Із 73% до 13%: рейтинг Зеленського стрімко летить униз

01.07.2020
Рейтинг летить униз. Лише кожен другий українець довіряє президенту Володимиру Зеленському. Про це свідчать результати соціологічного дослідження Центру «Соціальний моніторинг».
 
е вперше рейтинг підтримки президента складає лише 50%. Після обрання главою держави у Зеленського тримався позитивний баланс довіри.
 
Як запевняють соціологи, суттєво ситуація почала змінюватися на тлі коронавірусу. Найбільше підтримки глава держави втратив у травні та на початку червня. На сьогодні Зеленському повністю довіряють лише 13% респондентів. Тоді як на початку каденції, нагадаю, його підтримка сягала 73%. 
 
Тим часом директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто заявив про те, що симпатії розчарованих у Зеленському виборців переходять до партії Шарія. За даними соціолога, партія Шарія перебуває на межі проходження в Раду. Іншою політ­силою, до якої перетікають голоси від Зеленського, є ОПЗЖ.
 
«Ті 26%, які розчарувалися в чинному президенті, стали переважно виборцями Юрія Бойка. Це ті самі люди, які незадоволені курсом на ЄС», — пояснив він.
 
За даними КМІСу, якби вибори глави держави проходили наприкінці травня — на початку червня, то 37,6% серед тих, хто визначився з вибором, проголосували б за Зеленського.
 
Для порівняння, за результатами опитування КМІС, проведеного з 26 по 30 квітня, за Зеленського проголосували б 40,9%. Падають рейтинги і в інших представників влади. 
 
Ще гірші показники довіри серед народу у Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Наприклад, уряду Дениса Шмигаля не довіряє майже 74% українців, а от парламенту — майже 75%.
 
Це найгірші цифри від початку роботи нової Верховної Ради та призначення уряду Володимира Зеленського. Як пояснюють соціологи, причиною такого сповзання рейтингів стала пандемія коронавірусу, зменшення доходів українців та карантин у країні.
 
Згідно з опитуванням, негативний баланс довіри у Національного антикорупційного бюро України — 62,8%, прокуратури — 61%, Державного бюро розслідувань — 58% Національного банку — 44,6%, Національної поліції — 42,8%, Служби безпеки України — 34,1%. Баланс довіри до Збройних сил України позитивний — 32,4%.
 
У ході дослідження 10—19 червня 2020 року методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів було опитано 3 тис. 37 осіб у всіх регіонах України, крім окупованих територій Луганської і Донецької областей та Криму. Похибка вибірки становить 1,1—1,9%.