Верховна Рада схвалила розгляд «антиколомойського» законопроєкту за спецпроцедурою

05.05.2020
Верховна Рада на позачерговому засіданні проголосувала за розгляд «антиколомойського» законопроєкту за спеціальною процедурою. «За» проголосували 255 депутатів.
 
Нагадаємо, що 30 березня Верховна Рада запровадила ринок землі та ухвалила законопроєкт щодо банків у першому читанні, так званий «антиколомойський закон».
 
Проте швидко проголосувати останній документ у цілому не вдалося. Низка депутатів подали до нього аж 16 тисяч поправок, що фактично унеможливлює швидке схвалення.
 
Адже поправки спочатку має розглянути профільний комітет і, найважливіше, — за кожну з них на засіданні Ради має голосувати парламент, якщо автор на цьому наполягає. Це може розтягнути його розгляд на місяці, адже подібної кількості правок в історії Верховної Ради ще не було.
 
Показово, що абсолютну більшість цих поправок подали депутати від «Слуги народу» або дуже близькі до цієї партії. Одразу 6 тисяч поправок подав депутат Антон Поляков, який обирався в окрузі на Чернігівщині від «Слуги народу», але згодом його виключили з фракції. Пан Поляков навіть озвучив кілька вимог, щоб зняти свої поправки, після чого політики назвали це ледь не «тероризмом».
 
Однак, як помітило чимало журналістів, офіс президента увесь процес із «антиколомойським» законом узгоджує з самим Ігорем Коломойським, подейкують, що глава ОП Андрій Єрмак спілкується з олігархом із цього приводу майже щодня. 
 
Вважається, що ухвалення «антиколомойського» законопроєкту є головною умовою отримання Україною нової програми МВФ. Якщо проєкт закону буде ухвалено, то Україна зможе розраховувати на перший транш від Міжнародного валютного фонду вже в кінці травня. Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зауважив, що розгляд банківського закону відбудеться в першій половині травня. Орієнтовно 10 або 11 травня.
 
А на останньому позачерговому засіданні минулого тижня народні депутати розглянули 17 законопроєктів. Зокрема, внесли зміни до виборчого законодавства. Близько 10 проєктів — це ратифікації міжнародних угод. Також зменшили заставу, необхідну для участі в місцевих виборах, у дев’ять разів.
 
А от раніше анонсоване питання про призначення Міхеїла Саакашвілі в Кабмін у порядку денному останнього засідання ВР було відсутнє. Нагадаємо, уряд запропонував кандидатуру експрезидента Грузії на посаду віцепрем’єра, але парламент провалив цю ініціативу.
 
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відмовився коментувати таку неузгодженість, зауваживши, що він не в курсі деталей цього висування, оскільки його «не запрошували на засідання фракції, де це обговорювалось».
 
Напередодні парламентського засідання стало відомо, що Кабмін відкликав із Ради подання на призначення Саакашвілі віцепрем’єром. Заступник глави офісу президента України Кирило Тимошенко повідомив, що питання з можливим призначенням експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі на певну посаду, на якій він зміг брати активну участь у процесі реформування України, проясниться найближчими днями. 
 
«Ця історія ще не закінчилася. Це такий невеликий тизер або анонс, можна так сказати. Я сподіваюся, що через кілька днів ми дізнаємося інформацію, і я думаю, що наша країна тільки виграє, якщо пан Саакашвілі допомагатиме у реформуванні нашої країни, займатиметься саме реформами», — сказав Кирило Тимошенко. 
 
Однак, як повідомляють співрозмовники, посвячені у наміри офісу президента, Міхеїл Саакашвілі може увійти до Національної ради реформ на посаду секретаря та стати представником президента у Кабінеті Міністрів.
 
Ірма БЕРГ