Польща може оштрафувати «Газпром» на 50 мільйонів євро через «Північний потік-2»

05.06.2020
Польща може оштрафувати «Газпром» на 50 мільйонів євро через «Північний потік-2»

Російську енергетичну компанію «Газпром» можуть оштрафувати у Польщі на 50 мільйонів євро через газопровід «Північний потік-2».
 
 
У середу, 3 червня, польське відомство із захисту конкуренції та прав споживачів (UOKiK) ініціювало провадження проти «Газпрому».
 
 
Енергетичному велетню закидають ненадання польській владі інформації про спорудження газогону «Північний потік-2» під час антимонопольного розслідування, передає інформагенція «Рейтер».
 
Голова Управління охорони конкуренції і споживачів Томаш Хрустни нагадує, що в 2018 році Управління пред’явило шести компаніям, у тому числі й «Газпромові», звинувачення у фінансуванні будівництва газопроводу «Північний потік-2» без необхідного юридичного дозволу. У списку порушників також Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.
 
Томаш Хрустни сказав, що на початку поточного року звернувся до «Газпрому» з вимогою надати потрібні документи, але її проігноровано: «Газпром» не може бути вище закону, і з цієї причини я ініціював проти компанії провадження про накладення штрафу за ненадання інформації під час розслідування», — цитує «Рейтер».
 
Окрім накладення фінансового штрафу, Управління охорони конкуренції і споживачів може вимагати від підприємств-порушників продажу всього або частини майна, а також припинення діяльності компанії, над якою  здійснюють спільний контроль.
 
Нагадаємо, Польща розглядає спорудження газопроводу «Північний потік-2» загрозою енергетичній безпеці ЄС, наполягаючи, що цей газогін лише посилить залежність Євросоюзу від російського газу. Вашингтон теж вважає цей проєкт політичним і запровадив проти причетних до його спорудження компаній санкції. Натомість у Москві та Берліні вказують на те, що проєкт будівництва газогону переслідує винятково економічні цілі й обурені через санкції США.
 
Напередодні агенція «Рейтер» також повідомила, що Сенат США працює над санкціями проти компаній, які братимуть участь у завершенні будівництва німецько-російського газо­проводу «Північний потік-2».
 
Стверджується, що в американському Сенаті існує міжпартійна згода щодо введення подальших обмежувальних заходів проти газопроводу «Північний потік-2». За інформацією агенції, над санкціями працюють два американські сенатори, які представлять результат своєї роботи вже наступного тижня.
 
Під санкції мають підпадати судна, які беруть участь у будівництві газопроводу. Вони не зможуть зайти в порти США. Крім того, у США будуть заморожені фінансові активи компаній, які беруть участь в одіозному будівництві.
 
Санкції проти «Північного потоку-2» критикують німецькі політики. Незважаючи на рішучий спротив України, Польщі та країн Балтії, Німеччина продовжує будівництво газопроводу. Щоб російський газ міг безпосередньо надходити в Німеччину дном Балтійського моря, залишається прокласти приблизно 150 кілометрів газопроводу.