Нагнали силовиків: як суд у справі Сергія Стерненка перетворюється на новий Майдан

16.06.2020
Нагнали силовиків: як суд у справі Сергія Стерненка перетворюється на новий Майдан

Небачена з часів Майдану протидія владоохоронців активістам. (Фото з сайта ukrinform.com.)

У Шевченківському райсуді Києва у понеділок, 15 червня, після дводенної перерви продовжилося обрання запобіжного заходу для проукраїнського активіста Сергія Стерненка.
 
 
Слід­ство просить суд відправити його під цілодобовий домашній арешт та одягнути електронний браслет.
 
 
Активісти влаштували акцію протесту під назвою «Пропускай», адже вхід до будівлі блокували військові автомобілі Нацгвардії, силовики, а також поліція спеціального призначення «з характерним беркутом на патчах, у шоломах i бронежилетах».
 
Потрапити всередину будівлі райсуду на вулиці Дегтярівській, 31, пройшовши через рамку металошукача, вдалося лише кільком журналістам та народним депутатам, інших не пропустили співробітники служби судової охорони.
 
У натовпі побили колишнього політв’язня Кремля кримчанина Володимира Балуха, який прийшов на чергове засідання у резонансній справі Стерненка.
 
«Спочатку запустили всередину суду за посвідченням, а потім не випустили та там били тільки що», — так прокоментував те, що із ним трапилось Володимир Балух.
 
Із боку маніфестантів у хід пішли димові шашки та фаєри у поєднанні з виконанням Державного гімну України. Атмосфера біля суду 15 червня 2020 року нагадувала часи Майдану.
 
На думку адвоката Віталія Коломійця, який також захищає Яну Дугар у «справі Шеремета», суд проходить зі значними порушеннями, що дозволяє сформувати скарги як до Вищої ради правосуддя, так й до Європейського суду з прав людини.
 
Захищати Сергія Стерненка також беруться, зокрема, Віталій Титич та Масі Найєм. Експертами-медиками будуть Олександр Лінчевський та хірург, керівник експертної групи з питань надання екстреної медичної допомоги Директорату медичних послуг МОЗ, ветеран АТО Олександр Данилюк.
 
Сергій Стерненко на своїй сторінці в соціальній мережі опублікував фото, як поліція обшукує всіх на вході у двір суду, та підписав свій пост: «Закрили ворота. Всіх обшукують. Тут стільки нагнали «силовиків», що можна брати Донецьк».
 
Справа проукраїнського активіста, медійника, колишнього лідера одеського осередку руху «Правий сектор» Сергія Стерненка, на якого тричі вчиняли напади у 2018 році, упродовж останніх днів стала топ-подією всеукраїнського масштабу.
 
Нагадаємо, 11 червня йому оголосили підозру в навмисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Бо коли у травні два роки тому на нього втретє напали, то він чинив опір і порізав одного з нападників, який у результаті не вижив.
 
Розпочалося судове засідання, де мали обирати запобіжний захід Сергію Стерненку, 12 червня. Воно тривало близько восьми годин, після чого суддя Володимир Бугіль переніс розгляд справи на понеділок.
 
Нападали Іван Кузнєцов, для якого все закінчилося плачевно, та Олександр Ісайкуло, який згодом зміг утекти за кордон. П’ятеро адвокатів Сергія Стерненка намагаються спростувати версію СБУ про те, що його дії не можна кваліфікувати, як самооборону. У відомстві ж стверджують, що активіст уже після нападу, коли його життю нічого не загрожувало, наздогнав Івана Кузнєцова та завдав йому кілька поранень, у тому числі смертельне поранення в серце.
 
«Після дослідження справи проти Стерненка комісією, стало зрозуміло, що вона є політично вмотивованою. Висновки експертиз у справі є різними, та це дає підстави робити висновки про їхню неоднозначність», — сказала членкиня парламентської ТСК Вікторія Сюмар.