У Китаї розпочався фестиваль собачого м’яса попри обурення епідеміологів та захисників тварин

24.06.2020
У Китаї розпочався фестиваль собачого м’яса попри обурення епідеміологів та захисників тварин

Собак до столу живодери нерідко виловлюють просто на китайських вулицях.

На південному заході Піднебесної, у провінції Гуансі, попри обурення епідеміологів та захисників тварин, стартував щорічний традиційний фестиваль собачого м’яса.
 
 
Фестиваль проводиться у місті Юйлінь із 2009 року. Цьогорічний відкрився у неділю, 21 червня, і триватиме наступні десять днів.
 
 
«Свято лічі та собачого м’яса — народна розвага в Гуансі-Чжуанському автономному районі  міста в день літнього сонцестояння».
 
 
Так представляють це специфічне дійство у китайському аналозі «Вікіпедії» — Байду Байке. Упродовж фестивалю щороку забивають від 10 до 15 тисяч собак. За віруванням китайців, плоди лічі та м’ясо собак допомагають легше переносити спеку, приносять удачу та підвищують потенцію.
 
Інтернет-петицію із закликом заборонити фестиваль щороку підписують мільйони людей у всьому світі. До кампанії також залучають багато відомих особистостей — як місцевих, так і іноземних. Китайські попспіваки та актори використовували платформу блогів Weibo, аби висловитись проти фестивалю.
 
Жителі та продавці в Юйліні виправдовуються, що тварин вони вирощують у спеціальних розплідниках і вбивають гуманним способом. Але активісти вважають ці вбивства жорстокими та вказують: насправді продавці часто відловлюють собак на вулицях чи викрадають у власників.
 
Традиція вживання собачатини поширена на території Азії в таких країнах, як В’єтнам, Таїланд, Південна Корея. У Китаї їсти собаче м’ясо почали дуже давно, ще з 500 р. до н.е.
 
За рік у цій країні з’їдають близько 10 мільйонів собак. Це м’ясо не є основою харчування. Для порівняння: за рік там забивають понад 700 млн свиней та близько 50 мільйонів голів рогатої худоби.
 
Міські очільники дистанціювалася від цього заходу, хоч опосередковано виправдовували його: «Деякі мешканці Юйлінь мають звичку збиратися разом, аби поїсти плоди ліджи (китайської сливи) й собаче м’ясо під час літнього сонцестояння».
 
Але заявили, що ніколи не організовували «фестивалю собачої їжі», який є комерційним. Через суперечки довкола фестивалю місцева влада ще у докоронавірусні часи опинилась у досить скрутному становищі.
 
Захист споживання собачого м’яса провокує багато негативних повідомлень в іноземних медіа, ставлячи керівництво міста в незручне становище.
 
Окрім того, виробників собачого м’яса продовжують звинувачувати у нелегальних практиках, зокрема — у викраденні і винищенні домашніх тварин.
 
Але й тепер, коли проблема постала у новому світлі через витоки походження коронавірусу, китайці не бажають вдаватися до рішучих дій. Представники влади зазначили, що цьогорічний фестиваль собачого м’яса менший від попередніх, і висловили сподівання, що наступного року він взагалі не відбудеться.
 
У квітні цього року адміністрації міст Шеньчжень та Чжухай першими в Китаї заборонили вживання м’яса собак, котів та інших домашніх тварин.
 
«Така заборона відповідає вимогам сучасної людської цивілізації», — наголосили у Шеньчжені.
 
Китайське міністерство сільського господарства, натомість, оприлюднило проєкт закону, за яким надалі собаки вважатимуться домашніми тваринами, а не частиною живого домашнього господарства, як зараз.