Корсунські активісти знову відстояли назву вулиці на честь свого побратима Сергія Білоушенка

19.06.2020
Корсунські активісти знову відстояли назву вулиці на честь свого побратима Сергія Білоушенка

Солдат Сергiй Бiлоушенко залишився назавжди 21-рiчним. (Фото з сайта ukraine-memorial.org.)

На Черкащині, у місті Корсунь-Шевченківський, місцеві патріоти й активісти таки добилися того, що ім’я Героя російсько-української війни — їхнього земляка Сергія Білоушенка — увічнено в назві однієї з міських вулиць. Боротьба тривала кілька років.
 
 
Як розповідають місцеві активісти, свого часу ця вулиця, ще до декомунізації, носила ім’я Котовського.
 
 
Потім її перейменували на імені Сергія Білоушенка, жителя Корсуня, який загинув 21-рiчним у боях під Торезом 27 липня 2014-го.
 
 
Пізніше вулиця стала Володимирською, бо переіменування іменем Героя було визнане технічною помилкою. 
 
За назву вулиці на честь Героя активні корсунчани боролися на акціях протесту, на сесіях міської ради і навіть у судах. І добилися того, що вона носить його ім’я. Аж днями в цій резонансній справі стався неочікуваний новий поворот. 
 
Як розповідає «УМ» голова спілки «Ветеранів АТО Корсунщини» Іван Журавльов, голова правління ЖБК «Елітний» подала сфальшований протокол загальних зборів iз проханням уточнити, що їхній будинок якимось чином «опинився» не на вулиці Сергія Білоушенка, а на вулиці Миру. 
 
«Представники виконкому не зважали ні на які доводи про порушення з боку і голови ЖБК, і працівників міської ради при винесенні цього питання на виконком, не дослухались до бажання жителів підтвердити, що загальні збори не проводили. Не було висновку архітектури. Не було заслухано застереження БТІ. Всі аргументи про те, що це питання не можна розглядати в такому вигляді, були відхилені», — розповiдає Іван Журавльов.
 
Він наголошує: дуже вражений, що люди, які декларують себе як патріоти Корсунь-Шевченківського, зокрема й посадовці, ухвалюють рішення на догоду людині, яка докладає всіх зусиль для того, щоб знищити пам’ять про загиблих захисників України в місті.
 
«А коли наш міський голова Олександр Гайдай підписав рішення виконкому — «Розвернути ЖБК «Елітний» спиною до вулиці С. Білоушенка», то дно було прорвано, а маски зірвані», — не приховує емоцій голова місцевої спілки ветеранів АТО. Він говорить, що виконком Корсунь-Шевченківської міськради своїм рішенням про уточнення адреси принизив символи героїзму українського народу в боротьбі за незалежність. 
 
«Усі мешканці нашого міста та навіть України пильно відслідковують ситуацію, пов’язану з вулицею Сергія Білоушенка, молодого героя, який загинув у ході російсько-української війни, захищаючи наше мирне життя, зокрема і членів виконкому, від зовнішнього ворога», — зазначає Іван Журавльов.
 
І уточнює, мовляв, від внутрішніх ворогів корсунські ветерани АТО в судах захистили честь свого побратима, але те, що зробили члени виконкому, — це цинічна демонстрація зневаги до пам’яті загиблого героя.
 
Звісно, що таке рішення виконкому обурило корсунських активістів, і вони разом iз волонтерами прийшли гуртом на сесію Корсунської міської ради, яка відбулася 16 червня і на якій було подано проєкт про скасування цього рішення виконкому. 
 
«Це була перевірка на чесність та порядність депутатів Корсунь-Шевченківської міської ради 7-го скликання. Дякуємо депутатам, що проголосували за скасування», — констатує Іван Журавльов.
 
Він говорить, що спілка «Ветеранів АТО Корсунщини», мама та бабуся Сергія Білоушенка висловлюють щиру вдячність усім, хто прийшов підтримати скасування рішення виконкому на сесії міської ради.
 
«Спільними зусиллями ми можемо зробити дуже багато для нашого рідного міста та його громади», — підсумовує Іван Журавльов.