Реве та стогне Дністер широкий: тепер паводкового удару зазнала Тернопiльщина

26.06.2020
Реве та стогне Дністер широкий: тепер паводкового удару зазнала Тернопiльщина

Цьогорічна повінь на Західній Україні за масштабами перевищує паводок 2008 року, який вважався найбільшим у підкарпатській місцевості за останні шістдесят років і завдав тоді збитків на 3-4 мільярди гривень. (Фото з сайта zaxid.net.)

Повінь дісталася Тернопільщини, де спостерігається значний підйом води в річці Дністер на півдні області.
 
Як повідомляє обласне управління ДСНСУ, найкритичніша ситуація склалася в Монастириському районі.
 
Особливо постраждали населені пункти, розташовані на березі річки: Устя Зелене, Коропець i Вістря.
 
Зокрема, в селі Устя Зелене вода перелилася через дамбу, призначену для захисту сільськогосподарських угідь. Із небезпечної зони вже відселено 57 жителів. У Коропці станом на ранок 25 червня підтоплено 15 приватних домогосподарств, 5 гектарів городів, 15 господарських i 4 житлові будинки, відселено близько сотні чоловік.
 
У селі Вістря підтоплено 16 домогосподарств, 5 житлових будинків, 14 господарських будівель, 16 колодязів, 13 гектарів сільськогосподарських угідь, а на двох дорогах проїзд став неможливий.
 
У ніч iз 24 на 25 червня вода підтопила частково й село Устечко Заліщицького району, на межі з Івано-Франківщиною. Рівень води там сягнув 82 сантиметрів, рятувальники очікували його підняття до одного метра.
 
Очевидці стверджують: цьогорічна повінь масштабніша за ту, яка завдала величезних збитків регіону у 2008 році. Люди сподіваються, що зливи минуться і вода піде на спад. Хоча вже зрозуміло, що збитки будуть великі. Їх оцінять спеціальні комісії після того, як вода спаде.