Під ударом коронавірусу: футбольні клуби урізають зарплати гравцям

07.04.2020
Під ударом коронавірусу: футбольні клуби урізають зарплати гравцям

Мюнхенська «Баварія» відновлює тренування у групах по 5 футболістів. (Фото з сайта sport.ua.)

Через пандемію коронавірусу, окрім національних чемпіонатів, під питанням опинились і розіграші єврокубків — Ліги чемпіонів та Ліги Європи. 
 
Після рішення перенести фінали турнірів, заплановані на кінець травня, на невизначений час в УЄФА почали розмірковувати над можливими варіантами, як усе ж таки дограти євросезон. 

Альтернативні плани

«Ніхто не знає, коли завершиться пандемія. У нас є плани А, В та С: відновити сезон у середині травня, у середині чи наприкінці червня. Якщо ми не зможемо відновити сезон до кінця червня, то він, ймовірно, буде просто втрачений», — зізнавався напередодні президент організації Александр Чеферін. 
 
За його словами, є також імовірність, що чемпіонати та ЛЧ і ЛЄ дограють на початку наступного сезону, а той перенесуть і почнуть трохи пізніше. 
 
«Щодо фінальних матчів Ліги чемпіонів і Ліги Європи — тяжко уявити ці ігри без фанатів на стадіонах. Хоча зараз ми не можемо навіть сказати, чи пройдуть ці поєдинки взагалі. Якщо не буде альтернатив, то краще взагалі завершити сезон у єврокубках достроково», — підкреслив футбольний функціонер.
 
Водночас німецьке видання ZDF пише, що в УЄФА таки планують провести фінали євротурнірів без глядачів, але єврокубкові матчі можуть перенести аж до кінця літа. Пізніше Чеферін визнав, що, незважаючи на плани завершити змагання до 3 серпня, існує реальна загроза взагалі їх не дограти.
 
«Є реальна ймовірність того, що матчі, які залишились, узагалі не зіграють. Усе залежить від рішень урядів різних країн: якщо вони вирішать, що проводити ігри не можна, то ми нічого не зможемо з цим зробити. До вересня-жовтня відновлювати сезон уже пізно», — додав він.

Травневий орієнтир

Поки у Європейській Асоціації ще не ухвалили остаточного рішення, клуби топ-ліг вирішують питання із дограванням чемпіонатів та скороченням зарплат футболістам. Зокрема, акціонери команд АПЛ погодились, що Прем’єр-лігу не можна буде відновити на початку травня.
 
Сезон зможуть дограти лише тоді, коли це буде безпечно для гравців та уболівальників, при цьому рішення ухвалюватимуть після медичних дозволів та консультацій з органами влади.
 
Англійські клуби також намагаються переконати футболістів піти на 30-відсоткове зниження зарплат або відтермінування по виплатах. В АПЛ прогнозують, що через кризу команди можуть сумарно втратити 1,137 мільярда фунтів, а полегшення зарплатних відомостей суттєво поліпшить фінансову ситуацію ліги.
 
У німецькій Бундеслізі матчі відклали мінімум до 30 квітня, але не виключено, що таке рішення переглянуть. В умовах непростої ситуації 4 найсильніші команди минулого сезону — «Баварія», «Боруссія Дортмунд», «РБ Лейпциг» та «Байєр» — виділять 20 мільйонів євро на допомогу тим клубам, які потребуватимуть підтримки під час пандемії.
 
Німецькі гранди також масово урізають зарплати — про відмову від 20% виплат, зокрема, уже оголосили мюнхенці та представники двох «Боруссій» — з Дортмунда та Менхенгладбаха.
 
Водночас «Баварія» відновлює тренування команди — з 6 квітня лідери чемпіонату будуть тренуватися у групах по 4-5 гравців. Перед цим до тренувань в умовах поширення COVID-19 повернулись «Шальке» (футболісти тренуються в групах по 2 особи) та суперник «Шахтаря» по ЛЄ «Вольфсбург».
 
Непрості часи переживає й італійська Серія А. Темпи поширення хвороби в країні знижуються, проте все ще залишаються високими, тому керівники футбольної ліги відклали відновлення матчів на невизначений час.
 
При цьому, 6 команд Серії А — «Торіно», «Удінезе», «Сампдорія», «Дженоа», «СПАЛ» та «Брешія» — підтримують ідею за прикладом Бельгії достроково завершити турнір, оголосивши проміжні результати підсумковими.
 
Ще 6 команд не визначились, а 8 клубів — «Ювентус», «Рома», «Лаціо», «Верона», «Парма», «Наполі», «Сассуоло» та «Лечче» українця Євгена Шахова (яке йде у зоні вильоту) — проти. У «Ювентусі», який очолює таблицю, заявили, що відмовляться від титулу, якщо його запропонують на підставі проміжних результатів.
 
Аби врятувати клуби від можливого банкрутства, Італійська футбольна асоціація закликала гравців відмовитись від зарплат за березень, а «Юве» узгодив із представниками команди урізання виплат за чотири місяці, які залишились до кінця сезону.
 
Іспанія обігнала Італію за кількістю заражень, проте президент Ла Ліги Хав’єр Тебас сподівається відновити чемпіонат у середині травня. 
«Іспанський чемпіонат, як і всі інші ліги, має бути відновлений у середині травня. Усе залежить від того, як сильно поширюватиметься вірус. Можливо, почнемо грати і раніше, але середина травня — базова дата», — розповів Тебас.
 
Команди Прімери також вдаються до скорочень виплат. Зокрема, у каталонській «Барселоні» домовились урізати гравцям зарплати на 70% та обмірковують можливість іще одного зниження, такий варіант розглядають і в мадридському «Реалі».
 
На паузі і французька Ліга 1, а «ПСЖ» поки вирішує свої трансферні проблеми. Парижани розглядають можливість повернення в «Барселону» бразильця Неймара в обмін на француза Антуана Грізманна — каталонці, за даними ЗМІ, начебто не проти такого обміну. Чемпіони Франції також близькі до підписання лідера захисту «Наполі», сенегальця Каліду Кулібалі, за 75 мільйонів євро.