Тисяча і один варіант літньої випічки: рецепти Христини Ласяк із Болехова

24.06.2020
Тисяча і один варіант літньої випічки: рецепти Христини Ласяк із Болехова

Христина Ласяк.

У цієї молодої господині так багато рецептів печива, що справді можна за ними створити кулінарну книгу «Тисяча і один варіант печива». А ще в неї є білий халат, але не кухарський. 
 
 
Історія молодої кулінарної зірки — а рецепти Христини вже завоювали велику увагу наших господинь і розлітаються в мережі, «як гарячі пиріжки», — цікава, як усі зіркові історії.
 
 
Пекти високі і пишні торти та різноманітне печиво — її особливе захоплення. За фахом Христина — лікар-педіатр.
 
 
А я все більше переконуюся, що кулінарія — те заняття, яке надихає на роботу людей різних спеціальностей. 
 
Днями був День медичного працівника, Христина пекла торт, приймала вітання і вітала колег.
 
«У мене в сім’ї та родині багато лікарів. Я відчувала, що це — моє покликання, — каже вона. — Пам’ятаю, як здавала документи до вишів. Крім мами, для підтримки їхав мамин брат iз дружиною (обоє лікарі), бо в нас машини не було. Подавали документи не тільки в медичний університет, а ще й у педагогічний (розуміла, що мушу вступити на державну форму навчання).
 
Конкурс у медичному університеті був великий, тому «бюджет» був під питанням, а в педагогічний точно проходила. От ми в останні дні конкурсу поїхали глянути на рейтинги. В медичному вступ усе ще був під питанням. Однак я сказала: «Я більше нікуди не хочу». А наступного дня вивісили рейтинги офіційно. Пройшла в медичний. Плакали... І одразу купили мені халат». 

Полуниці зріють на День медика

До професійного свята в Христини був торт — полунична класика, соковитий літній аромат, смак літа, маминого городу і вершина полуничного натхнення. Коли є полуниці — здійснюються смачні мрії, творяться літні дива, вважає Христина Ласяк.
 
А ще вона радить не особливо обдумувати, а взяти слоїчок полуниць і спекти рідним полуничне солодке вітання. Ось за таким її рецептом.
 
Бісквіт (форма 24): 6 білків збити з 5 ст. л. цукру до стійких піків, додати 6 жовтків і обережно вимішати. Далі додати сюди 4 ст. л. борошна і 2 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. порошку для печива і все обережно вимішати лопаткою. Випікати при температурі 180 градусів 50 хвилин. Коли бісквіт відстоїться, розрізати на три шари. 
 
Крем-1: 200 г вершкового сиру (у господині — «Хохланд креметте»), 100 мл вершків та 40 г цукрової пудри збити до пишності (недовго, все має бути з холодильника). 
 
Крем-2: 100 мл молока і 150 г цукру поставити на вогонь. В інші 100 мл молока додати пакетик желе «Льоди полуничні» і ст. л. крохмалю, вимішати до однорідності і вилити в молоко з цукром, яке почало закипати. Довести до загустіння, остудити. Охолодженим збити зі 100 г масла. 
 
Збираємо торт: корж, крем-1, полуниці, корж, крем-2, полуниці, корж.
 
Дати вистоятись у холодильнику не менше шести годин. Декор за вашим бажанням: ягоди, горішки, шоколад, галяретка. 

Малиновий торт — подаруйте коханим усі смаки літа!

Літо має смак ягід, справедливо вважає красуня Христина. Влітку ними треба насолодитися вдосталь! І пекти-пекти-пекти! А це — дуже приємно, переконана кулінарка.
 
«Я сьогодні печу, а завтра в мене вже нема випічки, — задоволено каже вона. — Мої рідні люблять мої смаколики. Чоловік каже: «Я не їм солодке, я тільки куштую». І хвалить, а це дуже важливо і надихає!». 
 
Ну ще б не хвалити за такий торт! Хмарково-легкий, кремово-пухнастий, малиново-солодкий. Це я — під враженням дивовижного витвору Христини. Отже, її рецепт. 
 
Корж: 4 яйця, 200 г цукру, дрібка солі, ванільний цукор (форма 28 см). 
 
Усе це збивати спочатку на середніх обертах до розчинення цукру, а потім — на великих до збільшення маси вдвічі. Сюди додати 220 г борошна, 10 г порошку для печива і обережно вимішати лопаткою. Далі 160 мл молока і 80 г маргарину довести до кипіння і додати в масу за два заходи. Випікати при температурі 160 градусів 50 хвилин. 
 
Крем: 600 г малини перебити в блендері, додати 320 г цукру і довести все до кипіння, далі зменшити вогонь і тримати ще 2 хвилини. Потім перетерти малину через сито, остудити. Зрізати верх бісквіту, одягнути кільце для формування торта та просочити його 100 г приготовленої малини. 
 
Після цього 40 г желатину залити 120 мл води та залишити для набухання. Беремо 640 г натурального йогурту і майже всю нашу малину (залишаємо 3-4 ст. л.) і перемішуємо до однорідності на невеликій швидкості міксера (збивати не треба). В окрему чашу кладемо 500 г вершків (30-35%) і 100 г цукрової пудри та збиваємо міксером до пишності (піків не треба).
 
Повертаємось до нашого желатину: розігріваємо його в мікрохвильовій пічці короткими імпульсами по 5 секунд до розчинення (не кип’ятити!), додаємо 1 ст. л. йогурту з малиною і швидко перемішуємо. Потім додаємо одну ложку і ретельно перемішуємо. Тепер увесь желатин додаєм до йогурту з малиною і вимішуємо міксером до однорідності на невеликих обертах (збивати не треба). 
 
Нарешті в цю йогуртову суміш поступово додаємо збиті вершки і перемішуємо на малих обертах міксером. Готову суміш виливаємо на вже просочений корж і розрівнюємо.
 
Ту малину, що залишилася, виливаємо столовою ложкою по колу на торт і краплю в центрі і дерев’яною паличкою малюємо кола за годинниковою стрілкою. Накриваємо торт харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 3-4 години. 
 
Як на мене, ці 3-4 години чекання — найскладніше у випіканні цього малинового дива, але вони варті результату!
 
Малиновий торт. 

«Солодка Анничка»

Так назвала свою творчу кулінарну спільноту Христина Ласяк — на честь півторарічної донечки. Вона називає її маленьким енерджайзером і каже, що доня найбільше надихає на солодкі творіння. Що не кажіть, а приємно творити для найрідніших! «Приготування їжі та солодкого для рідних — це не стомлює мене, а навпаки, окрилює, а від кулінарної краси я отримую й естетичне задоволення!» — каже вона.

Печиво на «швидку руку»

Бо пекти треба швидко — навколо он скільки всього гарного, що треба встигнути побачити, помилуватися ним, літо ж! 
 
Потрібно: 250 г маргарину, 4 ст. л. крохмалю, 100 г цукрової пудри, 100 мл олії — все збити міксером. Як маса стане однорідною, додаємо ванільний цукор та 500 г борошна, поступово вимішуючи спочатку ложкою, а потім руками. Тісто буде схоже на мокрий пісок (трохи незручне в роботі).
 
Формуємо довгу ковбаску шириною 2-3 см. Нарізаємо завтовшки приблизно 1,5-2 см. Викладаємо на деко і випікаємо при температурі 180 градусів 30 хвилин. Ще теплими обмочуємо в цукрову пудру. Просто, швидко і дуже смачно — спробуйте!
 
«Швидке» печиво.

Круасани і начиночка — смачний тандем!

Так, круасани — це таки естетично! Про смак мовчу, бо хто ж не мліє від цього хрумкого витвору? 
 
За рецептом Христини потрібно: 200 мл теплого молока, 200 мл теплої води, 10 г цукру, 40 г дріжджів — розчинити і залишити на 10 хвилин. Сюди додати 2 ст. л. олії, 50 г цукру, 1/3 ч. л. солі, ціле яйце і білок, 750-800 г борошна. Замісити тісто, змастити його олією, закрити харчовою плівкою, поставити в тепле місце на годину. 
 
Розім’яти тісто, підсипати 100 г борошна та поділити на 10 частин. Кожну розкачати товщиною 2-3 мм і перешарувати їх, змащуючи м’яким маслом (200 г).
 
Зверху розкачати у великий кружок товщиною 5 мм, поділити його на 24-25 трикутників. Для начинки підходить згущенка або шоколад. Змастити жовтком та випікати при температурі 180 градусів 25-30 хвилин.
 
Пани-круасани. 

Шоколад для круасанів i кексів

І — про тандем, тобто про начинку. Кулінарка каже, що така начинка не стає твердою, коли випічка охолоне. Отож змішати 200 г цукрової пудри з 50 г какао, додати 100 г топленого масла і 50 г меду, загорнути в харчову плівку i поставити в морозилку. Використовувати при нагоді — у круасани, кекси, для печива, це смачно!

Крученики з овочами або з грибами — літні рулетики!

Але на обідньому столі влітку справжній бал правлять овочі! Різного кольору, соковиті, свіжі, запашні — вони так і просяться у якусь цікаву страву. Приміром, у крученики. 
 
«Отже, беремо м’ясо, яке вам подобається (у нас — свинина, 700 г), тоненько нарізаємо та відбиваємо, як на звичайні відбивні, трохи солимо і перчимо», — починає свій новий рецепт Христина Ласяк.
 
Начинка: дві цибулини і одну велику моркву подрібнюємо і тушкуємо на олії декілька хвилин, додаємо інші овочі за своїм уподобанням. Замість овочів можуть бути гриби, спасеровані на олії з цибулькою. Тушкуємо до готовності, солимо і перчимо за смаком.
 
На відбивну кладемо трохи готової начинки, скручуємо рулетиком і злегка присмажуємо на пательні в невеликій кількості олії (так смачніше та зберігається структура крученика і начинка не вилазить).
 
Обсмажені крученики складаємо в скляну термопосудину, перешаровуючи цибулею, нарізаною кільцями, заливаємо водою і тушкуємо в духовці 50 хвилин (можна в каструлі на плиті, але в духовці смачніше). Додаємо сметану — 1-2 ст. л., часник, лавровий лист, сіль, перець за смаком і дотушковуємо ще 5 хвилин. Подавати з салатом з овочів, бо влітку овочів багато не буває!
 
Рулетики з овочами. 
 
Літнього натхнення на кулінарію! Смачного!