Венедіктова відкрила п’ять проваджень проти Порошенка через призначення суддями ВС її конкурентів

10.04.2020
Венедіктова відкрила п’ять проваджень проти Порошенка через призначення суддями ВС її конкурентів

Петро Порошенко здивований юридичним "трешем" авторства Ірини Венедіктової.

Нардеп Петро Порошенко таки став фігурантом п’яти кримінальних проваджень: нова генпрокурорка Ірина Венедіктова днями внесла відомості до ЄРДР щодо можливих неправомірних дій п’ятого президента та інших осіб при призначенні суддів Верховного Суду у 2017 і 2019 роках. 
 
Мовляв, до прокуратури звернулися працівники Верховного Суду України, які вважають, що укази Порошенка про призначення окремих суддів ВСУ не відповідають нормам Конституції України та законодавству.
 
Відтак проти Петра Олексійовича відкрито провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), чч. 1, 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.
 
Пані Венедіктова доручила розслідувати можливі порушення слідчим Державного бюро розслідувань, яке вона ж нещодавно очолювала до призначення генпрокуроркою.
 
У свою чергу, адвокати Порошенка Ілля Новиков та Ігор Головань вважають відкриття нових справ проти їхнього підзахисного за видання указів продовженням переслідувань та юридичним «трешем» і абсурдом.
 
«Це спроба загорнути в нову обгортку ситуацію, яка розвивалася напередодні відставки генпрокурора Рябошапки. Були опубліковані проєкти підозр, які Венедіктова (коли була в.о. директора ДБР. — Ред.) намагалася переконати Рябошапку підписати. Рябошапка відмовився. В одному зі своїх інтерв’ю він називав це «юридичним трешем», — обурюється пан Новіков.
 
На його думку, ці спроби дискредитують Верховний Суд і всіх його суддів, як в Україні, так і на міжнародному рівні. Новіков додає, що для Венедіктової в цій історії є «особистий сюжет», адже вона свого часу не пройшла конкурс на посаду судді Верховного Суду, а тепер відкриває справу щодо тих, хто цей конкурс пройшов, тобто розправляється з конкурентами. 
 
А Ігор Головань нагадує, що Ірина Венедіктова була призначена генпрокурором замість Рябошапки саме для того, щоб інтенсифікувати переслідування п’ятого президента.
 
Адвокат звертає увагу, що справа була заведена в тому числі за статтею 364 (зловживання владою), хоча ця стаття за підслідністю відноситься до повноважень НАБУ, але розслідування передали саме в ДБР, яким раніше керувала Венедіктова.
 
Адвокати також переконані, що влада бажає не лише дискредитувати ВСУ, а й у такий спосіб встановити над Фемідою контроль перед розглядом справи щодо націоналізації ПриватБанку. Адже будь-яке провадження дозволяє викликати людей (у тому числі суддів) на допити, проводити слідчі дії, тиснути в різний спосіб.