Крах за власним бажанням: Кабмін тисне на інвесторів у відновлювану енергетику

17.06.2020
Крах за власним бажанням: Кабмін тисне на інвесторів у відновлювану енергетику

Інвестори в українську зелену енергетику відмовляються грати у піддавки з Кабміном Дениса Шмигаля. (Фото з сайта 032.ua.)

Схоже, щаслива казка про рекордні іноземні інвестиції у відновлювану енергетику України добігає зовсім не щасливого кінця.
 
 
Українська влада вирішила змінити правила гри під час самої гри. І змусила більшість інвесторів підписати спільний меморандум про порозуміння. За яким умови ведення бізнесу суттєво погіршуються. 
 
 
Утiм піддалися на тиск не всі. Частина бізнесменів вирішила написати власні правила ведення бізнесу. 

«Пілот» перенесли на два роки

Нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив так званий меморандум про взаєморозуміння між урядом та інвесторами у відновлювані джерела енергії. Документ передбачає зниження зеленого тарифу для сонячних електростанцій на 15%, для вітрових — на 7,5%. 
 
Також передбачено зупинку реалізації попередніх угод для сонячної генерації, перехід до аукціонної моделі визначення тарифу з 1 липня. Вітрова енергетика збереже можливість реалізувати договори з гарантованим зеленим тарифом, які були підписані раніше, адже таких проєктів небагато. 
 
Окрім цього, Кабмін зобов’язався до кінця 2021 року повністю погасити заборгованість перед інвесторами в українські проєкти відновлюваної енергетики, яка становить понад 14 млрд грн. 
Свої підписи під документом поставили прем’єр, в. о. міністра енергетики та представники двох профільних асоціацій. 
 
Влада вважає такий документ цілком справедливим і прийнятним для бізнесу. «Шляхом довгих дискусій і складних переговорів з інвесторами, в тому числі за участi секретаріату Енергетичного співтовариства, вдалося досягти компромісних домовленостей, які враховують інтереси споживачів, інвесторів у відновлювані джерела енергії і держави в цілому», — оптимістично заявила в. о. міністра енергетики Ольга Буславець. 
 
Процес болючий для держави, складний для цього бізнесу. Але домовленості були досягнуті з розумінням того, що ми перебуваємо в одному човні. Сьогодні ні бізнес, ні держава не зацікавлені ні в дестабілізації, ні в судових позовах... Меморандум стане основою для законопроєкту, який має пройти голосування у Верховній Раді. Домовленість — це добра воля бізнесу, але вона має бути реалізованою в парламенті у вигляді проголосованого законопроєкту», — заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 
 
Обумовлені у меморандумі аукціони з розподілу квот підтримки відновлюваної енергетики, за словами Буславець, відбудуться у наступному, 2021, році.
 
«Перший крок, який ми мусимо для цього зробити, — затвердити квоти за різними технологіями відновлюваних джерел енергетики», — сказала чиновниця, пояснивши, що квоти підтримки відновлюваної генерації мають визначити після ухвалення закону про зміни умов розвитку ВДЕ, який розробили на основі меморандуму, підписаного з низкою інвесторів. 
 
За її словами, процедуру квотування не провели раніше, оскільки в Міненерго не було розуміння того, як працюватиме зелена генерація надалі, адже спершу, на думку Буславець, треба було прорахувати ситуацію  і тільки потім — визначатися з квотами. 
 
При цьому пілотний проєкт  зелених аукціонів в Україні мав старту­вати ще в 2019 році, перші «торги» зеленою енергетикою планували на квітень нинішнього року. 

Інвестори готують альтернативний законопроєкт

Тим часом з урядовим проєктом погоджуються далеко не всі учасники ринку. І навіть пообіцяли розробити і внести до Верховної Ради альтернативний законопроєкт про підтримку галузі відновлюваної енергетики. 
 
«Ми готові внести альтернативний документ, який дозволить уникнути глибоких енергетичних та інвестиційних проблем», — цитують ЗМІ генерального директора «Тесла Енерго» Олега Грамотенка, який, зокрема, зауважив: сьогодні ведуться перемовини про реєстрацію в парламенті вже розробленого ним і його партнерами законопроєкту. 
 
За його словами, документ представляє думку учасників ринку сонячної генерації, з сумарною потужністю генерації в 850 МВт, які не згодні з частиною умов запропонованого урядом меморандуму.
 
«Для нас діалог з урядом не закінчено. Ми не підписали і не підпишемося під умовами урядового меморандуму. Боротьба переходить у законодавчу площину», — сказав Грамотенко. 
 
Він та інші інвестори наголошують: їхнi пропозиції стосуються, зокрема, встановлених урядом термінів закінчення підтримки за зеленим тарифом уже з 31 липня. І зауважують: подібні зміни з 31 липня — це нонсенс. Адже зараз виконати вимоги уряду неможливо. І насправді уряд хоче припинити розвиток сонячної енергетики в Україні. 
 
Також інвестори наполягають на збереженні всіх існуючих умов для станцій до 1 МВт, а також на продовженні дії зеленого тарифу на два роки — упродовж 2030-2031 років при його скороченні. «Ми повністю підтримуємо позицію Української асоціації відновлюваної енергетики, яка відмовилася підписати меморандум з урядом, оскільки він не враховує інтереси інвесторів і згубно відіб’ється на інвестиційній привабливості України в майбутньому», — резюмував Грамотенко. 
 
Влада ж продовжує робити вигляд, що у неї все добре і відмова одного з учасників ринку підписати меморандум з урядом є лише тимчасовою. 
 
«Основною вимогою від цієї асоціації було не зменшувати зелений тариф для давно побудованих об’єктів, ще 2013 року, які мають на сьогодні 46 євроцентів — тобто 14 гривень за кіловат-годину. Ми не можемо такого допустити. Я не можу пояснити суспільству, як при середньозваженій ціні 1,5 грн ми платитимемо певним станціям 14 гривень, які вже пропрацювали сiм років і повернули свої інвестиції і ще будуть мати підтримку до 2030 року», — сказала Ольга Буславець і додала: уряд запропонував зменшення тарифу до 15%, якщо не перевищується тариф 22 євроценти. 
 
Якщо ж сторони не домовляться, економіка України може серйозно постраждати. 
 
Більшість інвесторів у відновлювану енергетику вже зараз ведуть переговори з міжнародними юридичними компаніями щодо підготовки судових позовів до держави Україна, якщо не вдасться досягти розумного компромісу. 
 
За підрахунками Грамотенка, якщо позов до держави становитиме близько 5-7 млн євро, то втрати держави можуть оцінюватися в 25 млрд грн на рік. За його словами, процес переговорів інвесторів з урядом занадто затягнувся, а відновлювана генерація вже третій місяць практично не отримує оплату за вироблену електроенергію. 
 
У такій ситуації компанії вже зараз змушені скорочувати робочі місця, і якщо проблема неплатежів не буде вирішена найближчим часом, це загрожує подальшому веденню бізнесу і масовими судовими позовами.