ЗЕ-пресконференція: рік при владі й неугодні ЗМІ тут не ходять

22.05.2020
ЗЕ-пресконференція: рік при владі й неугодні ЗМІ тут не ходять

Президент Володимир Зеленський на пресконференції в парку Маріїнського палацу: мене критикують усі ЗМІ, я вже до цього звик. (Фото з сайта unian.net.)

Цікаво, про що мав подумати народ, споглядаючи в телевізорі пресконференцію президента Володимира Зеленського на пленері по-американськи, у стилі «а ля Білий дім» — у парковій частині Маріїнського палацу? А що? Нормально.
 
 
Але важко уявити, який ентузіазм кипів на Банковій під час реалізації ідеї «зеленої галявини».
 
 
Зважаючи на те, що це друга велика пресконференція після тієї, що тривала 14 годин у вигляді пресмарафону в Kyiv Food Market 10 жовтня минулого року.
 
 
Тоді участь у конференції взяли 300 журналістів. Було побито світовий рекорд Книги рекордів Гіннесса. На теперішню пресконференцію було допущено представників 60 засобів масової інформації, чималій кількості ЗМІ було відмовлено, зокрема й нашому виданню «Україна Молода».
 
На сайті офісу президента це пояснили турботою про здоров’я журналістів нашого та інших видань. Щиро дякуємо!

Парламент працюватиме, доки більшість буде монолітною

Почав свій діалог із пресою президент Володимир Зеленський із нейтральної в бік поліпшення ситуації з коронавірусом в Україні інформації: протягом кількох останніх днів кількість тих, хто одужав, дорівнює кількості тих, хто захворів.
 
А загалом основні меседжі стосувались питань подолання коронавірусу в Україні; етапів та умов виходу з карантину; проблем із коронавірусом на окупованій частині України; умов отримання кредиту МВФ; кризи кадрової політики і кадрового голоду, наразі для президента є проблемою посади міністрів енергетики, освіти та культури; умов імовірного розпуску Верховної Ради; будівництва доріг — до кінця своєї каденції Володимир Зеленський пообіцяв побудувати всі дороги державного значення; перегляду медичної та освітньої реформ; членства України в ЄС і НАТО тощо.
 
Відповідаючи на запитання про можливий розпуск парламенту, президент Зеленський, використавши момент і загальнодержавний медійний майданчик, завуальовано приструнив свою фракцію, вказавши, що відповідальність за термін роботи Верховної Ради лежить винятково на ній.
 
Президент зазначив, що, доки «Слуга народу» голосуватиме за всі важливі закони, підтримуватиме все, що обіцяно у виборчій програмі, доти й він підтримуватиме монобільшість і дасть можливість допрацювати до кінця каденції. Але, якщо «СН» лобіюватиме інтереси тієї чи іншої комерційних груп впливу, парламент буде розпущено. 

Мешканці окупованого Донбасу під короназагрозою

Не залишилась поза увагою ситуація з коронавірусом на окупованій частині України — Донбасі. За словами президента, там дуже складна ситуація. Мешканці окупованого Донбасу під серйозною загрозою, вони не мають засобів захисту, там немає достатньої кількості ліжок, немає спеціалізованих інфекційних лікарень...
 
Гібридне керівництво окупованих територій під приводом того, що в них усе є, відмовилося взяти від України гуманітарну допомогу для українців в окупації. Тоді президент Володимир Зеленський напряму звернувся до всесвітньої організації Червоного Хреста, й таким чином вдалося спрямувати туди гуманітарну допомогу. 
 
Тема дуже серйозна. Однак чому вона не була достатньо озвучена офісом президента та його пресслужбою раніше? 
 
Щодо резонансних справ, то президент Володимир Зеленський відповів, що справа про вбивство журналіста Павла Шеремета не така однозначна, як справа про вбивство активістки Катерини Гандзюк, відповідальність за неї несе міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
 
«Є, на жаль, декілька трагічних справ у нашій країні, — сказав президент. — Із приводу Катерини Гандзюк — за мою каденцію люди, які вбили, посаджені. Є питання, хто замовив. У нас є відповідь. Ми знаємо, хто замовив. Зараз ця справа уже повністю передана до суду. І суд, я впевнений, дасть справедливий вирок — і замовники сядуть за ґрати, не замовник, а замовники. Що стосується справи Шеремета — вона більш складна. Однозначна вона чи ні? Я теж не знаю... Зараз цю справу веде і відповідає за неї Арсен Аваков. Він це знає. Це його справа — і він відповідальний за результат цієї справи. Якщо доведе слідство і суд, що ті люди (підозрювані) — вбивці, вони сядуть. Якщо ні, то будуть відповідати ті люди, які довели цю справу до суду, звинуватили невинних людей. З усіма цими справами ми точно розберемося».
 
На запитання щодо постаті міністра Арсена Авакова Володимир Зеленський сказав: «Чи потужний він міністр? Так. Чи складна у нас ситуація? Так. Його сьогоднішня відповідальність — справа Шеремета. Він почав цю справу, він повинен її довести до кінця, до результату — щоб усі, хто дійсно вбив Шеремета, були покарані».

Робота над помилками

Для чого Зеленському саме тепер пресконференція і чому він не провів її у жовтні, що було б логічніше, оскільки саме до цього місяця він працював зі старим урядом та старою Верховною Радою? Адже реальні важелі впливу Зеленський отримав після обрання однопартійної більшості. Політолог Олексій Якубін вважає, що саме тепер, бо є потреба в зміцненні рейтингу та статусу. 
 
І хоча пресслужба президента не захотіла бачити «Україну молоду» на пресконференції, але нічого особистого, — просто заради справедливості варто зазначити, що президент Володимир Зеленський подорослішав — не в сенсі віку, а як політик.
 
Йому б іще оточення правильніше, патріотичніше, й тоді не лише Володимиру Олександровичу, а й нам буде зрозуміло, чому саме такий вибір — на його користь — зробила і, згідно з новими опитуваннями, може зробити більшість українців.
 
А те, що вибір «за» чи «проти» Зеленського на другий термін перебування на найвищій посаді країни нам, можливо, доведеться робити знову, сам президент хоч і не підтвердив, але й не заперечив. Більше того, він сказав, що йому замало одного терміну, аби виконати всі передвиборчі обіцянки. 
 
Нагадаємо, що навесні 2019 року перед другим туром виборів кандидат у президенти Володимир Зеленський на дебатах із Петром Порошенком на НСК «Олімпійський» заявив, що йде лише на один термін. А у фільмі «Рік президентства Зеленського» він пообіцяв, що війну на Донбасі буде завершено до кінця його каденції. То коли? 
 
Ну а загалом приємно спостерігати за — в більшості моментів діалогу з медіа, — рішучим президентом. Точно він став досвідченішим. І нарешті виправив огріхи риторики, які важко сприймати від керівника окупованої країни. Йдеться про пробіли у суттєвих визначеннях щодо війни на Донбасі. Журналістам вдалося витягти конкретику, за відсутність якої Зеленського перманентно цілий рік критикували опоненти, ЗМІ та активісти, дорікаючи, що він зливає Україну в руки агресору. Зокрема, стисло це можна передати так: «на Донбасі воюють російські військові» та «Росія — суб’єкт війни в Україні. Команди бойовикам ідуть із Росії!». 
 
Однак одні виправлення в риториці не виключають, що не буде нових проколів, оскільки реально піар-служба (зараз ідеться не про прессекретаря, а про тих сірих кардиналів, котрі й задають напрямки й тон президентських меседжів, а в даному випадку, схоже, не задають) або недопрацьовує, або свідомо «спалює» свого патрона.