На Полтавщині чоловік зняв для Зеленського сюжет про розорення землі сіножатей і пасовиськ

22.05.2020
На Полтавщині чоловік зняв для Зеленського сюжет про розорення землі сіножатей і пасовиськ

Бабусі з села Хорошки під Лубнами протестують через розорення луків і оголосили всеукраїнський флешмоб #мояземля

Проблему розорювання заливних земель у селі Хорошки Лубенського району порушив місцевий житель Родіон Заугольний.
 
Намагаючись оприлюднити ситуацію, що склалася, він зняв і виставив на «Ютубі» відеосюжет, який просить вважати відеозверненням до президента України, парламенту, а також усіх небайдужих людей. 
 
«Це вже просто крик душі, — пояснює молодий чоловік. — Річ у тому, що на наш луг, де селяни десятиріччями випасали худобу, косили сіно, звалилося нещастя: цими днями несподівано з’явилися трактори й почали його розорювати. Ось так самоправно змінюють вид призначення земель. Однак і це ще не все. Грубо порушуються норми, які регулюють відстань від розораної ділянки до водойми. Наш луг унікальний тим, що він розташований між двома водоймами: озером — з одного боку й річкою Сулою — з іншого. Так от, тепер в окремих місцях рілля підходить чи не впритул до води. І це є великою проблемою. Бо раз на кілька років цю ділянку повністю заливають весняні води, які потім струмками збігають до водойм. Якщо ж цю територію оброблятимуть, використовуючи при цьому пестициди, гербіциди тощо, уся ота «хімія» стікатиме в річку й озеро».
 
У своєму відеосюжеті Родіон Заугольний показує ділянки лугу, на яких лежать нещодавно спиляні дерева й кущі. «Це вже підготовлена ще одна ділянка під розорювання, — коментує. — До слова, подібна ситуація й у сусідньому селі Снітин, де розорали землю на відстані 24-30 метрів від річки Сули. Я не знаходжу слів, як усе це назвати. Але вірю, що цей «беспрєдєл» іще можна зупинити».
 
Занепокоєні такою ситуацією селяни зібрали понад 200 підписів під листом, якого надіслали хорошківському сільському голові, відділу в Лубенському районі Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області, Державній екологічній інспекції. За словами Родіона Заугольного, уже встигли одержати кілька відписок. Водночас написали заяву й до правоохоронних органів, що дало певний результат.
 
«До поліції звернулися місцеві жителі зі скаргою на те, що один із фермерів продискував територію, де вони раніше випасали худобу. Працівники поліції виїхали на місце. За попередньою інформацією, дії фермера є неправомірними. Тому за згаданим фактом відкрито кримінальне провадження. Його розслідує територіальний підрозділ поліції», — розповів речник Головного управління Національної поліції України в Полтавській області Юрій Сулаєв.
 
Тим часом редакції стало відомо, що до Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області звернулася Вирішальненська сільська рада, що в Лохвицькому районі.
 
Прохання те ж саме: припинити надавати у власність громадянам земельні ділянки, які, згідно з технічною документацією, є ділянками для випасання худоби й сінокосіння. У листі за підписом голови сільської ради Наталії Сліпухової наголошується, що такі ділянки можна надавати тільки в оренду, а використовувати їх — винятково як пасовиська чи сіножаті. 
 
«Проблема розорювання сіножатей і пасовиськ існує в багатьох районах нашої області. Дехто бездумно розорює луки біля водойм, керуючись лише сьогоденною вигодою, наражає наші водні ресурси на небезпеку. Я б радив селянам у разі виявлення таких фактів звертатися до обласного антирейдерського штабу», — зазначив очільник департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Сергій Фролов.