («УМ» детально писала про цю справу в одному з попередніх номерів).
 
У вівторок пішла 22-га доба голодування. Щодня стан голодувальників перевіряють лікарі клініки «Форпост». Минулого тижня усі вони були переведені на щоденну підтримувальну терапію за допомогою крапельниць.
 
До учасників голодування приєдналося ще двоє ексбійців батальйону «Донбас» — Віктор Головчук (позивний «Батя») та Мар’яна Тоненькова (позивний «Мері»).
За останній час у цій справі намітилися зрушення.
 
У Генеральній прокуратурі створено спеціальну групу по справі Сармата на чолі з керівником департаменту з розслідування особливо тяжких злочинів Сергієм Григоровим.
 
Трьох учасників голодування, які були свідками вбивства, було додатково опитано, і тепер готується подання до того ж Бердянського міськрайонного суду про зміну запобіжного заходу щодо підозрюваних у вбивстві Віталія Олешка та ймовірного організатора злочину Михайла Сігіди на утримання під вартою.
 
Також територіальне управління ДБР у Мелітополі відкрило кримінальне прова­дження щодо можливих неправомірних дій колегії суддів у складі Олени Дністрян, Олени Вірченко та Лариси Богомолової, які ведуть справу про вбивство Сармата.
 
24 червня учасникам голодування вдалося поспілкуватися з президентом України Володимиром Зеленським.
 
Наразі посередником між ОП i голодувальниками є радник президента України, голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану та АТО Сергій Куніцин. Також до протестувальників при­їжджав новообраний голова Запорізької ОДА Віталій Боговін.
 
Утiм учасники протесту заявляють, що вони стоятимуть до кінця і припинять голодування лише тоді, коли будуть виконані всі їхні умови і справедливість буде відновлена.
 
«Наша справа, як і інші резонансні, — лакмусовий папір ставлення держави до Основного закону України. Коли рядові громадяни, захищаючи його, готові життя покласти, а можновладці, правоохоронці, забуваючи присягу і прямі обов’язки, продовжують вгамовувати свої дріб’язкові особисті інтереси та забаганки. Захист країни і Конституції для нас не пафос і не пусті звуки. Доводимо справами. Тому нині — с т о ї м о !» — привітали вони в соцмережах із Днем Конституції.
 
Тим часом у Бердянську, Мелітополі та інших містах України регулярно відбуваються  акції на підтримку голодувальників. Із 2 липня активісти мають намір організувати безстроковий пікет прокуратури і суду Запорізької області. 
 
Наталка ПОЗНЯК-ХОМЕНКО