Коломойський проти пропан-бутану: автогаз стрімко дорожчає

02.06.2020
Коломойський проти пропан-бутану: автогаз стрімко дорожчає

В Україні знову стрімко дорожчає автогаз.

В Україні знову стрімко дорожчає автогаз. Досягши на початку карантину приємного для автовласника показника у 6,5 гривні за літр, за останні дні він несподівано подорожчав, досягши позначки «10 гривень», і пішов далі.
 
Експерти пояснюють: тенденція може тривати і надалі, автогаз хочуть узагалі витіснити з ринку, довівши його ціну до вартості дешевого бензину. Тобто зробити взагалі нецікавим для пересічного споживача. Така ініціатива виходить від групи «Приват», що її пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, наближеним до нинішньої української влади. Проти «безміру» вже готові виступити громадські активісти. 
 
Зростання ціни носить не ринковий характер — тобто не пов’язане із зростанням попиту, — а пояснюється підвищенням майже втричі акцизу на зріджений газ, який планує здійснити уряд. 
 
Після того як президентом став Володимир Зеленський, це рішення активно лобіює компанія «Укртатнафта», підконтрольна Ігорю Коломойському. Станом на сьогоднішній день вже підготовлені зміни до акцизного законодавства, які, зокрема, наполегливо просуває депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк. Та сама, яка внесла велику кількість правок до так званого «антиколомойського» законопроєкту про неможливість повернення ПриватБанку його кошишньому власнику.
 
Підвищення акцизу також публічно підтримував інший депутат, наближений до Коломойського, — голова парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Герус. 
 
Сьогодні ринок зрідженого газу в Україні неухильно зростає: ще три роки тому співвідношення газ—бензин у їх сукупному обсязі становило 20% до 80%, у даний час частка автогазу перевищила 50%. Тобто за короткий час він відібрав у бензину 30% ринку. Всього ж торік, за підрахунками галузевих експертів, український ринок автомобільного палива складав 10,8 млн тонн. Із них: дизпаливо — 7 млн тонн, бензин — 1,8 млн тонн, а скраплений газ — трохи більше 2 млн тонн. За прогнозами, це співвідношення мало би зростати і надалі — скраплений газ міг потужно завойовувати ринок. Якби не бажання «Слуг народу» штучно поміняти тенденцію. 
 
Автомобілісти готові вийти на акцію протесту, щоб не допустити підвищення акцизу. «Ми категорично проти акцизу, ми вже виступали та зупинили два роки тому таку ініціативу уряду», — заявив голова організації «АвтоЄвроСила» Олег Ярошевич, додавши, що це рішення ухвалюють лише в інтересах олігарха Ігоря Коломойського. Найбільше ж постраждають від нього малі підприємці та пересічні автомобілісти.
 
«Це насамперед смертельно для аграріїв, смертельно для людей, які займаються малим та середнім бізнесом, де вони своїм коштом заправляють автомобілі, виконують якісь функції, які розвивають їхній бізнес. Відповідно, я вважаю, що це злочинна змова, яка може призвести до підняття ціни», — констатував Ярошевич.