«Американські гірки» коронавірусу: надії, перемоги і програші у боротьбі з хворобою

19.06.2020
«Американські гірки» коронавірусу: надії, перемоги і програші у боротьбі з хворобою

Перші партії вакцин, покликаних зупинити коронавірус, вже попередньо зафрахтовані європейськими країнами

Уже більш ніж піврічні змагання людства з коронавірусом нагадують популярний атраціон iз парку розваг: щойно учасник подумав, що найстрашніше позаду, як опиняється на черговому підйомі на ще страшнішу гірку.
 
 
Людство таки добряче втомилося від постійних доз адреналіну, тому перебуває в очікуванні якоїсь конкретної, а не вигаданої надії на закінчення коронавірусної мари.
 
 
Але кому вірити, якщо навіть провідні світові фахівці, включно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я та національними урядами, часто дають обіцянки чи прогнози, які вже через кілька днів самі ж і спростовують?
 
Найбільш обнадійливою новиною останнього тижня можна вважати повідомлення про те, що Італія, Франція, Німеччина та Нідерланди підписали угоду з британсько-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca контракт на поставку 400 млн доз вакцини від коронавірусу.
 
Міністр охорони здоров’я Італії Роберто Сперанца уточнив: йдеться про винахід Оксфордського університету Великої Британії, який і був піонером у розробці подібної вакцини.
 
Випробування її мають завершитися восени. Фірма раніше також отримала замовлення зі США та Великої Британії на поставку 700 млн доз вакцини. Всередині ЄС препарат розподілять між найбільш потребуючими країнами залежно від кількості населення.
 
Як повідомляється на сайті AstraZeneca, компанія реалізовуватиме вакцину за собівартістю і не планує отримати прибуток від контракту. Втім вартість підписаного контракту не розголошується.
 
На початку пандемії коронавірусу довіра до ВООЗ була високою. Але останніми тижнями доводиться просівати повідомлення цього підрозділу ООН через певне решето довіри.
 
Так, ВООЗ у вівторок, 16 червня, привітала результати британського дослідження препарату дексаметазон у рамках протидії COVID-19. Глава організації назвав їх «проривом». Ці ліки здатні допомогти пацієнтам зi складною формою захворювання.
 
«Це чудова новина, і я вітаю уряд Великої Британії, Оксфордський університет, а також багато лікарень i пацієнтів у Великій Британії, які зробили свій внесок у цей важливий науковий прорив», — заявив глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.
 
Дослідження показало, що вживання дексаметазону сприяло зменшенню смертності приблизно на третину серед людей на ШВЛ, а також на одну п’яту серед осіб, що потребують кисневої підтримки, зазначено на сайті ВООЗ. Водночас дія дексаметазону в пацієнтів з легкою формою захворювання не була такою ефективною.
 
У дослідженні Оксфордського університету взяли участь 2104 пацієнти. За словами дослідників, цей препарат може виявитися «напрочуд дешевим» засобом боротьби з пандемією коронавірусу.
 
Синтетичний глюкокортикостероїд дексаметазон був отриманий ще наприкінці 1950-х років. Його використовують для лікування ревматоїдного артриту, астми, запалення очей і лікування пацієнтів iз набряком мозку. Стероїд вводять внутрішньовенно або дають у формі таблеток.
 
У процесі боротьби з коронавірусом не бракує й окремих обнадійливих повідомлень. Ізраїльські вчені з Політехнічного інституту Хайфи заявляють, що вони винайшли маску для багаторазового використання, яка знезаражує себе під час підключення до зарядного пристрою мобільного телефону, повідомляє агенція «Рейтер».
 
Маска має USB-порт, який підключається до джерела живлення (наприклад — стандартного зарядного пристрою для мобільних телефонів) і нагріває внутрішній шар вуглецевих волокон до 70°С, що достатньо для вбивства вірусів.
 
«Процес дезінфекції займає близько 30 хвилин, і користувачі не повинні носити маску, коли вона підключена до джерела живлення», — пояснив професор Джаїр Ейн-Елі, керівник науково-дослідної групи Ізраїльського технічного інституту Техніон.
 
Ейн-Елі наголосив, що одноразові маски для обличчя, які кори­стуються великим попитом у всьому світі під час пандемії коронавірусу, коштують дорожче і не є екологічно чистими. Прототип винаходу, показаний на порталі Ynet, виглядає як стандартна маска для обличчя N95, iз клапаном спереду та гумками, які утримують їх навколо голови.
 
Як зазначено, користувачі не повинні змочувати маску. Агенція «Рейтер» повідомляє, що нову маску, ймовірно, продаватимуть за ціною на один долар вище, ніж типову одноразову маску для обличчя.
 
Попри заяви про «чудодійні» препарати, в багатьох країнах світу, зокрема в Україні, спостерігається друга хвиля захворюваності на COVID-19. Причину того, що діється у нас, видно неозброєним оком: відсутність належної системи громадського транспорту (коли за браку громадських засобів пересування використовуються «маршрутки», які нагадують набиті банки рибних консервів) та майже загальне нехтування громадянами особистої і громадської безпеки поведінки.
 
Тим часом друга хвиля спалаху коронавірусу фіксується останніми днями й у столиці Китаю Пекіні, в Болгарії.