Порошенко закидає ДБР брехню щодо Чорновол

14.04.2020
Порошенко закидає ДБР брехню щодо Чорновол

Лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко звинувачує ДБР у брехні.

Гаряча фаза протистояння між керівництвом ДБР і екснардепкою від «Народного фронту» Тетяною Чорновол, яка триває вже кілька діб, неабияк обурила вітчизняний політикум, діячів культури і експертне середовище. 
 
Візит слідчих ДБР на світанку 10 квітня до будинку Чорновол у селищі Гора під Києвом, оголошення їй підозри у вбивстві (!) чоловіка під час підпалу офісу Партії регіонів у часи Революції гідності 18 лютого 2014 року тощо багато хто сприйняв як реванш Антимайдану і спроби переписати історію України на догоду Москві. 
 
Найрізкіше висловився на адресу першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова чинний міністр МВС Арсен Аваков, колишній соратник Тетяни Чорновол по партії Яценюка «Народний фронт». 
 
Міністр важає обшуки слідчих ДБР вдома у Чорновол особистою помстою ексадвоката Януковича, а нині посадовця бюро Олександра Бабікова.
 
«Адвокат Януковича, пан Бабіков. Ви наплювали на конфлікт інтересів як керівник ДБР і інспірували справу проти Тетяни Чорновол — особистого ворога Януковича. Справи немає, є тільки ваша жага помсти, — наголосив Аваков і одразу підкреслив власну впливовість. — Пане Бабіков, я був теж на Майдані 18 лютого 2014 року — я такий же, як Таня, — приходьте до мене, чекаю. Спробуйте. А краще підіть до біса з держслужби або до Януковича назад. Не заважайте президенту відбудовувати країну. І так непереливки».
 
У свою чергу, ДБР дозволило втягнути себе у дискусію із Чорновол навіть не через ЗМІ, а у соцмережах. Хоча перевага тут явно на боці колишньої журналістки (яка вже заявила, що буде ще й генпрокуроркою), публічний простір — це територія, де вона почувається украй комфортно і впевнено, на відміну від бюрократів бюро. 
 
На своєму телеграм-каналі ДБР заявило, що слова екснардепки Тетяни Чорновол стосовно причин підпалу офісу «Партії регіонів» 18 лютого 2014 року є недостовірними і маніпулятивними.
 
Йдеться про версію Чорновол, за якою офіс регіоналів підпалили після того, як відбулися вбивства в Маріїнському парку і на Кріпосному провулку активістів Майдану. За її словами, ціллю підпалу було відволікти увагу «тітушок».
 
Але в ДБР наполягають, що на момент підпалу офісу, в проміжок часу з 11 до 12 години дня жодних убивств євромайданівців не було: «Тому підозрювана не могла відволікати нікого від вчинення вбивств, зокрема способом підпалу офісу, внаслідок якого загинула людина».
 
Ці твердження слідчих ДБР неабияк обурили іншого опонента бюро — експрезидента Петра Порошенка. Відтак лідер «Європейської солідарності» звинувачує ДБР у брехні та вважає кримінальне провадження проти Чорновол спробою переписати історію під диктовку Кремля.
 
«18 лютого 2014 справжнє побоїще у Маріїнському парку почалося не по обіді, а вранці. Я теж там був. Допомагав пораненим, яких били «тітушки» та розстрілювали «беркутівці». Чому бреше ДБР? Теперішня влада свідомо віддала цей орган на відкуп адвокату Януковича. Фактичним керівником Державного Бюро Репресій, як називають його в народі, є Бабіков, який отримував гроші від свого «ростовського» клієнта», — наголосив Порошенко.
 
На його думку, справа проти Чорновол є спробою атакувати та перекреслити цінності, на яких тримається наша незалежність, намаганням влаштувати російське судилище над усіма учасниками Майдану: від Героїв Небесної сотні до тих, хто підвозив дрова чи їжу.